characters characters

Cum gestionam stresul de Sarbatori

Propus de: SuntParinte.ro   |   16 decembrie 2021    |   936 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

cum gestionam stresul de sarbatori
Cu totii asteptam sarbatorile de iarna gandindu-ne la imaginea idilica a intregii familii reunite in jurul bradului sau la masa, la sanius sau la joaca in zapada ori relaxandu-ne in liniste. Realitatea deseori arata altfel, cu stres, griji si mult efort pentru a pregati tot ce este nevoie in aceasta perioada.

Citeste si:


Cum sa fii mai relaxat de Sarbatori


Cum sa alegi cadourile potrivite in functie de limbajele iubirii


Cum poti gestiona mai bine stresul de Sarbatori


Reevalueaza-ti asteptarile privind Sarbatorile.
O mare parte din stres vine din faptul ca vrem ca aceasta perioada sa fie perfecta. De aceea, depunem mult efort pentru pregatiri, cadouri, decoratiuni si consumam multa energie gandindu-se daca alegerile facute sunt cele mai bune. Incearca sa ai asteptari realiste: nu toate lucrurile vor fi perfecte si este in regula sa fie astfel.

Evita autocritica excesiva. Multi parinti isi doresc sa le poata oferi copiilor si intregii familii mai mult decat pot oferi in momentul prezent. Fie ca este vorba de bani, fie ca este vorba de timp sau energie, atat timp cat faci tot ce iti sta in putinta, esti un parinte bun. Regretele si reprosurile fata de propria persoana nu vor face decat sa fure bucuria de Sarbatori.


Stresul legat de siguranta familiei tale. Viata ne este in continuare afectata de pandemie, iar grijile legate de sanatatea familiei tale si de deciziile pe care trebuie sa le iei in acest sens pot umbri in mare parte bucuria sarbatorilor. Incearca sa iei deciziile care tin in siguranta membrii vulnerabili ai familiei tale si fa tot ce poti pentru a respecta normele de siguranta si sanatate.


Pregateste-te pentru interactiuni mai dificile cu membrii familiei tale
. Reuniunile de familie de sarbatori duc deseori la discutii tensionate, fie ca este vorba de teme controversate, fie ca este vorba de incompatibilitate de personalitate sau temperament. Pentru a evita conflictele inutile, este benefic sa te inarmezi cu rabdare si cu strategii prin care sa raspunzi constructiv acestor situatii.


Gaseste modalitati online de a pastra legatura cu ceilalti membri ai familiei sau cu prietenii care nu reusesc sa va fie alaturi de sarbatori.


Cand stresul devine coplesitor, vorbeste cu cineva apropiat si cauta solutii. Stresul poate crea o multime de neajunsuri, frustrari si conflicte. E important sa discuti frecvent cu cei din jur pentru a nu lasa prea multa energie negativa sa se acumuleze. Cand anumite comportamente ale celor din jur contribuie la nivelul tau de stres, comunica acest lucru intr-o maniera nonviolenta . Acelasi lucru este valabil si pentru copilul tau.


Mentine in continuare traditia daruirii de sarbatori. Propune copilului sa gaseasca o cauza sociala la care sa contribuiti cu totii, alocati-va timp pentru voluntariat macar o data pe saptamana si de ce nu, pentru a face o curatenie prin lucrurile personale si a le dona pe cele de care nu va mai folositi.


Indiferent ce ti-ai propus sa faci anul acesta de sarbatori, aminteste-ti ca cei mici preiau din stresul si tensiunea parintilor, astfel ca ei pot deveni mai irascibili decat de obicei. Pastreaza-ti doze de energie, umor si buna dispozitie pentru a trece cu bine aceste sarbatori, intr-o maniera mai relaxata si mai placuta pentru toata lumea.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Momentele mici de bucurie - glimmers
    Momentele mici de bucurie - de ce sunt importante pentru echilibrul emotional
    04 noiembrie 2024   

    Ti s-a intamplat ca privind un apus de soare, sa ramai fermecat de imagine? Sunt momente in care te opresti din ce faci pentru a-ti privi copilul cum rade si simti recunostinta intensa pentru familia ta? Astfel de clipe de incantare, momente scurte de bucurie intensa poarta numele de ”glimmers”, sau momente de bucurie pura.

  • Semne ca ai avut o copilarie dificila
    Semne ca ai avut o copilarie dificila
    30 octombrie 2024   

    O copilarie dificila poate lasa urme adanci in sufletul unei persoane si poate influenta modul in care aceasta se va dezvolta atat din punct de vedere fizic, cat si emotional si mintal.

  • Cum putem creste toleranta la stres
    Cum putem creste toleranta la stres
    11 octombrie 2024   

    Putem face mai usor fata stresului daca detinem o serie de abilitati si tehnici care sa ne ajute sa gestionam situatiile neplacute.

Mai multe