Sapte modalitati de a face fata unui copil care nu respecta regulile
De multe ori parintii isi doresc sa aiba un copil mai cuminte care sa asculte si sa respecte regulile impuse la nivel de familie. Este de la sine inteles faptul ca toti copiii vor ajunge mai devreme sau mai tarziu in situatia in care nu vor face ceea ce le spun parintii. Solutiile pentru situatiile in care copilul nu respecta regulile difera de la caz la caz. Cand acest comportament devine un obicei, exista insa cateva recomandari generale pe care le poti lua in considerare.
- Evita si incalca regulile
- Ii este greu si chiar refuza sa inteleaga ca uneori e bine sa asculte ce zic altii si sa accepte sfaturile celor mai mari, chiar si pe cele ale parintilor
- Testeaza si pune la incercare autoritatea parinitlor sau a cadrelor didactice
- Se opune oricarei cerinte pe care cineva cu autoritate o prezinta
- Acorda o foarte mare importanta chiar si celor mai nesemnificative evenimente
- Face scandal in clasa atunci cand simte ca este nedreptatit si poate chiar sa recurga la acte violente indreptate spre cadrul didactic sau/si colegii de clasa
- Exagereaza si impinge limitele in orice situatie se afla
1. Implica-l pe copil in activitati in care poate sa detina controlul, insa activitati care sa fie organizate. De multe ori, copilul nu intelege ingrijorarea ori sfaturile adultului si le percepe ca pe o forma de control asupra propriei sale independente. Intr-un grup va reusi sa se manifeste si el asa cum vrea, sa arate ce poate si ce stie.
2. Realizeaza o activitate la nivel de familie, in care fiecare membru sa aiba dreptul de a impune o regula pentru toti ceilalti. Asa va putea si copilul sa formuleze sub forma de regula ceea ce il deranjeaza si si-ar dori sa schimbe la ceilalti.
3. Foloseste o replica de genul: “Stiu ca esti suparat in aceasta situatie, dar hai mai bine sa punem punct acestei situatii acum. Sa nu mai continuam pentru a nu inrautati situatia”. Astfel, copilul va primi o informatia ca vrei sa se opreasca din comportamentul sau verbal ori fizic, totodata intelegand ca ii cunosti sentimentele, emotiile si starile prin care trece.
4. Incearca sa reactionezi obiectiv la orice comportament nedorit al copilului. Asta inseamna sa sanctionezi comportamentul, si nu copilul. Aminteste-i de fiecare data care este motivul pentru care a fost trimis in time-out sau in pauza ori pentru care i s-a interzis pentru restul zilei accesul la calculator. Controleaza-ti iesirile si cauta sa nu reactionezi exagerat pentru ca atunci lucrurile se vor agrava. Nu uita ca, la furie, putem face sau spune lucruri pe care le regretam apoi.
5. Asculta-ti copilul si discuta cu el separat. Evita “audienta”, pentru ca aceasta va da nastere unui adevarat spectacol in care parintele vrea sa-si manifeste autoritatea si sa arate altora ca el are ultimul cuvant de spus, in timp ce copilul va exagera pentru a nu fi mai prejos. O camera separata, o discutie departe de privirile curiosilor rezolva mai usor situatia si are efectul dorit asupra copilului.
6. Cand este cazul sa-ti refuzi copilul, fa-o, oferindu-i explicatii privind decizia ta. A-i refuza unele din cerinte nu inseamna a fi un parinte rau, ci inseamna a fi un parinte rational. Nu uita insa ca atunci cand il refuzi, sa ii spui, pe intelesul lui, care sunt motivele pentru care ai luat decizia. Ofera-i alternative, daca este posibil. In caz contrar, un simplu "Nu, pentru ca asa spun eu!" va duce la conflicte de putere intre tine si copil, care va incerca pe viitor sa iti submineze autoritatea.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
5 comportamente pe care este bine sa le corectezi imediat
Copiii testeaza limitele parintilor si invata despre lume inca de la cele mai mici varste, iar interventia imediata a parintelui ii ajuta sa se formeze din toate punctele de vedere.
-
Lipsa de respect la copii. 5 lucruri pe care sa le eviti
Iata cinci lucruri pe care sa le eviti daca observi un comportament lipsit de respect la copilul tau.
-
Sapte replici de evitat in disciplina copilului
Sapte replici pe care este bine sa le eviti cand incerci sa corectezi comportamentul copilului tau.
Adauga tu primul comentariu: