Cum sa fii fericit
Cand copiii sunt mici, parintii au cel mai mare rol in fericirea si starea lor de bine. Pe masura ce cresc insa, misiunea de a-l face pe copil fericit se va transfera de la adulti catre copii insisi. Astfel, parintii vor putea sa il ajute pe copil sa descopere cum poate fi fericit, recunoscandu-i autonomia si independenta, acasa, la scoala, cu prietenii dar si in medii de "concurenta".
Cum iti poti ajuta copilul sa isi dezvolte obiceiuri care sa il faca fericit?
Invata-l sa isi dezvolte obiceiuri constructive. O mare parte din nefericirea oamenilor vine din amanarea lucrurilor dificile sau din lipsa de organizare. Formarea obiceiurilor care ii permit copilului sa fie mai organizat si sa evite amanarea sunt importante pentru starea lui de bine.
Incurajeaza un stil de viata care favorizeaza starea de bine. Exercitiile fizice, alimentatia sanatoasa, odihna suficienta si timpul suficient pentru relaxare sunt corelate cu un nivel ridicat de fericire.
Cultiva simtul umorului. Se spune ca râsul e cel mai bun medicament. Zambiti mai des, spuneti glume, cititi bancuri, bucurati-va de lucrurile marunte impreuna si gasiti partea amuzanta a situatiilor mai putin placute.
Ajuta-l sa isi gestioneze starile emotionale. Copiii nu stiu mereu cum sa isi controleze emotiile intense, fie ca sunt pozitive, fie ca sunt negative. Invata-l sa isi recunoasca emotiile si sa le accepte asa cum sunt. Invata-l sa transforme inacceptabilul in suportabil. Dezvoltati impreuna strategii care sa il ajute sa se relaxeze si sa treaca mai usor peste evenimente neplacute.
Invata-l sa gandeasca rational. Fericirea noastra depinde de felul in care interpretam lucrurile care ni se intampla. Gandirea rationala ne ajuta sa interpretam dificultatile in termeni moderati si sa pornim de la premisa ca suntem capabili sa facem fata oricarei situatii, chiar si aceleia in care avem un esec.
Cultiva optimismul. Optimismul se poate invata, putand fi descris ca un obicei la nivelul gandirii :). Optimismul ne apara de nefericirea prelungita, nascuta din ingrijorari legate de evenimente viitoare si de tendinta de a evita provocarile, de teama unui esec. Asadar, este o buna arma impotriva nefericirii.
Recomanda-i sa puna pret pe relatiile sociale. Oamenii care au prieteni si care au relatii apropiate cu alte persoane sunt mai fericiti. Invata-l pe copil ca relatiile sociale merita efortul necesar pentru a le initia si mentine.
Ajuta-ti copilul sa gaseasca fericire in lucrurile marunte. Studiile spun ca acei oameni care observa micile miracole ale fiecarei zile sunt mai fericiti. Copiii au aceasta tendinta, de a se mira si bucura de fiecare aspect placut sau surprinzator al fiecarei zile. Este important sa nu il descurajezi prin critica sau graba excesiva... Albert Einstein spunea „Exista doua modalitati prin care iti poti trai viata. Una e ca si cum nimic nu e un miracol. Cea de-a doua e sa crezi ca totul e un miracol”.
Invata-l sa fie recunoscator. Sigur ca a obtine ceva ce ne dorim ne poate face mai fericiti, dar la fel de important pentru fericire este si sa apreciem lucrurile pe care le avem deja.
Coontracareaza mesajul cum ca fericirea poate fi cumparata. Poti incepe de la cele mai mici varste, invatandu-l despre reclame si despre scopul lor de a convinge oamenii sa cumpere lucruri, indiferent daca au sau nu nevoie de ele. Astfel, il vei invata pe copil ca nu doar banii si lucrurile cumparate aduc fericirea.
Permite momente de suferinta sau tristete. Chiar daca viata poate fi plina de bucurii, oamenii fericiti stiu sa piarda si inteleg ce este durerea. A alege sa fii fericit nu inseamna a alege sa-ti negi emotiile negative, ci mai degraba sa le accepti, sa le traiesti si sa cauti solutii pentru problemele care au dat nastere acestor emotii.
Ofera-i copilului ocazia sa ajute alti oameni. Explica-i de ce unii oameni au nevoie de ajutor si felul in care le putem face viata mai usoara. Lasa-l sa aleaga felul in care vrea sa ajute alti oameni si nu il obliga sa faca acest lucru daca nu doreste.
Il poti orienta pe copil catre fericire adresandu-i cateva intrebari:
- Care a fost cea mai frumoasa parte a zilei de azi pentru tine?
- Pentru ce esti recunoscator astazi?
- Cum ai putea sa schimbi lucrurile pentru a le face mai bune?
- Ce ai invatat nou azi?
- Cui ai fost de ajutor astazi?
- Ce poti sa faci pentru a face pe cineva fericit?
- Cand te simti cel mai fericit?
Intrebarile de acest fel pot forma copilului obiceiul de a se gandi frecvent la lucrurile care il fac fericit. De asemenea, il orienteaza catre solutii posibile pentru lucrurile care il nemultumesc.
Care sunt raspunsurile copilului tau la aceste intrebari?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.
-
De ce este necesara tristetea
Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.
-
Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.
Adauga tu primul comentariu: