characters characters

Cum il inspiri pe copil sa urmareasca performanta

Propus de: SuntParinte.ro   |   14 iulie 2020    |   1119 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.


Majoritatea copiilor isi pierd motivatia pentru invatare si performanta in timp, din motive diverse. Presiunea parintilor pentru note excelente, comparatiile cu alti copii, o mentalitate rigida si descurajarea in fata dificultatilor sunt cateva dintre acestea. Insa viata copiilor nostri este mult mai interesanta si mai plina de sens daca sunt inspirati sa stie mai mult sau sa devina mai buni intr-un anumit domeniu.

Citeste si:

Experienta de flux sau flow la copii. Ce inseamna si de ce e importanta

Teama de succes: despre copilul care „poate mai mult, dar nu vrea”


Copiii si adolescentii care urmaresc performanta sunt mai motivati, mai concentrati, mai disciplinati si mai rezilienti. Aceste abilitati se dobandesc in timp, prin exercitiu si sprijin din partea adultilor din viata copilului. Cum poti inspira copilul tau sa fie mai motivat? Iata 10 lucruri pe care le poti face.

Pune accentul pe evolutie. Nu conteaza in primul rand rezultatul final, cat progresul pe care il facem cand vine vorba de activitatile care sunt importante pentru noi. Nu conteaza notele obtinute, ci cat de bine a inteles o notiune dificila si cat de mult a evoluat in cunoastere si abilitati. Este esential sa crezi cu adevarat acest principiu si sa il aplici in propria ta viata pentru a-l inspira pe copil sa gandeasca la fel.

Arata-i copilului ca il iubesti si accepti neconditionat. A-l incuraja pe copil sa isi dezvolte abilitatile sau sa isi puna in valoare potentialul nu inseamna ca nu il accepti si nu il apreciezi asa cum este. Multi parinti aleg sa il motiveze pe copil sa invete mai mult criticandu-l, comparandu-l sau aratandu-i ca nu a depus destul efort. Toate aceste strategii transmit copilului ideea ca nu este iubit neconditionat.

Ofera-i libertate. In vacante si in timpul liber, copiii au nevoie sa aleaga singuri activitatile carora vor sa le dedice timp, in limitele regulilor familiei. Doar astfel isi vor putea descoperi pasiunile si doar astfel vor fi motivati sa isi dezvolte abilitati.

Efortul si disciplina pot fi distractive. Din pacate, putini copii au sansa sa descopere ca efortul depus constant pentru depasirea propriilor limite poate aduce bucurie. Rolul parintilor in aceasta privinta este esential. Arata-i copilului tau ca munca pentru un scop care te intereseaza poate aduce satisfactie si bucurie si ca dezvoltarea disciplinei si a autocontrolului inseamna mai multa incredere in sine si multumire. Nu te sfii sa spui cand este mandru de tine sau de copilul tau pentru ca a dat dovada de disciplina si consecventa.

Incurajeaza in familia voastra gandirea orientata spre solutii. In situatii dificile, fa-ti un obicei din a intreba: „Ce putem face acum pentru a imbunatati situatia?”. Astfel, il inveti pe copil sa faca diferenta dintre situatiile pe care le poate controla si cele pe care nu le poate controla si ii dezvolti sentimentul puterii personale.

Regaseste entuziasmul pentru viata. Sigur, stresul, oboseala, grijile si programul incarcat nu lasa prea mult loc pentru entuziasm si bucurie in vietile multor adulti. Dar este important pentru copii sa isi vada parintii entuziasmati in legatura cu un proiect sau cu o activitate.

Fa posibile mici reusite. Toate incurajarile, tot sprijinul si toate resursele pe care le pui la dispozitia copilului sunt ineficiente daca acesta nu observa ca poate face progrese cu adevarat. De aceea, este important sa il orientezi pe copil catre provocari pe care le poate depasi, care nu sunt cu mult in afara limitelor abilitatilor sale. Astfel, ii consolidezi increderea in sine.

Incurajeaza mentalitatea flexibila. Daca observi ca fiul sau fiica ta spune frecvent "Nu am talent la.../ Nu ma pricep la...", este foarte posibil sa aiba convingeri rigide privind inteligenta si talentul. Acest lucru inseamna ca este convins sau convinsa ca oricat de multe eforturi ar depune intr-un anumit domeniu, rezultatele sale nu se vor imbunatati. Problema cu acest tip de gandire este ca ii determina pe copii sa renunte mai devreme decat este cazul.

Inlocuieste critica cu aprecierea. Vedem mai usor lucrurile care ne deranjeaza sau pe care le consideram inadecvate, atat la noi insine, cat si la copii. Insa critica excesiva diminueaza dorinta copilului de a petrece timp cu tine, de a-si stabili obiective sau de a-si urma visele. De aceea, este important sa inveti sa vezi latura pozitiva a fiecarui "defect" al copilului tau.


Lasa-te condus de incredere, nu de teama, in rolul de parinte. Ia decizii care pornesc din dorinta de a-l ajuta pe copil sa se dezvolte, nu din dorinta de a-l proteja de dificultati sau esecuri. In acest fel, vei transmite aceeasi incredere si copilului tau, care va avea curaj si speranta daca vede ca tu ai curaj si speranta in relatia cu el.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cand copilul spune frecvent "Nu pot!"
    Cand copilul spune frecvent "Nu pot!"
    09 octombrie 2024   

    Copilul care spune deseori ”Nu pot!”, ascunde probleme diverse ce pot sa aiba legatura cu dezvoltarea sa de natura emotionala, increderea in sine sau cu modul in care percepe situatia cu care se confrunta.

  • Descurajarea la copii - cum o poti reduce
    Descurajarea la copii - cum o poti reduce
    24 noiembrie 2023   

    Copiii nu au nevoie de multe pentru a se descuraja: o simpla privire dezaprobatoare din partea parintilor, un deget ridicat sau un cuvant ironic sunt suficiente pentru a-i face pe cei mici sa isi piarda speranta in propriile puteri.

  • 6 moduri de a-i ajuta pe copii sa evite problemele legate de imaginea corporala
    6 moduri de a-i ajuta pe copii sa evite problemele legate de imaginea corporala
    30 octombrie 2023   

    Studiile sustin ca inca de la varsta de 3-5 ani, copiii incep sa dezvolte ingrijorari cu privire la aspectul fizic si la greutatea corpului si implicit sentimente de nefericire

Mai multe