characters characters

Abilitati sociale si emotionale pentru prevenirea bullying-ului

Cum il ajuti pe copil sa evite sa devina victima a bullying-ului

Propus de: SuntParinte.ro   |   01 septembrie 2021    |   2153 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

abilitati sociale pentru prevenirea bullying-ului
Hartuirea intre elevi, fizica sau verbala, este una dintre problemele cele mai frecvente care apar la scoala, cu efecte daunatoare pe termen lung, atat pentru victime, cat si pentru agresori. Desi nu putem controla comportamentele copiilor la scoala, ca parinti, ii putem inarma pe copiii nostri cu abilitatile sociale si emotionale care ii protejeaza de hartuire, respingere sociala sau violenta verbala din partea altor copii. Iata cateva dintre acestea.

Citeste si:

Abilitati care ii ajuta pe copii sa faca fata bullying-ului


Bullying-ul in scoli. Cum pot reactiona cadrele didactice


Rezilienta emotionala
. Copiii vor intalni persoane aggressive sau nepoliticoase de-a lungul intregii lor vieti. Desi neplacute sau dificile, aceste intalniri nu trebuie sa devina coplesitoare sau o sursa de teama pentru copii. Ajuta-l sa fie pregatit pentru ele vorbindu-i despre cum poate reactiona cand un alt copil este nepoliticos, explicandu-i ideea de limite interpersonale si aratandu-i, prin exemplu personal, ca nu este obligat sa accepte o pozitie de victima in nicio situatie sociala. Iubirea neconditionata a parintilor, sprijinul si comunicarea deschisa cu acestia sunt elemente esentiale care ajuta la dezvoltarea rezilientei emotionale a copiilor.

Respectul de sine. Acesta incepe cu respectul din relatiile de familie. Atunci cand emotiile si nevoile copilului sunt validate, chiar daca nu vor fi intotdeauna urmate sau implinite, copilul isi formeaza baza pentru respectul de sine. Cand copilul este refuzat ferm, dar bland, cand comportamentele sale sunt corectate fara apelul la rusinea toxica si cand sunt evitate pedepsele corporale, copiii invata ca sunt finite valoroase si respectate de cei din jur. Doar astfel se formeaza respectul de sine si, implicit, puterea copilului de a refuza pozitia de victima in relatiile sociale.

Empatia. Copiii empatici sunt adesea copii echipati cu bune abilitati sociale. Cand copiii simt empatie unii fata de ceilalti, vor stii cum sa isi exprime emotiile si sa isi comunice ingrijorarile. Acasa este locul in care copiii trebuie sa invete pentru prima data sa fie empatici. Empatia ii ajuta pe copii sa evite capcana sensibilitatii fata de respingerea sociala – tendinta de a interpreta comportamentele altor copii ca fiind semne ale respingerii sociale, tendinta care poate duce la conflicte sau izolare sociala.

Rezolvarea de probleme si conflicte. Incurajeaza-l pe copil sa vada dificultatile cu care se confrunta in termeni de solutii. Astfel, il ajuti sa nu se lase coplesit de vinovatie, rusine sau dezamagire atunci cand se confrunta cu probleme sau conflicte cu alti copii. Desigur, nu este realist sa te astepti ca un copil sa stie care sunt solutiile pentru toate problemele cu care se confrunta, dar il poti ajuta sa le caute.

Initierea si mentinerea relatiilor de prietenie. Un alt factor care contribuie la rezilienta emotionala a copiilor este sprijinul social primit in afara familiei. Cand copiii fac parte dintr-un grup de prieteni, efectul bullying-ului sau hartuirii este mai diminuat decat cand copiii sunt izolati sau se simt singuri. Invata-l pe copil de la varste mici cum ii poate aborda pe alti copii, cum poate incepe o interactiune si de ce este nevoie sa mentina in timp o relatie de prietenie, prin atentie si timp petrecut alaturi de alti copii. Mai ales pentru copiii introvertiti, initierea si mentinerea relatiilor de prietenie pot fi dificile, pentru ca acestia tind sa ii lase pe ceilalti copii sa inceapa si sa construiasca relatiile de prietenie.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe