characters characters

Perfectionismul si efectele sale negative

De ce perfectionismul nu aduce perfectiunea

Propus de: SuntParinte.ro   |   22 aprilie 2015    |   2193 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

perfectionism
Ai un copil perfectionist? Nu se lasa pana cand nu isi verifica si imbunatateste de cateva ori lucrarea pe care o avea de facut astfel incat sa fie sigur ca rezultatul va fi unul pe masura asteptarilor? Sau poate chiar tu, ca parinte, ai asteptari foarte mari de la tine in toate situatiile, precum si de la cei din jur si iti este foarte greu sa treci cu vederea “defecte” pe care cei din jur nici nu le observa. Iata ce este bine sa stii despre perfectionism.

Motivatia de a excela si perfectionismul

Desigur ca in multe cazuri, dorinta de a imbunatati un rezultat ne ajuta sa evoluam, iar unii psihologi numesc motivatia de a excela intr-un domeniu “pefectionism adaptativ”. Cand dorinta de a atinge perfectiunea este insotita de costuri mai ridicate decat satisfactia obtinuta si porneste din nesiguranta si anxietate, putem vorbi de perfectionism “neadaptativ”. Ironic, perfectionismul dus la extrem ne impiedica sa devenim mai buni.

In spatele perfectionismului se poate ascunde ideea ca nu vom fi apreciati sau acceptati daca nu avem rezultate foarte bune. Astfel, perfectionismul poate duce la tulburari de anxietate, depresie sau dependente.

Efectele negative ale perfectionismului

Iata de ce perfectionismul nu aduce perfectiunea:

  • Devenim mai putin eficienti. Din dorinta de a avea cele mai bune rezultate, pierdem timp revizuind de nenumarate ori o tema.
  • Devenim mai putin utili. Ni se intampla sa acordam prea multa atentie detaliilor si lucrurilor minore fara a ne gandi ca ele nu sunt chiar atat de importante.
  • Amanam asteptand momentul perfect. Pentru ca vrem ca totul sa iasa perfect, ni se intampla deseori sa complicam lucrurile. Ceea ce de fapt poate fi un lucru foarte simplu, ia proportii si ne intimideaza. Acest lucru duce la procrastinare fiindca decidem sa asteptam momentul perfect inainte de a actiona.
  • Pierdem imaginea de ansamblu. Tindem sa ne ingropam prea mult in detalii astfel ca uitam imaginea de ansamblu, viziunea si scopul final. Exista si proverbul romaneasc valabil in aceasta situatie: “Nu vede padurea de copaci”.
  • Ne poticnim in probleme care nu exista. Un nivel exagerat de perfectionism duce la anticiparea unor probleme care inca nu au aparut, ci sunt doar potentiale. Pierdem timp incercand sa gasim solutii la orice problema credem ca ar putea aparea.
  • Nu ne bucuram de rezultatele obtinute. O persoana perfectionista nu va fi multumita nici atunci cand obtine ce si-a dorit, gasind mereu detalii la care nu s-a gandit sau care ar fi putut fi imbunatatite.

Ce poti face daca esti perfectionist?


Traseaza linia.
Regula 80/20 inseamna ca e mai indicat sa ai o productivitate de 80% in 20% din timpul dedicat activitatii, decat sa obtii maximul de productivitate intr-un timp nelimitat. Aceasta regula reduce obsesia pentru detalii si amanarea.

Fii constient de ceea ce poti face. Priveste nu doar fiecare problema in parte, ci cauta sa vezi si imaginea de ansamblu. Care este obiectivul principal pe care vrei sa il atingi? Care sunt aspectele esentiale ale situatiei cu care te confrunti? Incearca sa iti raspunzi la aceste intrebari si vorbeste si cu alti oameni, pentru a primi pareri diferite.

Concentreaza-te pe lucrurile importante. Intreaba-te care sunt lucrurile cele mai importante pentru tine, care au cel mai mare impact si prioritizeaza-le.

Seteaza-ti limite de timp. Specialistii sustin ca atunci cand iti propui sa termini ceva in 3 ore, o vei face in 3 ore. Daca nu iti setezi o limita de timp, vei considera ca ai o vesnicie la dispozitie pentru a termina ceea ce ti-ai propus si vei tinde sa procrastinezi ori sa-ti irosesti energia.

Accepta ideea de a gresi. Obsesia de a fi perfecti ne blocheaza sa intelegem ca greselile sunt absolut normale si ar trebui privite drept oportunitati de invatare si crestere.

Ia o pauza. Atunci cand simtim ca nivelul de productivitate a scazut desi depunem eforturi substantiale, se recomanda sa luam o pauza. Numai asa ne putem detasa de situatie si privi obiectiv lucrurile pentru a identifica cele mai bune solutii.

Vorbeste despre situatiile in care ai gresit. Este important sa transmiti copilului tau ideea ca nimeni nu este perfect, ca si tu ai facut greseli, dar ca acestea sunt etape inevitabile in invatare.


Asadar, este important sa faci diferenta intre motivatia de a reusi si perfectionism si sa iti creezi obiceiuri care sa te ajute sa privesti cu intelegere greselile. Copilul tau este perfectionist?


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/bruceberrien/384207390

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    16 octombrie 2024   

    Pentru unii copii, mesele luate in familie sau zgomotul din clasa pot insemna o adevarata tortura. Misofonia este fenomenul in care sunete mici, repetitive precum mancatul sau respiratul pot sa fie extrem de deranjante si imposibil de ignorant. Deranjul auditiv este insotit intodeauna de a reactie emotionala puternica.

  • Neglijarea emotionala in copilarie. Urmari mai putin cunoscute
    Urmari mai putin cunoscute ale neglijarii emotionale in copilarie
    30 septembrie 2024   

    Atunci cand vorbim de neglijarea emotionala a copilului ne referim la lipsa unor raspunsuri adecvate din partea parintelui, la nevoile emotionale ale copilului.

  • Trei greseli care afecteaza stima de sine a copiilor
    Trei greseli ale parintilor care afecteaza stima de sine a copiilor
    13 septembrie 2024   

    Unele comportamente ale parintilor pot afecta in mod negativ stima de sine a copiilor. Este vorba de corectarea constanta a eforturilor/greselilor copiilor, compararea cu altii si minimizarea sentimentelor pe care cei mici le au.

Mai multe