characters characters

Fenomenul bullying in randul fetelor

Bullying-ul la fete. Cand fetele sunt agresoare

Propus de: SuntParinte.ro   |   21 noiembrie 2017    |   3873 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

fenomenul bullying in randul fetelor
Majoritatea studiilor despre bullying (sau hartuire in randul copiilor) se concentreaza asupra agresivitatii baietilor, insa hartuirea poate sa apara si in randul fetelor. Fetele socializeaza in mod diferit fata de baieti, pe masura ce trece timpul, emotiile devenind o parte importanta a relatiilor lor de prietenie. De aceea, hartuirea in randul fetelor are o componenta emotionala puternica, iar efectele asupra victimei pot fi cu atat mai devastatoare.

Citeste si alte materiale despre bullying sau hartuire:

Fenomenul bullying: baietii agresori

Cum poti sa il ajuti pe copil sa faca fata bullying-ului


Daca in randul baietilor, agresivitatea poate fi cu usurinta vizibila,  deoarece include de multe ori si violenta fizica, in cazul fetelor, hartuirea sau bullying-ul ia de multe ori forma agresiunii relationale, definita de catre specialisti drept folosirea relatiilor sociale pentru a produce suferinta. Agresiunea relationala nu exclude aparitia violentei fizice intre fete, insa aceasta este mai rara decat in cazul baietilor. Iata cateva exemple de comportamente de agresiune relationala in cazul fetelor:

  • imprastierea de zvonuri si barfe
  • excluderea, alienarea si respingerea sociala
  • comentarii malitioase la adresa victimei
  • convingerea altor fete sa aiba comportamente rautacioase fata de alte persoane
  • scrierea unor biletele sau notite, emailuri, mesaje sau comentarii pe retele de socializare cu continut negativ la adresa altei persoane
  • dezvaluirea secretelor altor persoane cu scopul de a le face sa se simta rusinate sau ranite

De ce devin fetele agresoare?

Exista o serie de cauze diferite pentru care o fata devine agresoare:

  • Este la randul ei agresata verbal sau fizic acasa sau in alte medii si simte nevoia de a controla persoanele din jur, pentru a evita ca agresiunea fata de ea sa se repete si la scoala.
  • Are o nevoie foarte mare de atentie, control si putere si alege sa le obtina atacand alte fete din jur. Aceste nevoi pot fi insotite de emotii precum gelozia, invidia sau neincrederea in cei din jur, care alimenteaza si mai mult comportamentele de hartuire. Fetele percepute ca fiind speciale in anumite feluri (mai dragute, mai constiincioase ori mai modeste) devin de multe ori tinta comportamentelor de hartuire intre fete.
  • Abilitatile sociale nu sunt suficient de dezvoltate, iar nivelul de empatie redus. In acest caz, poate fi vorba de o imaturitate emotionala.
  • Sentimentele de superioritate fata de alte fete pot sta de asemenea la baza comportamentelor de hartuire, iar acestea pot fi, la randul lor, urmarea comparatiilor frecvente si competitiei exagerate dintre fete. De multe ori aceste sentimente de superioritate nu sunt justificate sau nu corespund in intregime abilitatilor reale ale fetei agresoare.


Cum poti interveni cand fiica ta este agresiva fata de alte fete

Pe termen scurt, fetele care agreseaza sunt in realitate respinse de colegi, inspirandu-le acestora teama si nu apreciere si pe termen lung le lipsesc relatii semnificative si incarcate emotional.

Interventia rapida

Parintii tind sa intervina mai greu atunci cand fetele sunt agresive verbal fata de alte fete si de multe ori eticheteaza drept „normal” acest comportament. Insa cu cat intervii mai repede in aceasta situatie, cu atat scade riscul ca agresiunea relationala sa devina un obicei pentru fiica ta. Arata-i fiicei tale ca nu accepti aceste comportamente din partea ei, dar ca esti dispus sa o ajuti sa le schimbe.

Ajut-o pe fiica ta sa se simta acceptata si increzatoare in ea insasi.

Toate fetele au capacitatea de a interactiona pozitiv cu alte fete, insa de multe ori oportunitatile pentru ca acest lucru sa se intample nu sunt foarte evidente. Deseori, fetele aleg sa devina agresoare pentru ca se tem ca altfel nu vor avea suficienta popularitate sau nu vor fi acceptate de catre restul fetelor. De aceea, este important sa o ajuti pe fiica ta sa invete sa interactioneze pozitiv cu alte fete de la cele mai mici varste si sa o ajuti sa isi dezvolte increderea in ea insasi. Specialistii in bullying vorbesc despre „confident kindness” sau bunatatea increzatoare – trasatura de caracter care apare atunci cand fiica ta se simte suficient de increzatoare in ea insasi incat sa dea dovada de bunatate si acceptare fata de toate persoanele din jurul ei.

Ajut-o pe fiica ta sa inteleaga consecintele actiunilor sale

Fetele victime ale bullying-ului ajung sa se simte singure, excluse si respinse de toata lumea (deoarece de multe ori alti colegi nu sar in apararea lor). Bullying-ul in copilarie are efecte negative pe termen lung asupra victimei, iar pe termen scurt, daca este repetat frecvent, poate duce la depresie sau tulburari de anxietate.

In plus, explica-i fiicei tale ca si comportamentele pozitive ii pot aduce acceptare si apreciere din partea celor din jur.

Formeaza-i abilitatile sociale care o ajuta sa gestioneze conflictele

Conflictele pot fi abordate si fara folosirea violentei verbale sau fizice, iar fiica ta are nevoie sa fie ajutata sa faca acest lucru. Invat-o tehnici simple prin care isi poate gestiona furia (de exemplu, poate intrerupe discutia si o poate relua mai tarziu, dupa ce s-a calmat) si tehnici de comunicare nonviolenta.


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe