Imbunatatirea comunicarii
Ai aceleasi conflicte sau neintelegeri cu copilul sau partenerul tau de viata? Iti este greu sa abordezi anumite subiecte si preferi sa le eviti in mod repetat? Sau te simti tot timpul neinteles de catre cei din jur? Toate acestea pot indica faptul ca este momentul sa schimbi ceva in felul in care comunici.
Citeste si:
Patru stiluri de comunicare si felul in care influenteaza relatiile cu cei din jur
Trei stiluri de comunicare ale adolescentilor
Imbunatatirea comunicarii in relatia parinte-copil
Iata trei semne care ar trebui sa iti atraga atentia in legatura cu felul in care comunici, atat cu copilul tau, cat si cu alte persoane.
Ai acelasi conflict sau aceeasi cearta in mod repetat
Mai ales cand vine vorba de comunicarea cu copilul tau, cicaleala sau insistenta nu vor duce la progres sau schimbari, ci dimpotriva. Cu cat parintii insista mai mult, cu atat copiii isi vor apara autonomia si independenta, deseori refuzand sa asculte ce le cer parintii. Iata cateva posibile solutii pentru aceasta situatie:
- Cand ai acelasi conflict cu copilul tau pentru ca refuza sa faca ce il rogi, incearca sa te detasezi de situatie. Conflictele apar deseori pentru ca intri intr-o lupta de putere cu copilul tau - cand devine extrem de important pentru tine ca fiul sau fiica ta sa faca ce ii ceri, ii cedezi puterea asupra ta, iar copiii simt foarte usor acest lucru. In acest caz, refuzand sa te asculte, copilul descopera ca are putere asupra ta si, mai ales daca nu are suficienta autonomie si independenta in general, va fi foarte tentat sa o foloseasca. De aceea, este important sa comunici relaxat, fara politete excesiva, dar si fara gresivitate, ce ti-ar placea sa faca copilul tau, pentru ca ar fi benefic si constructiv pentru intreaga familie: "Ar fi foarte util daca ai strange toate hainele murdare din camera ta, pentru a le spala la timp."
- Cand ai acelasi conflict cu copilul tau pentru ca are un comportament deranjant - de exemplu, iti raspunde agresiv sau te ignora cand vorbesti cu el, solutia este sa formulezi limite interpersonale ferme: "Nu voi continua aceasta discutie daca raspunzi agresiv/daca nu esti dispus sa asculti."
- Cand ai acelasi conflict cu copilul tau pentru ca il acuzi de lipsa de respect/alte comportamente neplacute: "Niciodata nu asculti.../ Intotdeauna faci asta si m-am saturat." Cand te surprinzi folosind astfel de formule rigide (intotdeauna, niciodata), este momentul sa iei o pauza, pentru ca esti coplesit de emotii. Adopta in schimb o formula de comunicare nonviolenta: "Atunci cand faci asta, ma simt...Am nevoie sa faci asta.."
Tinzi sa eviti unele subiecte pentru ca sunt foarte inconfortabile
Evitarea excesiva a conflictelor in familie nu duce la mai multa armonie, ci la mai multe resentimente, distanta emotionala si lipsa de autenticitate. Daca te opresti din a deschide anumite subiecte cu copilul tau sau cu alti membri ai familiei, desi stii ca acestea sunt importante, este nevoie sa te gandesti la alte modalitati de comunicare despre acestea.
Te simti neinteles sau ignorat
In mod paradoxal, riscam sa ne simtim neintelesi de catre cei din jur atunci cand nu ii ascultam la randul nostru pe acestia. In relatia cu copiii, parintii sunt cei care ofera un model de comunicare sanatoasa. De aceea, daca simti ca nu esti ascultat sau inteles de catre copil, incearca sa oferi tu acestuia atentie si intelegere. Asculta-l pentru a-i intelege perspectiva, chiar daca nu esti de acord cu ea - este suficient sa ii arati ca o intelegi. In timp, observandu-te pe tine, copilul tau va tinde sa te imite pe tine in relatia cu tine si te va asculta pentru a te intelege, nu pentru a te contrazice :).
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Zece replici ale parintilor care nu functioneaza
Modul in care comunici cu copilul tau poate face diferenta in cum anume se dezvolta din punct de vedere emotional si comportamental.
-
Biasul de confirmare. Ce inseamna si cum se manifesta in rolul de parinte
Biasul de confirmare este recunoscut ca si un fenomen ce se refera la tendinta de a cauta dovezi care sa fie in consonanta cu credintele pe care le avem si de a elimina informatiile care vin sa contrazica ceea ce credem.
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
Adauga tu primul comentariu: