characters characters

Relatii de familie dificile

Propus de: SuntParinte.ro   |   19 noiembrie 2021    |   1168 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

relatii de familie dificile
Putini oameni ne pot face la fel de fericiti sau la fel de tristi ca membrii propriei familii. In general, in toate familiile exista ruda aceea careia poti sa ii spui orice, ruda care te poate ajuta financiar in caz de nevoie, dar si ruda care pare sa te judece si sa te critice in permanenta sau care te indeparteaza din diverse motive. Poate fi tentant sa evitam sau rupem in totalitate relatiile cu astfel de rude dificile, dar uneori acest lucru nu este posibil. Cum putem face fata relatiilor de familie dificile?

Citeste si:

Familiile functionale versus familiile disfunctionale

Regulile nescrise din familii – cum le recunosti


Relatiile de familie dificile


Personalitatile dificile sunt intalnite peste tot, nu doar in familie, ci si la locul de munca. Deseori, interactiunile cu acestea nu pot fi evitate, de aceea cel mai eficient este sa fim pregatiti emotional pentru ele. Iata cateva recomandari care te pot ajuta.

.

Pregateste-te din timp. Inainte de evenimentul la care va veti intalni sau cina pe care o veti lua in familie, aminteste-ti care au fost comentariile negative pe care le-a avut mereu la adresa ta. Imagineaza-ti cum ar fi daca s-ar comporta la fel si de aceasta data. In acest mod te vei pregati psihic pentru aceasta intalnire. E mai bine sa fii pregatit chiar si pentru ceva ce pana la urma nu se intampla, decat sa fii luat prin surprindere. 

Pastreaza-ti calmul. Aceasta recomandare poate fi cea mai dificila, pentru ca este natural ca agresivitatea altor persoane sa ne trezeasca furia si frustrarea. Dar daca iti pierzi calmul in fata unei persoane dificile, aceasta va tinde sa foloseasca furia ta impotriva ta, explicandu-ti ca exagerezi, ca nu este nevoie sa te enervezi sau continuand sa fie agresiv. De aceea, este util sa incerci sa ramai calm, amintindu-ti ca de fiecare data, agresivitatea (critica excesiva, ironiile, ridiculizarea) exprima ceva despre persoana agresiva, nu despre persoana asupra careia este indreptata agresivitatea. Este util sa explici acelasi lucru si copilului tau, mai ales daca si el este tinta agresivitatii unui membru al familiei voastre.

Comunica asertiv. Asertivitatea inseamna exprimarea propriilor nevoie si emotii astfel incat nimeni sa sufere. Daca ai o ruda care te critica, te judeca sau este ironica in mod repetat, poate fi de ajutor sa te gandesti la replici care pot opri discutiile neplacute inainte de a se transforma intr-un conflict. De exemplu, ii poti raspunde: „Nu vreau sa discutam acum despre acest subiect.”, „Prefer sa nu continui discutia acum.”, „Comentariile de felul acesta ma fac sa sufar.”, „O sa iau o pauza de la aceasta conversatie.”. Orice formula ai alege, este important sa nu contribui la conflict, sa nu raspunzi agresiv sau pasiv, ci sa incerci sa opresti discutia intr-un mod ferm si calm.

Gaseste modalitati de a evita interactiunile prelungite cu persoana respectiva. Chiar daca sunteti prezenti in acelasi loc pentru o perioada mai lunga de timp, nu inseamna ca trebuie sa petreceti tot timpul impreuna. Alege sa te implici in activitati cu alte persoane, astfel incat sa reduci timpul petrecut in conversatii tensionate sau neplacute.

Aminteste-ti sa ai incredere in tine. Incearca sa nu iei lucrurile personal, sa nu le interiorizezi si sa aduci aminte ca replicile neplacute nu spun nimic despre tine, ci despre persoana care le ofera.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Momentele mici de bucurie - glimmers
    Momentele mici de bucurie - de ce sunt importante pentru echilibrul emotional
    04 noiembrie 2024   

    Ti s-a intamplat ca privind un apus de soare, sa ramai fermecat de imagine? Sunt momente in care te opresti din ce faci pentru a-ti privi copilul cum rade si simti recunostinta intensa pentru familia ta? Astfel de clipe de incantare, momente scurte de bucurie intensa poarta numele de ”glimmers”, sau momente de bucurie pura.

  • Semne ca ai avut o copilarie dificila
    Semne ca ai avut o copilarie dificila
    30 octombrie 2024   

    O copilarie dificila poate lasa urme adanci in sufletul unei persoane si poate influenta modul in care aceasta se va dezvolta atat din punct de vedere fizic, cat si emotional si mintal.

  • Cum putem creste toleranta la stres
    Cum putem creste toleranta la stres
    11 octombrie 2024   

    Putem face mai usor fata stresului daca detinem o serie de abilitati si tehnici care sa ne ajute sa gestionam situatiile neplacute.

Mai multe