Teama din prima zi de scoala sau gradinita
Cum ii ajutam pe copii
Orice nou inceput poate trezi neliniste, frica sau ingrijorare, la orice vârsta. In cazul copiilor, aceste emotii pot fi si mai intense, pentru ca cei mici nu si-au format inca abilitatile de reglare emotionala si nu pot anticipa intotdeauna corect ce presupune schimbarea prin care urmeaza sa treaca. Inceperea scolii sau inceperea gradinitei sunt astfel de momente care pot trezi copiilor teama si ingrijorare. Cum ii putem ajuta?
Inceperea gradinitei
Pentru copiii care incep gradinita in aceasta toamna, cea mai dificila schimbare va fi legata de separarea de parinti si adaptarea la un mediu nou.
Anxietatea de separare in primii 4-5 ani de viata este o etapa normala de dezvoltare. Il poti ajuta pe copil sa depaseasca mai usor anxietatea de separare la gradinita astfel:
- Daca gradinita este prima situatie in care copilul va fi separat de tine, pregateste-l exersând despartirea de parinti si reintâlnirea: lasa-l 10-15 minute, apoi câteva ore, cu o persoana in care ai incredere.
- Vorbeste cu educatoarea astfel incât sa il ajute pe copil sa gaseasca ceva interesant de facut imediat dupa ce iti iei la revedere de la el.
- Asigura-l pe copil ca vei veni intotdeauna sa il iei acasa de la gradinita la o anumita ora.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Obiective pentru copii in noul an scolar
A stabili obiective la inceput de an scolar este un pas important in organizarea si obtinerea succesului scolar.
-
Cum il pregatesti pe cel mic pentru inceperea scolii
Copilul tau incepe scoala la toamna? Dincolo de intrebarile despre cat de pregatit este copilul din punct de vedere cognitiv pentru inceperea scolii, un aspect esential este pregatirea lui emotionala si sociala pentru aceasta schimbare.
-
Înapoi la școală. Cum îl pregătim pe copil pentru programul zilnic
După lunile de vacanță de vară, revenirea bruscă la programul școlar poate fi dificilă pentru cei mici. De aceea, este recomandat să începi treptat să îl pregătești pe copil pentru începerea anului școlar.
Adauga tu primul comentariu: