characters characters

Invatarea comportamentelor nonviolente

Propus de: SuntParinte.ro   |   03 martie 2011    |   6030 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.


Te-ai intrebat vreodata care sunt motivele care stau in spatele comportamentelor violente ale copiilor? De cele mai multe ori, este vorba de faptul ca nu au fost invatati comportamentele nonviolente. Copiii nu se nasc violenti sau neascultatori, iar comunicarea si comportamentul nonviolent se invata de la cele mai mici varste. Cum poti sa il inveti pe copilul prescolar comportamentele nonviolente?


Modalitati de a-l invata pe copil comportamente nonviolente

Pentru ca la aceasta varsta, copiii nu au dezvoltate complet functiile de gandire care sa le permita sa faca legaturi logice in anumite situatii, majoritatea lucrurilor le invata prin joc si prin observarea si imitarea comportamentului celor din jur. Iti prezentam cateva modalitati prin care poti sa il inveti cum anume ar fi bine sa reactioneze in situatiile in care ar putea fi tentat sa recurga la violenta.


1. Citeste-i povesti in care personajele reusesc sa treaca peste obstacole fara sa faca apel la violenta.

Discuta cu cel mic punand in opozitie personajul pozitiv cu cel negativ si analizati comportamentele celor doi. Scoate in evidenta faptul ca persoanele cele mai apreciate de catre cei din jur sunt cele care stiu sa se comporte intr-un mod nonviolent atunci cand sunt puse fata in fata cu o situatie neplacuta. De asemenea, evidentiaza care au fost solutiile pe care le-a gasit personajul respectiv pentru a depasi situatia si faptul ca personajul pozitiv a fost in final recompensat pentru felul in care a actionat.


2. Inventeaza povesti pe care sa le pui in scena folosind papusile cu care va jucati. Adreseaza-i cateva replici prin care sa-l provoci pe copilul tau la violenta verbala si/sau fizica si observa care sunt consecintele. Cum anume reactioneaza? Ce spune? Isi asculta instinctele si actioneaza fara sa se gandeasca? Este prudent? Cauta modalitati de a iesi din joc? Explica-i ulterior cum anume ar fi bine sa se comporte in situatiile in care alti copii ii vorbesc urat, il ating sau lovesc fara vreun motiv.

Pune in practica aceste comportamente cu ajutorul papusilor. Vei avea nevoie de doua papusi: una care realizeaza comportamente adecvate si una care joaca rolul personajului instigator si violent. Cu acestea poti crea nenumarate situatii posibile cu care cel mic s-ar putea confrunta candva, in interactiunea cu alti copii.


3. Uitati-va impreuna la desene animate.

Atunci cand conflictul dintre personaje atinge nivelul culminant si apar scene violente, discuta cu cel mic despre emotii, comportamente si ganduri. Lanseaza intrebari precum: ”Crezi ca e corect modul in care a ales sa se comporte fiecare dintre personaje?”, ”Cum crezi ca se simte personajul rau stiind ca a lovit sau s-a certat cu celalalt personaj?”, ”Cum crezi ca se simte personajul care a fost lovit?”, ”Tu cum ai fi incercat sa rezolvi altfel situatia?”, ”Daca ai fi in pielea personajului rau, ti-ai cere scuze? Cum ai continua relatia ta cu celalalt?” etc. In acest fel, atentia copilului nu va ramane concentrata pe imaginile violente sau pe limbajul folosit, ci va avea ocazia de a-si forma o perspectiva mai larga asupra scenelor la care a asistat.


4. Invata-l sa respecte regulile.

In cazul in care exista mai multi copii in familie, deseori apar conflicte intre ei. Atunci cand  obiectul disputei este televizorul sau o jucarie aminteste-ti ca si pentru acestea se poate aplica metoda time-out. Nimeni nu are voie sa se atinga de obiect cate minute consideri tu ca merita obiectul respectiv sa stea in ”pauza”. Intre timp, poti sa le sugerezi copiilor sa negocieze felul in care vor folosi, pe rand sau impreuna, obiectul.

Rezolva situatiile in care copilul nu respecta regulile tinand cont de particularitatile situatiei respective si implica-l si pe el in stabilirea regulilor de comportament. In acest fel, ii vei arata ca poate evita conflictele atat timp cat comunica nonviolent si respecta regulile pe care a fost de acord sa le respecte.

 

Pe care dintre modalitatile prezentate consideri ca o poti folosi?

Comentează:
3 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    Despina    14.06.2012 - 19:24
    Chiar daca am depasit varsta prescolarului, noi inca ne uitam impreuna, cand avem timp,la desene si continuam sa discutam despre emotii. Nu i-am pus aceste intrebari, dar o sa incerc sa le folosesc intr-o forma cat mai apropiata
    Multumesc mult
  • Utilizator Anonim
    Oana    29.03.2011 - 08:05
    Este importat sa inveti copilul sa recunoasca si sa faca fata si comportamentelor violente. Altfel veti creste un neadaptat. Va vorbesc din proprie experienta. Nu e o placere, as fi vrut a fiu mai nesimtita.
  • Bernad Floare Barbara
    Bernad Floare Barbara    10.03.2011 - 18:55
    Este importanta invatarea comportamentelor nonviolente de la varsta timpurie, gasind mijloace ingenioase. Modelul adultului este esential.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe