characters characters

Importanta dezvoltarii personale a parintilor

Cinci motive pentru care este bine sa acorzi atentie dezvoltarii tale personale

Propus de: SuntParinte.ro   |   26 februarie 2019    |   1770 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

dezvoltarea personala la parinti
“Nu te ingrijora ca nu asculta niciodata copiii tai; ingrijoreaza-te pentru ca te privesc tot timpul.”


Cand devenim parinti, ne gandim in mare parte, desigur, la lucrurile pe care le vom face cu si pentru copil: ce vrem sa ii oferim, ce greseli vrem sa evitam, ce fel de parinti vrem sa fim. Cu siguranta, aceste aspecte sunt importante, insa daca ne concentram atentia doar asupra lor, pierdem din vedere un detaliu esential: rolul de parinte este doar unul dintre rolurile pe care le indeplinim. Iar copiii nostri ne observa in toate celelalte dimensiuni ale vietii noastre: profesionale, sociale, personale.


De aceea, dincolo de stilurile de parenting, de strategiile de disciplina sau de tehnici de comunicare, cel mai valoros lucru pe care poti sa il oferi copilului tau este propria ta dezvoltare personala. Crezi ca este o initiativa egoista si ca parintii ar trebui sa sacrifice totul pentru copiii lor? Iata de ce ai putea sa gandesti altfel.

Dezvoltarea personala a parintilor. Beneficiile acesteia pentru copii


Vei oferi copilului un model de comportament constient si proactiv.

Cand acordam atentie dezvoltarii personale, identificam comportamentele reactive, automate, mai putin eficiente pe care ni le-am format de-a lungul timpului si invatam sa le inlocuim cu unele mai benefice. Diferenta dintre reactie si raspuns este importanta nu doar in relatia cu copilul tau, ci si cu alti oameni.

Cand reactionezi cu calm in fata furiei sau lipsei de politete, cand stii sa gestionezi propriul stres astfel incat sa nu te lasi coplesit de el frecvent, cand poti vedea si lucrurile bune din jur atunci cand majoritatea oamenilor le vad doar pe cele negative, cand stii sa iti faci prieteni si sa fii autentic in relatiile sociale, il inveti, indirect, pe copilul tau sa faca acelasi lucru.


Vei sti sa iti gestionezi mai bine emotiile si vei putea sa il inveti si pe copilul tau sa faca acelasi lucru.

Toate emotiile au rolul de a ne ajuta sa ne adaptam la situatia in care ne aflam, chiar si cele dificile, despre care vorbim cu dificultate (precum rusinea sau invidia). Cand parintii isi acorda timp sa isi inteleaga mai bine propriile emotii, sa le simta si sa le interpreteze astfel incat sa invete din ele, relatia cu copilul devine mai armonioasa, iar cel mic poate observa modalitati eficiente de a gestiona starile emotionale.

Aceasta alternativa este mult mai sanatoasa decat incercarea de a-ti ascunde propriile emotii fata de copil sau fata de tendinta de a avea izbucniri emotionale in fata lui.

Vei avea o stima de sine sanatoasa.

Vrem sa crestem copii increzatori in ei insisi si cu o stima de sine sanatoasa si incercam sa ii incurajam in toate felurile posibile in acest scop. Insa o modalitate simpla prin care poti sa il inveti pe copilul tau sa aiba o stima de sine sanatoasa este sa ai tu o stima de sine sanatoasa. Acest lucru inseamna sa iti evaluezi realist abilitatile si calitatile si sa iti cunosti avantajele si aspectele personale pe care poti sa le imbunatatesti. Unul dintre scopurile dezvoltarii personale este acela de “a face pace” cu vocea critica interioara irationala, cea care ne descurajeaza si ne impiedica sa ne depasim fricile.

Iti vei intelege mai bine propria copilarie.

Relatia pe care o ai cu copilul tau depinde de relatia pe care ai avut-o cu propriii parinti. Intelegand mai bine care sunt consecintele stilului de atasament pe care l-ai format in copilarie fata de propriii parinti, poti intelege mai bine atat stilul de atasament al copilului tau, cat si dificultatile cele mai frecvente pe care le intampini in relatia cu el.

Vei descoperi si vei aprecia lucrurile care te fac fericit.

Un parinte fericit inseamna un copil fericit. Un copil are nevoie sa isi vada parintele razand, sociabil, romantic in relatia cu partenerul sau de viata, facand ceea ce ii place si apreciind lumea din jur. Invata sa traiesti cu pasiune pentru a-i arata copilului tau cat de frumoasa poate fi viata.

In cele din urma, oricum ai vrea sa o numesti, dezvoltarea personala, cresterea sau evolutia personala este de fapt un aspect esential al vietii noastre. Tocmai pentru ca ai ales sa iti dedici energia si timpul cresterii unui copil, este important sa incerci sa cresti alaturi de el.

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Momentele mici de bucurie - glimmers
    Momentele mici de bucurie - de ce sunt importante pentru echilibrul emotional
    04 noiembrie 2024   

    Ti s-a intamplat ca privind un apus de soare, sa ramai fermecat de imagine? Sunt momente in care te opresti din ce faci pentru a-ti privi copilul cum rade si simti recunostinta intensa pentru familia ta? Astfel de clipe de incantare, momente scurte de bucurie intensa poarta numele de ”glimmers”, sau momente de bucurie pura.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

Mai multe