characters characters

Noul an scolar in contextul Covid-19

Propus de: SuntParinte.ro   |   20 august 2020    |   3957 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

inceputul scolii pandemie
Sfarsitul verii obisnuia sa aduca in alti ani, bucuria reintalnirii dintre copii, fie la gradinita, fie la scoala, cu educatorii sau profesorii preferati. In acest an, inceputul scolii va fi cu siguranta diferit, in contextul pandemiei, iar pe dezbaterile despre cum va incepe scoala si cum se vor desfasura orele, putem adauga si un nivel ridicat de ingrijorare cu privire la posibile contaminari si imbolnaviri.

Citeste si:

Proiect de ordin al Ministerului Sanatatii. Cum va incepe scoala in toamna anului 2020

Cum gestionezi stresul legat de pandemia Covid-19


Inceputul scolii din perspectiva copiilor

Ca intotdeauna, este util sa ne amintim ca emotiile, gandurile si dorintele copiilor pot fi diferite de cele ale parintilor. Asadar, stresul pe care parintii il resimt in legatura cu inceperea scolii ar putea fi mult mai diminuat in randul copiilor. Aminteste-ti ca:

  • unii copii ar putea fi bucurosi sa isi vada colegii in clasa
  • altii ar prefera ca scoala sa continue sa se desfasoare online, din diverse motive: este mai comod pentru ei sa invete de acasa, evita astfel relatiile dificile (hartuirea sau bullying-ul sau emotiile evaluarilor in clasa)
  • alti copii, de varsta mai mare, ar putea fi intr-adevar ingrijorati in legatura cu riscul de contaminare si cu viitorul lor scolar sau academic

Cum il poti ajuta pe copil sa depaseasca emotiile dificile la inceput de an scolar

Acorda atentie mesajelor pe care le transmiti, direct si indirect, in legatura cu inceputul scolii. Este bine sa nu ai conversatii alarmate cu alti adulti in prezenta copilului tau, sa nu faci predictii negative privind felul in care se vor desfasura lucrurile sau sa il sperii excesiv pe copil in legatura cu masurile de siguranta.

Afla cum se simte si ce gandeste copilul tau in legatura cu inceputul scolii in acest context dificil. Observa daca este deschis sa vorbeasca despre acest subiect, tinand minte ca refuzul de a comunica sau raspunsurile exasperate ale copilului pot fi si ele un semn al stresului si un comportament de evitare al acestuia.

Vorbeste-i cu calm despre masurile de siguranta pe care va trebui sa le respecte. Nu incerca sa folosesti frica pentru a-l motiva sa urmeze recomandarile si regulile de siguranta, ci pune accentul pe grija fata de ceilalti si responsabilitatea fiecaruia dintre noi de a-i proteja pe cei din jur. Aminteste-i ca va trebui sa evite: imbratisarile, batutul palmelor, sarutul pe obraji, impartirea mancarii cu colegul de banca, imprumutarea creionului sau a radierei de la colegi, ca va trebui sa se spele frecvent pe maini si ca s-ar putea sa fie nevoit sa poarte masca.

Fii pregatit pentru posibile dificultati legate de invatare la inceputul anului scolar. Dupa o pauza indelungata, copiii au nevoie de timp pentru a se reobisnui cu activitatea scolara si este posibil sa fi uitat mai multa materie in aceasta vacanta decat in mod obisnuit.

Ai mai multa rabdare daca apar schimbari in comportamentul copilului tau pe masura ce se apropie inceputul scolii. Stresul copiilor se poate manifesta sub forma comportamentelor dificile precum: iritabilitate, refuzul de a coopera, agitatie, dificultati de concentrare a atentiei asupra parintilor sau comportamente sfidatoare. De asemenea, problemele de sanatate precum durerile de cap, de stomac sau problemele de somn pot fi cauzate de stres.

Acest inceput de an scolar s-ar putea sa fie dificil de acceptat, greu de acomodat, incarcat de griji si stres, insa cu putin efort si pregatire din timp, lucrurile ar putea functiona aproape de normal.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Obiective pentru copii in noul an scolar
    Obiective pentru copii in noul an scolar
    28 august 2024   

    A stabili obiective la inceput de an scolar este un pas important in organizarea si obtinerea succesului scolar.

  • Pregatirea emotionala pentru inceperea scolii
    Cum il pregatesti pe cel mic pentru inceperea scolii
    12 mai 2023   

    Copilul tau incepe scoala la toamna? Dincolo de intrebarile despre cat de pregatit este copilul din punct de vedere cognitiv pentru inceperea scolii, un aspect esential este pregatirea lui emotionala si sociala pentru aceasta schimbare.

  • Teama de noul an scolar
    Teama din prima zi de scoala sau gradinita. Cum ii ajutam pe copii
    25 august 2022   

    Orice nou inceput poate trezi neliniste, frica sau ingrijorare, la orice vârsta. In cazul copiilor, aceste emotii pot fi si mai intense, pentru ca cei mici nu si-au format inca abilitatile de reglare emotionala si nu pot anticipa intotdeauna corect ce presupune schimbarea prin care urmeaza sa treaca.

Mai multe