Fericirea in cuplu dupa nasterea copilului
Venirea pe lume a unui copil aduce o multime de schimbari, nu doar in dinamica familiei, ci si in dinamica de cuplu. Oboseala, lipsa de somn, tonul ridicat, agitatia, irascibilitatea, sunt la ordinea zilei, iar timpul petrecut cu partenerul este tot mai putin. Totusi, studiile arata ca 81% dintre cuplurile care au fost fericite inainte de venirea copilului pe lume, sunt in continuare fericite la un an de la nasterea acestuia. Acest lucru inseamna ca o baza solida intr-o relatie este elementul cheie pentru a pastra acelasi nivel al starii de bine dupa nasterea copilului.
Citeste si:
7 reguli pentru o relatie de cuplu fericita
Criza de identitate dupa nasterea copilului
O buna comunicare intre parteneri, interactiuni pozitive, incredere si respect reciproc inca inainte de nasterea copilului, aduce o stare de bine in perioada sarcinii atat pentru mama, cat si pentru tata. Chiar daca primul an din viata copilului e incarcat de suisuri si coborasuri in relatia de cuplu, lucrurile se remediaza repede pentru cei care s-au inteles bine inainte de a planifica venirea pe lume a unui copil.
Sunt cupluri care spun ca din momentul in care a aparut pe lume copilul, cei doi parteneri nu se mai inteleg la fel de bine, par schimbati, nu reusesc sa mai anticipeze si sa inteleaga nevoile celuilalt. Realitatea este ca nu copilul este problema, ci neintelegerile nerezolvate, existente inca de dinainte.
Fericirea in cuplu dupa nasterea copilului poate fi prezisa daca in relatia dintre parteneri a existat un atasament puternic, angajament si implicare din partea amandurora si evolutii pozitive ale relatiei. In plus, fericirea in cuplu inca de dinainte de nasterea copilului contribuie la:
- o perceptie mai realista a rolului de parinte
- convingerea ca partenerul ajuta la dezvoltarea personala a celuilalt
- conexiuni mai frecvente si mai satisfacatoare
- siguranta ca partenerul se va implica si isi va asuma rolul de viitor parinte
Avand aceste credinte, stresul ce apare invitabil in primele luni de dupa nasterea copilului, va fi mai mic, iar adaptarea amandurora la rolul de parinte, se va face mai usor.
Cand apar problemele
In general, in relatiile in care partenerii se percep reciproc mai mult negativ decat pozitiv, aparitia unui copil nu va rezolva problemele, ci le va accentua. De aceea, e bine ca inainte de a decide sa va mariti familia, sa va ganditi in ce stadiu se afla relatia de cuplu. Deseori, viitorii parinti pornesc de la convingerea ca aparitia unui copil ii va aduce mai aproape si va ajuta la rezolvarea problemelor deja existente. In realitate insa, venirea pe lume a copilului va face toate problemele deja existente in relatia de cuplu mai intense si mai vizibile.
Chiar si cei care s-au inteles foarte bine vor avea probleme in relatia de cuplu, dupa nasterea copilului, insa ele se vor disipa mai repede.
Intelegerea felului in care epuizarea fizica poate influenta starea emotionala si comunicarea dintre partener este esentiala. De exemplu, specialistii sustin ca exista un interval orar intre 2 si 5 dimineata cand multe cpnflicte pot sa apara intre parteneri din cauza oboselii si a copilului care plange sau nu reuseste sa adoarma. E important ca ambii parinti sa fie constienti de acest fenomen, sa incerce sa reduca interactiunile negative sau sa acorde intelegere partenerului de cuplu.
In scopul imbunatatirii relatiei de cuplu de dupa nasterea copilului, poti reincepe sa planifici timpul in doi. Iesiti impreuna in oras, chiar si pentru o scurta plimbare, vizionati impreuna un film, spuneti ce aveti pe suflet in conversatii sincere si deschise, cu scopul de a va face intelese nevoile, nu de a critica sau judeca. Evitati sa trageti concluzii generale si sa vorbiti mai mult despre sentimente. Amintiti-va ca amandurora va este greu fiindca amandoi ati iesit din zona personala de confort, iar partenerul nu e vinovat pentru acest lucru.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Momentele mici de bucurie - de ce sunt importante pentru echilibrul emotional
Ti s-a intamplat ca privind un apus de soare, sa ramai fermecat de imagine? Sunt momente in care te opresti din ce faci pentru a-ti privi copilul cum rade si simti recunostinta intensa pentru familia ta? Astfel de clipe de incantare, momente scurte de bucurie intensa poarta numele de ”glimmers”, sau momente de bucurie pura.
-
Semne ca ai avut o copilarie dificila
O copilarie dificila poate lasa urme adanci in sufletul unei persoane si poate influenta modul in care aceasta se va dezvolta atat din punct de vedere fizic, cat si emotional si mintal.
-
Cum putem creste toleranta la stres
Putem face mai usor fata stresului daca detinem o serie de abilitati si tehnici care sa ne ajute sa gestionam situatiile neplacute.
Adauga tu primul comentariu: