characters characters

Factori de rezilienta la copii

Cum incurajam rezilienta copiilor in perioada pandemiei si dupa incheierea ei

Propus de: SuntParinte.ro   |   08 martie 2021    |   1149 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

factori de rezilienta la copii
Cum putem sprijini rezilienta copiilor in perioada pandemiei si dupa incheierea ei?

Citeste si:

Rezilienta copiilor in momentele de criza

Rezilienta scolara – ce inseamna si cum o dezvoltam

Factorii de rezilienta la copii


Relatiile sociale

Relatiile sociale reprezinta cel mai important factor al rezilientei, atat pentru copii, cat si pentru adulti. De altfel, studiile arata ca relatiile sociale armonioase sunt esentiale pentru nivelul de fericire de-a lungul vietii. Cand nu ne simtim singuri in fata dificultatilor, reusim a ne mentinem un nivel de optimism si de coerenta interna, astfel incat sa gasim solutii si sa nu ne descurajam.

Copiii au nevoie sa se bucure din nou de prietenii, sa simta ca parintii ii iubesc neconditionat, ca profesorii sunt aliatii lor la scoala, nu o sursa de teama sau stres si ca sunt acceptati si apreciati de cei din jur. Adultii au in acest sens un rol esential, putand crea conditii pentru socializare in siguranta (in aer liber), incurajand comunicarea nonviolenta la scoala si aratand copiilor afectiune si intelegere.

Cum abordam invatarea

Cadrele didactice si parintii pot fi tentati sa puna accentul pe recuperarea materiei, examene si rezultate scolare. In acest fel insa, riscam sa cream copiilor un nivel de stres prea ridicat pentru ca invatarea sa aiba loc in mod eficient. Daca pornim de la premisa ca echilibrul psihic al copiilor conteaza in aceasta perioada mai mult decat invatarea, recuperarea materiei si performantele scolare, vom reusi, indirect, sa ii sprijinim pe copii si in privinta rezultatelor scolare.

Daca profesorii si parintii transmit copiilor convingerea ca materia scolara poate fi recuperata si ca succesul la examene este posibil, cu efort consecvent si metode eficiente de invatare, copiii vor fi mai motivati sa invete si mai capabili sa se concentreze asupra invatarii.

In aceasta perioada, fie ca esti parinte, fie ca esti cadru didactic, este important sa constientizezi propriul stres legat de scoala si sa gasesti modalitati constructive prin care sa il gestionezi, pentru a-i putea ajuta pe copii cu adevarat.

Acceptarea tuturor emotiilor

Oricat ne-am dori sa ii incurajam pe copii sau sa le insuflam speranta, a le spune doar ca „Totul va fi bine.” nu este suficient. Parintii, dar si cadrele didactice, pot sa ii ajute emotionale pe copii acceptand atat aspectele negative ale situatiei actuale, dar si potentialul pozitiv din viitor. „Este dificil acum sa respectam toate masurile de siguranta, dar in viitor ne vom intoarce la normalitate.”

Scopuri si planuri de viitor

Pe cat posibil, incearca sa il incurajezi pe copil sa isi urmeze pasiunile si interesele si sa isi stabileasca scopuri si obiective legate de ele. Ajuta-l sa gaseasca resurse online care sa il ajute sa isi dezvolte abilitati si faca progres in domeniile care il intereseaza.Pune accentul pe faptul ca dupa incheierea pandemiei, va avea mai multe ocazii de a invata si de a avea experiente noi.

Arata-i ca ai incredere in el

Crede in copilul tau si arata-i asta. Copiii pot deveni mai rezilienti cand simt ca persoanele care conteaza din viata lor cred in ei. A crede in copilul tau ii ofera acestuia speranta si incredere ca poate face orice, chiar si in situatii de stres sau situatii competitive.

Grija de sine

Atat profesorii, cat si parintii sunt supusi la un nivel ridicat de stres de o lunga perioada de timp. Nu vom putea sa ii ajutam pe copii daca nu ne ajutam mai intai pe noi insine. De aceea, este important sa prioritizezi grija fata de tine insuti si sa eviti capcana suprasolicitarii si a sacrificiului personal, pentru ca pe termen lung, epuizarea parentala are efecte nocive asupra copiilor.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • 3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    18 noiembrie 2024   

    Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

Mai multe