Ghid de supravietuire in primele zile de gradinita
In cazul in care educatoarea va spune ca tristetea si accesele lui de plans se repeta pe parcursul zilei, este posibil ca ceea ce experimenteaza copilul in acele momente dificile sa fie o anxietate de separare. Ce inseamna asta? Este teama copilului de a accepta sa se desparta temporar de cei dragi, alaturi de care se simte in siguranta si in consecinta, dificultatea de a intra intr-un mediu nou si plin de neprevazut.
Iata cum il poti sprijini pe copil pentru a se adapta la gradinita:
- Jucati-va acasa „de-a gradinita” pentru a intelege cum vede el lucrurile care se intampla acolo. Permite-i sa conduca jocul sa isi aleaga singur jucariile care sa-i reprezinte pe colegi si pe educatoare. In acest fel o sa poti observa lucruri care pe care el nu reuseste sa le exprime prin cuvinte.
- Incurajeaza independenta copilului prin sarcini usoare precum imbracarea pijamalei, spalarea dintilor, aranjarea jucariilor. La gradinita este pus sa faca singur diverse lucruri si este bine ca el sa nu interpreteze asta ca pe o dovada de ostilitate.
- Permite-i copilului sa ia cu el la gradinita o jucarie foarte draga sau paturica lui. Ii vei oferi astfel sentimentul ca este aproape de casa si de familie. In cazul in care procedurile din gradinita interzic asta, ar fi bine sa-i explicati educatoarei (chiar sa insistati daca este nevoie) ca uneori este bine sa fie flexibili si sa accepte aceste mici demersuri temporare, care ajuta la acomodarea copilului in noul mediu.
- Subliniaza-i progresele pe care le-a facut de la o zi la alta. Fii uimit si incantat de lucrarile pe care le aduce de la gradinita. Arata-le tuturor membrilor familiei si apreciati-le cu totii in prezenta lui.
- Obtine informatii clare de la educatoare punand intrebari punctuale: „De cate ori si cat a plans?” „S-a jucat cu ceilalti copii?” „Cu cine s-a jucat?”, „In ce activitati s-a implicat?” si fa o rutina din acest obicei. O sa intelegi mai bine cum s-a simtit la gradinita.
- Recunoaste-i emotiile, insa nu-l lasa prada acestora, ofera-i sprijin si solutii:„Hai sa ne gandim impreuna ce te ajuta sa te simti mai bine cand esti suparat sau cand iti este teama...”
Daca totusi refuzul copilului de a merge la gradinita se prelungeste mai mult de trei saptamani sau o luna, sau daca educatoarea iti spune ca cel mic este trist sau refuza sa se implice in activitatile grupei, recomandarea noastra este sa nu lasati lucrurile sa se agraveze. Este important sa observi daca starea lui anxioasa continua sau daca este insotita de crize de isterie, sau de agresivitate, ori daca apar somatizari (dureri de burta, greata, frison).
In acest caz este bine sa contactati un specialist in consilierea copilului. Profesionistii nostri sunt pregatiti sa va ofere consiliere atat voua ca parinti pentru a intelege cum puteti sa-l sustineti pe cel mic in aceasta perioada, cat si terapie prin joc pentru copil. In plus, psihologul nostru poate sa mearga la gradinita pentru a observa comportamentul celui mic acolo, dar si dinamica mediului, astfel incat sa poata intelege care este sursa problemei cu care se confrunta cel mic.
Camelia Dumitru Psiholog si coordonator al programelor de tratament pentru copii in cadrul clinicii Psy Motion. |
*Credit foto: stockimages at FreeDigitalPhotos.net
Citeste si Ghidul despre anxietatea de separare, pentru a afla cand devine o problema: "Nu ma lasa singur"
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Teama din prima zi de scoala sau gradinita. Cum ii ajutam pe copii
Orice nou inceput poate trezi neliniste, frica sau ingrijorare, la orice vârsta. In cazul copiilor, aceste emotii pot fi si mai intense, pentru ca cei mici nu si-au format inca abilitatile de reglare emotionala si nu pot anticipa intotdeauna corect ce presupune schimbarea prin care urmeaza sa treaca.
-
Înapoi la școală. Cum îl pregătim pe copil pentru programul zilnic
După lunile de vacanță de vară, revenirea bruscă la programul școlar poate fi dificilă pentru cei mici. De aceea, este recomandat să începi treptat să îl pregătești pe copil pentru începerea anului școlar.
-
Cum il pregatesti pe copil pentru noul an scolar in contextul pandemiei
Acest inceput de an scolar s-ar putea sa fie dificil de acceptat, greu de acomodat, incarcat de griji si stres, insa cu putin efort si pregatire din timp, il poti ajuta pe copil sa se adapteze la conditiile diferite din aceasta toamna.
Adauga tu primul comentariu: