Comportamentele agresive in randul fetelor
De la ce varsta incep fetele sa fie rautacioase sau agresive verbal? Cum poti sa o ajuti pe fiica ta sa faca fata acestei probleme?
Citeste si:
Cum incurajezi increderea in sine a fiicei tale in preadolescenta
Comportamentele rautacioase sau agresive intre fete apar cel mai frecvent in perioada pubertatii si sunt deseori legate de crearea grupurilor de prietene, de comparatiile sociale si de presiunea sociala.
Cum o poti ajuta pe fiica ta sa faca fata comportamentelor rautacioase ale altor fete
Parintii pot si este bine sa intervina la scoala cand banuiesc fenomenul de bullying sau hartuire, dar cum pot sa isi ajute fetele cand se confrunta cu respingerea, ironiile sau comentariile rautacioase ale altor fete?
Incurajeaza unicitatea si independenta fiicei tale. Presiunea sociala le poate face pe fete sa adopte stiluri vestimentare, comportamente si obiceiuri mai putin benefice sau potrivite personalitatii lor. Incurajeaza-o pe fiica ta sa isi exprime intotdeauna personalitatea in mod autentic si arata-i ca ii apreciezi calitatile pozitive, interesele si pasiunile.
Ajut-o sa faca diferenta dintre neintelegeri normale si comportamente agresive. Cand apar conflicte cu alte fete, discutati impreuna despre ce s-a intamplat, care ar putea fi perspectiva acestora si care este perspectiva fiicei tale si ajut-o sa faca diferenta dintre rautatile gratuite si reactiile negative justificate. Conflictele dintre copii sunt naturale, apar frecvent si sunt ocazii importante de invatare. De asemenea, uneori, respingerea sociala apare ca urmare a unor comportamente nepotrivite ale copiilor respinsi. Este important pentru copii sa poata intelege care este propria contributie la problemele sociale pe care le intampina.
Cand fiica ta nu a contribuit cu nimic la problemele pe care le intampina in relatiile cu alte fete, este important sa ii oferi sprijin emotional, dar si cateva recomandari concrete care sa o ajute sa reactioneze cat mai eficient in aceasta situatie. Iata cateva idei:
Vorbiti despre motivele pentru care oamenii au comportamente rautacioase fata de alti oameni. Uneori poate fi vorba de gelozie, invidie sau de nevoia de a castiga putere sociala (nevoia de a se impune in grup, din teama de a nu fi respinsi la randul lor). Cu cat intelege mai bine posibilele motive din spatele comportamentelor rautacioase, cu atat mai usr ii va fi sa treaca peste ele.
Arata-i ca intelegi ca asemenea situatii sunt dificile, dar ca actiunile agresive ale altor fete nu spun nimic despre fiica ta, ci despre problemele fetelor respective. Spune-i ca poate vorbi oricand cu tine despre ce se intampla la scoala si asigur-o ca nu este singura care trece prin astfel de situatii.
Recomanda-i sa reactioneze asertiv si calm cand alte fete spun lucruri rautacioase. Este important sa isi pastreze calmul in asemenea interactiuni, iar daca simte ca este coplesita de emotii, este recomandabil sa paraseasca situatia decat sa le raspunda. Invat-o pe fiica ta despre lucrurile pe care le putem controla si lucrurile pe care nu le putem controla – comportamentele celor din jur fac parte din a doua categorie, dar propriile noastre reactii fac parte din prima categorie, de cele mai multe ori.
Ofera-i ocazii in care sa isi puna calitatile in valoare, sa isi dezvolte abilitati si sa formeze relatii sociale armonioase cu alti copii. Mai ales in preadolescenta si adolescenta, este foarte usor pentru copii sa isi formeze o stima de sine scazuta si o imagine de sine distorsionata, daca se confrunta cu agresivitatea si respingerea copiilor de aceeasi varsta. Este important sa contracarezi aceasta tendinta, iar simpla incurajare sau lauda din partea parintilor nu este suficienta. Fiica ta are nevoie sa treaca prin experiente in care este acceptata si apreciata, in care sa isi descopere punctele forte si interesele si in care sa isi exerseze puterea personala.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Rusinea si experientele adverse din copilarie
Experientele adverse din copilarie (trauma, abuz, separarea de parinti, bullying-ul sau hartuirea) pot da nastere la rusine toxica pe termen lung, care nu dispare la maturitate fara un efort constient sau fara sprijin terapeutic.
-
Efectele bullying-ului. Cum sunt afectate victimele, dar si agresorii si martorii acestuia
Bullying-ul sau hartuirea intre elevi nu le afecteaza doar pe victimele acestuia, ci si pe agresori si pe copiii care asista la aceste interactiuni.
-
Abilitatile sociale ale copiilor care pot preveni bullying-ul sau hartuirea la scoala
Hartuirea intre elevi, fizica sau verbala, este una dintre problemele cele mai frecvente care apar la scoala, cu efecte daunatoare pe termen lung, atat pentru victime, cat si pentru agresori.
Adauga tu primul comentariu: