characters characters

Izbucnirile emotionale ale parintilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   22 decembrie 2021    |   1250 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 18 ani +.

izbucnirile emotionale ale parintilor
Fiecare parinte isi doreste sa fie un exemplu pentru copilul sau nu numai din punct de vedere comportamental, ci si emotional, al valorilor dupa care se ghideaza in viata si al deciziilor pe care le ia. Uneori insa, lucrurile nu stau intocmai cum ne dorim, iar tensiunile si provocarile care insotesc rolul de parinte ne impiedica sa ne urmam cele mai bune intentii.

Citeste si:


Ce este bine sa stie parintii despre tipatul la copii


Reactivitatea emotionala a parintilor si rolul acesteia in conflictele parinte-copil


Cum sa fii un parinte rabdator


Izbucnirile emotionale intense ale parintilor. Cum ii afecteaza pe copii


Copiii de varste mici, dar si preadolescentii si adolescentii nu au inca dezvoltate abilitatile emotionale si de gandire care sa ii ajute sa faca diferenta dintre cuvintele “spuse la nervi” de catre parinti si intentiile reale ale acestora. De exemplu, cand un parinte isi ameninta copilul sau adolescentul ca il da afara din casa daca nu ii respecta regulile, prima reactie a acestuia va fi sa isi imagineze cum va ramane fara adapost, pe strada, chiar daca nu il crede in totalitate pe parinte.


Furia intensa a parintilor ii va speria pe copii, indiferent de varsta si indifferent de reactiile pe care copiii le au fata de agresivitatea parintilor. Deseori, copiii expusi in mod frecvent la furia intensa a parintilor par indiferenti sau neafectati de aceasta, dar de cele mai multe ori aceasta reactie este una de aparare: copilul se detaseaza emotional de situatie pentru a nu fi coplesit de ea, insa pe termen lung, frica fata de parinte nu dispare, ci ramane ca o bariera invizibila intre acestia. Afla mai multe despre reactiile copiilor fata de evenimentele traumatizante aici.

Printre gandurile si emotiile resimtite de copii in fata izbucnirilor emotionale intense ale parintilor se numara:

  • teama de abandona
  • teama pentru siguranta fizica (frica de a fi lovit, de exemplu)
  • lipsa iubirii si aprecierii de catre parinti, cu efecte daunatoare asupra imaginii de sine a copilului si a stimei de sine
  • lipsa de incredere in parinte si in capacitatea acestuia de a reactiona calm in timpului unui conflict sau a unei discutii in contradictoriu. Pe termen lung, copiii invata sa ascunda parintilor problemele sau greselile pe care le-au facut si sa ceara ajutor de la alte persoane.

Cum iti poti modera izbucnirile emotionale?


Aminteste-ti ca un copil si chiar un adolescent nu are aceleasi abilitati de gandire si de control ca un adult.
Chiar daca ii explici logic sau chiar daca il rogi sa te inteleaga, acest lucru nu garanteaza cooperarea si intelegerea din partea copilului. Iar acest lucru nu se intampla pentru ca fiul sau fiica ta vrea sa te enerveze in mod special, ci pentru ca gandirea lor este inca in dezvoltare.


Aminteste-ti ca un copil nu trebuie sa aiba aceleasi preferinte, prioritati sau valori ca parintii lui.
Oricat ti-ai dori sa modelezi comportamentul copilului tau, acesta este o fiinta diferita fata de tine si este benefic pentru intreaga familie sa ii lasi spatiu si libertate sa fie altfel. Multe conflicte intense intre parinti si copii apar atunci cand parintii isi judeca propriii copii pentru interesele pe care le au sau pentru preferinte ori prioritati.


Creeaza-ti obiceiul de a lua o pauza atunci cand simti ca te enervezi.
Spune-i copilului tau ca veti relua discutia dupa ce va calmati amandoi. Astfel, eviti violenta verbala si conflicte inutile.


Reflecta la relatia pe care o ai cu propria furie.
Deseori, adultii considera ca atunci cand se enerveaza, furia lor este justificata, iar violenta verbala este singura modalitate prin care isi pot impune autoritatea in fata copilului. Aceste convingeri creeaza insa conflicte numeroase in familie si contribuie la tensiuni si dificultati intre parinti si copii, dar si intre partenerii de cuplu. Incearca sa iti intelegi furia ca pe o emotie care iti transmite un mesaj: ai ajuns la limita rabdarii, situatia in care te afli ti se pare nedreapta sau vrei sa previi o problema. Aceste mesaje sunt utile si benefice, insa comportamentele agresive (ridicatul vocii, cuvinte aggressive, insulte sau gesture violente) nu te ajuta sa iti indeplinesti scopul. In timp, amintindu-ti aceste lucruri, vei reus isa iti opresti izbucnirile emotionale intense si sa ai conversatii mai calme cu copilul tau.


Asa cum stim cu totii, izbucnirile emotionale in rolul de parinte sunt inevitabile, dar acest lucru nu inseamna ca nu putem lua masuri pentru ca acestea sa fie mai rare si mai putin intense. Pe termen lung, gestionarea propriei furii este benefica atat pentru noi insine, cat si pentru copii.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cum poti deveni un parinte mai bun? Acorda atentie copilului tau interior
    Cum poti deveni un parinte mai bun? Acorda atentie copilului tau interior
    01 iulie 2024   

    In literatura de specialitate a aparut conceptul de ”reparenting” care se refera la procesul prin care o persoana isi reconstruieste relatia cu sine intr-o maniera sanatoasa si empatica cu scopul de a-si imbunatati starea de bine, dar si relatiile cu cei din jur.

  • Munca invizibila a mamelor
    Munca invizibila a mamelor
    26 iunie 2024   

    Conceptul de munca invizibila se refera la eforturile pe care parintii - in majoritatea cazurilor, mamele - le fac pentru a sustine echilibrul emotional al copiilor, relatiile armonioase in familie si pentru a organiza si planifica activitatile si responsabilitatile familiei.

  • Aprecierea pozitiva
    Aprecierea pozitiva - ce inseamna si de ce este importanta in familie
    05 iunie 2024   

    Aprecierea pozitiva a celuilalt presupune recunoasterea si exprimarea recunostintei si a valorii celuilalt intr-un mod sincer si autentic.

Mai multe