characters characters

Cum formam obiceiuri sanatoase

Ajuta-l pe copil sa isi formeze obiceiuri sanatoase

Propus de: SuntParinte.ro   |   04 ianuarie 2016    |   3703 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

obiceiuri sanatoase
La inceput de an, simtim imboldul de a aduce o schimbare (sau mai multe) in viata noastra, a copiilor sau in viata de familie. Multe dintre schimbarile la care ne gandim la inceput de an presupun de fapt renuntarea la un obicei nesanatos si inlocuirea lui cu altul sau invatarea unor lucruri noi, prin efort sustinut. Asadar, pentru a ne indeplini dorintele de Anul Nou, putem sa invatam mai multe despre cum formam obiceiuri.

„Suntem ceea ce facem in mod repetat. Asadar, excelenta nu este un act, ci un obicei.” a spus Aristotel. Psihologii din zilele noastre ii dau dreptate, studiind obiceiurile: cum se formeaza, cum un singur obicei ne poate influenta restul vietii si care este cel mai simplu mod de a schimba un obicei.

Cum formam obiceiuri sanatoase

Iata cateva sugestii despre cum sa il ajuti pe copilul tau sa isi formeze obiceiuri sanatoase:

Vorbeste copilului tau despre obiceiurile pe care ar vrea sa le formeze sau despre lucrurile noi pe care vrea sa le invete. De exemplu, poate ar vrea sa fie mai organizat si astfel sa nu intarzie des sau sa fie mereu stresat. Sau poate ar vrea sa invete sa cante la un instrument, caz in care va fi nevoie sa introduca in programul zilnic un interval dedicat exercitiilor muzicale.

Concentreaza-te asupra reusitelor si ofera incurajari. Pentru a schimba un comportament, specialistiii sustin ca este nevoie sa intaresti comportamentele pozitive. Asadar, cauta sa recompensezi copilul pentru ceea ce face bine (folosind incurajari, aprecieri si afectiune) si sa eviti pedepsele.

Ajuta-l pe copil sa se concentreze. Pentru a reusi sa facem o schimbare, este nevoie sa nu uitam ca ne-am propus acest lucru. Majoritatea comportamentelor noastre sunt automate, iar copiii pot uita foarte usor sa puna in aplicare o schimbare. Chiar si atunci cand uita sa faca ceva, asigura-te ca esti pentru el un punct de sustinere si un ajutor de nadejde. Deseori copiii au nevoie de un imbold pentru a crede in ei insisi si a duce la bun sfarsit sarcina primita.

Motiveaza-ti copilul. Asta inseamna ca poti folosi conversatii motivationale, recompense, laude, cuvinte frumoase spuse la adresa lui de fata cu persoane care pentru el conteaza etc.
Alte modalitati prin care poti mentine ridicata motivatia copilului:

  • Creati un grafic prin care sa monitorizati progresul facut de copil (puteti folosi stelute, buline etc)
  • Gasiti un partener cu care copilul sa se implice in activitatea respectiva. De exemplu, daca vrea sa invete o limba straina, poate sa faca acest lucru impreuna cu un prieten.
  • Puneti la indemana o imagine care sa ii aminteasca copilului de obiectivul stabilit.
  • Ajuta-l sa se concentreze asupra obiectivelor pe termen scurt. De exemplu, daca invata un sport nou, recomanda-i sa isi propuna sa isi imbunatateasca timp de o saptamana o anumita miscare.

Incearca sa ramai constant in ceea ce spui si faci. Se spune ca atunci cand vrei sa faci o schimbare ai nevoie de cel putin o luna in care sa te pastrezi constant si consecvent.

Aminteste-ti ca nimeni nu e perfect. Este posibil ca cel mic sa greseasca sau sa esueze, chiar daca tu simti ca ai facut tot ce ti-a stat in putinta pentru a-l ajuta. Ofera ajutor constant, incurajeaza-l permanent si evita sa folosesti critica. Aminteste-ti ca pentru a-ti forma niste obiceiuri sau pentru a le schimba pe cele vechi, ai nevoie de mai mult decat cateva zile.

Bucurati-va impreuna de reusite. Nu ezita sa scoti in evidenta progresele facute de copil, oricat de mici par. Evidentierea reusitelor il va motiva pe copil sa continue eforturile si il va ajuta sa creada ca schimbarea este posibila.

Implica-te alaturi de el in formarea obiceiurilor. Este mult mai simplu pentru copil sa adopte un obicei nou daca iti propui si tu sa faci acest lucru.

Cum inlocuim obiceiuri nesanatoase cu obiceiuri sanatoase

Multe dintre obiceiurile noastre apar in mod automat, fara sa reflectam prea mult asupra lor. De exemplu, atunci cand copilul tau este suparat sau nervos, obisnuieste sa se joace pe calculator o jumatate de ora sau tu, cand vrei sa te relaxezi, deschizi televizorul si te uiti la un serial sau emisiuni de divertisment.

Orice obicei este format din:

  • factorul declansator (o nevoie pe care o avem: nevoia de relaxare, de socializare sau de hrana, de exemplu),
  • comportamentul (actiunea pe care o facem pentru a ne satisface respectiva nevoie)
  • recompensa pe care o obtinem in urma comportamentului (o stare de bine, de satietate etc.).

Studiile asupra obiceiurilor indica faptul ca cea mai simpla modalitate de a schimba un obicei este de a inlocui comportamentul vechi cu unul nou. Asadar, nu neglijezi nevoia care apare si nu renunti la recompensa pe care o doresti, dar schimbi actiunea. Este esential sa observati cu atentie care sunt momentele si nevoile care stau la baza obiceiurilor nesanatoase, pe care doriti sa le schimbati si sa alegeti un alt comportament sanatos,despre care credeti ca va aduce beneficii.

In exemplele de mai sus, atunci cand este nervos, copilul tau poate alege sa deseneze sau sa faca 30 minute de miscare, iar cand vrei sa te relaxezi poti opta pentru o plimbare. Veti obtine aceleasi recompense, dar intr-un mod mai sanatos.

Oricare ar fi obiceiurile sanatoase pe care doriti sa le incurajati in familia voastra, este important sa porniti cu increderea ca schimbarea este posibila, dar ca va necesita efort si poate dura mai mult timp decat credeti.

Voi ce obiceiuri vreti sa formati in anul acesta?


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/librariesrock/11695066003/

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    maria    24.02.2017 - 12:56
    Sunt expuse tematici interesante si utile! Va multumesc mult!

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe