characters characters

Cum apare respingerea sociala in randul copiilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   05 ianuarie 2016    |   3377 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

respingerea sociala
Orice copil va trai, la un moment dat, experienta de a fi respins sau neapreciat de alti copii. Depinde de parinti si de personalitatea copilului daca aceasta experienta va fi izolata sau se va repeta de-a lungul vietii.

Am vorbit deja despre secretul copiilor populari, iar acum este momentul sa vorbim despre comportamentele copiilor care duc la respingere sociala.

Cum se comporta copiii care sunt respinsi social?

Iata cele mai comune comportamente care duc la respingere din partea copiilor

Incercarea de a fi mai comici decat sunt in realitate. Tuturor le place sa fie inconjurati de persoane adulte sau de copii care au simtul umorului. Insa a avea umor inseamna a avea anumite abilitati care nu se dezvolta decat in timp. Copiii care se straduie sa fie amuzanti rareori reusesc asta.

Recomandare: Invata-l pe copil ca este mai important sa fie amabil si deschis cu cei din jur decat sa incerce sa ii faca sa rada tot timpul.

Interpretarea gresita sau ignorarea semnalelor sociale.

In grupurile de copii (si de adulti, desigur), atunci cand unul dintre ei are un comportament considerat de ceilalti nepotrivit, acest lucru va fi semnalat prin cuvinte, atitudine, privire sau gesturi. Copiii care ajung sa fie respinsi social nu stiu sa interpreteze corect semnele care le indica faptul ca ar trebui sa se opreasca sau sa isi schimbe comportamentul. Astfel, continua sa ii supere/enerveze/incomodeze pe cei din jur, care il vor indeparta sau evita in cele din urma.

Recomandare: Invata-ti copilul sa urmareasca semnale nonverbale: privirea celorlalti, tonul vocii, postura si sa acorde atentie cuvintelor folosite de ceilalti („Las-o balta!”,„Esti enervant deja!”) etc.

Performante scazute in domenii in care alti copii se descurca bine. Acest lucru este valabil in special la scoala si la sport. Copiii care duc lupte din punct de vedere social se chinuie sa accepte si sa inteleaga postura de castigator si cea de invins.

Recomandare: Daca copilul tau nu se descurca prea bine la sport, ajuta-l sa se antreneze si sa se relaxeze pentru a se putea concentra asupra activitatii fizice. Multi copii devin tensionati atunci cand incearca sa invete un sport, mai ales daca au avut deja un esec in aceasta privinta. Cand intampina probleme la scoala, ajuta-l sa invete mai usor, oferindu-i diverse surse de informatie.

Si, cel mai important, invata-l cum poate reactiona atunci cand are un esec sau intampina o dificultate. Vorbeste-i despre faptul ca un esec nu inseamna decat o oportunitate de invatare si consolideaza-i increderea in sine. De asemenea, explica-i faptul ca oamenii (si copiii) care aleg sa rada de esecurile altor oameni fac acest lucru din cauza propriei nesigurante sau a lipsei de toleranta si intelegere.

Ajuta-l sa isi asume si rezultatele mai scazute, cu umor si cu hotararea de a munci pentru performante mai bune.

Lauda excesiva. Copiilor le e greu sa ii impresioneze pe cei din jur, mai ales daca se confrunta deseori cu respingerea. Unii vor adopta tactica sfidarii sau pe cea a laudei crezand ca astfel vor atrage prietenia celor din jur.

Recomandare: Explica-i copilului ca prieteniile se construiesc in primul rand pe baza similaritatilor existente intre copii, nicidecum pe diferente. Ajuta-ti copilul sa descopere ce lucruri poate avea in comun cu ceilalti copii, chiar daca asta inseamna un efort in plus din partea sa pentru a se imprieteni.

Agresivitatea reactiva. 50% dintre copiii respinsi social sunt violenti.

Copiii respinsi sunt aceia cu care altii copii nu vor sa se joace si nici sa interactioneze. A fi lasat deoparte poate fi dureros, iar unii copii ajung sa dezvolte comportamente violente: lovesc, vorbesc urat si jignesc. Nu toti copiii respinsi insa, devin si agresivi. Unii devin timizi si se inchid in ei. Fetele respinse sunt mai putin agresive decat baietii, insa tind sa exprime o gama mai variata de emotii negative, sa creeze conflicte si sa incalce regulile. Aceste comportamente contribuie, intr-un cerc vicios, la cresterea riscului de a fi respins de catre cei din jur.

Copilul tau a fost vreodata respins de ceilalti copii? Cum s-a descurcat?


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/kneff-photography/5698729430/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Singuratatea in adolescenta - efectele pe termen lung
    Singuratatea in adolescenta - efectele pe termen lung
    09 septembrie 2024   

    Adolescenta este considerata o perioada critica, in care cel putin 50% din adolescenti traiesc sentimente intense de singuratate, ce pot sa aiba efecte puternice asupra starii lor de bine. Singuratatea creste riscul de a dezvolta simptome depresive, anxietate, ganduri si ideatii suicidare si chiar izolare sociala.

  • 4 faze ale prieteniilor intre copii
    4 faze ale prieteniilor intre copii
    04 aprilie 2024   

    Copiii leaga cele mai multe prieteni incepand cu perioada prescolara. Unele vor dura ani de zile, in timp ce altele se vor destrama la primul conflict. Se spune ca fiecare copil are deja un patern dupa care isi alege prietenii, model pe care il va folosi tot restul vietii sale.

  • Conflictele dintre copii
    Conflictele cu alti copii. Cum poti sa il ajuti pe copil sa le gestioneze
    29 septembrie 2022   

    O mare parte a experientei scolare a copiilor nostri nu este legata de invatare, lectii si teme, ci de relatiile de prietenie pe care le formeaza la scoala si gradinita.

Mai multe