characters characters

Parintii egocentrici si efectele acestora asupra copiilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   12 februarie 2024    |   928 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

egocentrismul la parinti
Una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confrunta parintii este tendinta de a-si sacrifica propriile nevoi pentru a le indeplini pe cele ale copilului. Timpul personal, odihna, grija de sine sau interesele personale sunt toate date la o parte in fata responsabilitatilor de parinte. Aceasta tendinta vine cu propriile probleme, printre care epuizarea parentala, frustrarea si sentimentul de pierdere a identitatii personale. La polul opus se afla parintii cu resurse emotionale reduse de a face schimbari in viata personala dupa nasterea copilului sau cu tendinte ridicate de egocentrism. 

Citeste si:


Narcisismul la parinti - ce inseamna si cum il recunosti


Patru feluri de "egoism" benefic pentru parinti si copii


Egocentrismul este tendinta parintilor de a fi atat de absorbiti de propria persoana, incat nu reusesc sa observe ce nevoi nesatisfacute au propriii copii. Parintii egocentrici tind sa manipuleze la nivel inconstient copilul si pretind admiratie din partea lui. Acestora le lipseste empatia fata de nevoile emotionale ale copiilor si pot sa para uneori gelosi cand copillul are realizari personale sau este in centrul atentiei intr-un grup.

Iata cateva caracteristici ale egocentrismului in randul parintilor:

  • Au nevoie sa fie mereu in centrul atentiei.
  • Reactioneaza intens la emotiile copiilor, luand toate experientele acestora in mod personal.
  • Ii blameaza pe altii pentru propriile greseli.
  • Au o disponibilitate redusa de a simti interes sau ingrijorare fata de nevoile sau emotiile altor persoane.
  • Daca au mai multi copii, tind sa il favorizeze pe unul dintre acestia, in special pe cel care le aduce mai multe motive de mandrie sau mai putine motive de frustrare.
  • Ii folosesc pe cei din jur pentru castiguri personale.
  • Obisnuiesc sa manipuleze si sa exploateze situatii sau persoane.
  • Sunt extrem de preocupati de mentinerea unei imagini cat mai bune a familiei, in defavoarea preocuparii autentice pentru starea de bine a membrilor familiei.
  • Ofera iubire conditionata.
  • Isi limiteaza timpul petrecut cu copilul sau partenerul de viata, in functie de nevoile lor personale
  • Simt ca au dreptul sa isi exprime emotiile in mod intens, fara a oferi si celor din jur acelasi drept.
  • Apar tendinte de codependenta: se simt impacati sau fericiti doar cand comportamentele celor din jur corespund cu asteptarile personale.
  • Din nevoia de a controla comportamentul copilului, pot apela la tehnici de disciplina care dau nastere la rusinea toxica.
  • Au limite slabe si pot sa isi incalce promisiunile sau sa isi schimbe deciziile rapid.

Toate aceste caracteristici sunt observabile la suprafata si pot atrage cu usurinta critica sau evaluarea negativa din partea celor din jur. Insa dincolo de aceste comportamente, se afla nevoi emotionale neimplinite, o imagine de sine negativa, pentru care parintele simte nevoia de a compensa in mod permanent (prin succes, performanta etc.), sentimentul de a nu fi niciodata suficient de bun si sentimentul de rusine toxica. Toate acestea sunt experiente interioare dureroase, deseori rezultate ca urmare a propriei copilarii dificile, iar pentru depasirea lor, de cele mai multe ori este nevoie de sprijin din partea unui terapeut sau psiholog.


Copiii cu parinti egocentrici reactioneaza in general, in doua moduri: fac orice pentru a satisface nevoile si dorintele parintilor, fie cauta sa la fel ca parintele si adesea concureaza cu acesta pentru a fi in centrul atentiei. Pentru prima categorie de copii, riscul simptomelor de depresie si anxietate este ridicat, iar imaginea lor de sine va avea de suferit. Drept urmare se vor retrage social, vor avea foarte putini prieteni sau chiar deloc, parcursul lor scolar va fi afectat si pot suferi chiar si de tulburari alimentare. Pentru a doua categorie de copii, riscurile constau in agresivitate fizica sau verbala fata de alti copii, comportamente de risc, perfectionism etc.

Din pacate, relatia cu un parinte egocentric va crea numeroase consecinte pe termen lung, iar copiii vor avea de suferit chiar si in perioada adulta. Relatiile lor romantice vor avea desuferit fiindca fie vor face orice ca sa isi tina partenerul aproape, sufocandu-l, fie se vor pune mereu in competitie cu acesta.

In general, cea mai buna solutie pentru a reduce din impactul creat de un parinte egocentric este de a constientiza stilul egocentric de a fi parinte. Cand exista o constientizare a stilului de conditionare emotionala folosit cu propriul copil, atunci putem spune ca incepe vindecarea.

Daca nu reusesti sa iti controlezi singur impulsurile si sa iti identifici sursa problemelor, cel mai indicat este sa apelezi la un specialist care iti va fi alaturi in tot acest proces de schimbare.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Momentele mici de bucurie - glimmers
    Momentele mici de bucurie - de ce sunt importante pentru echilibrul emotional
    04 noiembrie 2024   

    Ti s-a intamplat ca privind un apus de soare, sa ramai fermecat de imagine? Sunt momente in care te opresti din ce faci pentru a-ti privi copilul cum rade si simti recunostinta intensa pentru familia ta? Astfel de clipe de incantare, momente scurte de bucurie intensa poarta numele de ”glimmers”, sau momente de bucurie pura.

  • Semne ca ai avut o copilarie dificila
    Semne ca ai avut o copilarie dificila
    30 octombrie 2024   

    O copilarie dificila poate lasa urme adanci in sufletul unei persoane si poate influenta modul in care aceasta se va dezvolta atat din punct de vedere fizic, cat si emotional si mintal.

  • Cum putem creste toleranta la stres
    Cum putem creste toleranta la stres
    11 octombrie 2024   

    Putem face mai usor fata stresului daca detinem o serie de abilitati si tehnici care sa ne ajute sa gestionam situatiile neplacute.

Mai multe