characters characters

Stresul de sarbatori

Cum sa fii mai relaxat de sarbatori in familie

Propus de: SuntParinte.ro   |   12 decembrie 2017    |   2255 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

sarbatori fara stres
Stim ca ar trebui sa fie o perioada plina de bucurie si relaxare, dar sarbatorile pot fi si o sursa de stres si de oboseala, mai ales pentru mamele care se ocupa aproape singure de pregatiri. De multe ori insa, stresul vine din preocuparea excesiva pentru detalii, din dorinta de a face lucrurile perfect si din alegerea de a nu cere suficient ajutor de la cei din jur.

Iata cum iti poti simplifica perioada sarbatorilor, astfel incat sa nu se transforme intr-un maraton contratimp plin de stres.

Foloseste lista de cumparaturi.

Noteaza-ti pe o hartie tot ceea ce ai nevoie si cauta sa faci cumparaturile inainte sa inceapa nebunia din magazine.

Citeste si alte materiale pe aceeasi tema:

Sarbatori in familie: mai multa bucurie, mai putin stres

Idei de Craciun – activitati pentru copii

Lasa pe seama copilului decorarea bradului si a casei.

Desigur ca il poti ajuta acolo unde are nevoie, insa permite-i sa fie creativ. Astfel, veti petrece timp impreuna, intr-un mod inedit si placut, iar casa va arata original in preajma sarbatorilor.

Permite bunicilor sa il ia pe copil la ei pentru o zi sau doua.

In acest mod vei avea mai mult timp pentru a termina curatenia si mancarea de sarbatori. De asemenea, daca rudele apropiate se ofera sa iti gateasca o prajitura, permite-le acest lucru. Vei salva timp pentru a sta impreuna cu cei dragi.

Evita mersul la cumparaturi cu copilul in perioada sarbatorilor.

Pe langa faptul ca e foarte aglomerat in magazine, iar copilul s-ar putea sa nu aiba rabdare sa stea la coada, te poti trezi si cu o criza de furie pentru ca nu ii iei toate jucariile pe care le vede si le doreste. De preferat este sa ai lista de cumparaturi si sa lasi copilul ori la partener ori la alte rude, cat timp faci cumparaturi. In acest mod vei folosi timpul eficient.


Cere fiecarui membru din familie sa se gandeasca la o activitate care il face fericit.

In zilele de sarbatoare, incercati sa puneti in practica fiecare dintre activitati, astfel incat fiecare dintre voi sa se simta fericit, implinit si important pentru ceilalti.

Nu ezita sa ceri ajutor celorlalti din familie, in cazul in care te simti coplesita de treburi.

Fiecare poate sa iti usureze munca, atat in bucatarie sau in pregatirile pentru curatenie, cat si in zilele in care primesti musafiri. Cel mai simplu mod in care poti sa imparti sarcinile casnice este sa faci o lista cu toate lucrurile pe care le ai de facut si sa delegi o parte din ele partenerului si copiilor tai.

Spune Nu fara regrete

Invata sa spui „Nu”propunerilor care doar iti ocupa timpul si iti solicita energia fara a-ti oferi bucurie sau satisfactie. .

Incarca-te cu rabdare si compasiune.

Perioada sarbatorilor poate fi foarte solicitanta din punct de vedere emotional, mai ales in familiile in care nu toate relatiile sunt unele armonioase si fara probleme (cu alte cuvinte, in majoritatea familiilor). Reuniunile de familie de sarbatori pot sa iti aduca aminte de momente mai putin fericite din trecut si de lucrurile care s-au schimbat sau te aduc in preajma rudelor sau cunostintelor cu care nu comunici neaparat foarte bine. Daca acesta este cazul tau, este bine sa te pregatesti sa reactionezi cu rabdare si compasiune in situatiile sau interactiunile despre care stii ca vor fi dificile.

Si, poate cele mai importante recomandari...

Permiteti-va sa dormiti mai mult dimineata, astfel incat sa fiti mai binedispusi pe tot parcursul zilei, aceti excese de imbratisari si gesturi de iubire, fiti recunoscatori pentru timpul pe care il aveti impreuna si profitati din plin de el.

Sarbatorile de iarna se pot transforma in amintiri placute, mai ales daca alegi simplitatea in locul lucrurilor complicate si daca te concentrezi pe ceea ce conteaza cu adevarat in familia ta.

*Sursa foto: Pexels.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Momentele mici de bucurie - glimmers
    Momentele mici de bucurie - de ce sunt importante pentru echilibrul emotional
    04 noiembrie 2024   

    Ti s-a intamplat ca privind un apus de soare, sa ramai fermecat de imagine? Sunt momente in care te opresti din ce faci pentru a-ti privi copilul cum rade si simti recunostinta intensa pentru familia ta? Astfel de clipe de incantare, momente scurte de bucurie intensa poarta numele de ”glimmers”, sau momente de bucurie pura.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

Mai multe