Regulile nescrise din familii
Convingerile si principiile care conduc viata de familie fara a fi exprimate verbal
In fiecare familie, exista reguli explicite, pe care toti membrii le cunosc, dar si reguli mai putin explicite, dar la fel de puternice cand vine vorba de influenta asupra comportamentului parintilor si copiilor.
Citeste si:
Familiile functionale versus familiile disfunctionale
Trei probleme pe care le pot avea la maturitate copiii crescuti in familii toxice
Regulile nescrise din familie – cum le recunosti
Regulile nescrise sau nespuse din familie se refera la acele convingeri sau principii ale parintilor, care nu sunt exprimate in mod verbal si nu sunt neaparat constientizate de acestia. Ele sunt deduse de catre copii, in urma reactiilor parintilor, deseori in interactiuni incarcate emotional. Multe reguli nescrise se manifesta prin dezaprobarea parintelui fata de un anumit comportament al copilului. De exemplu, un parinte care se infurie atunci cand copilul plange pentru ca este speriat, poate invata regula ca este gresit sa plangi sau sa iti exprimi emotiile de orice fel. Regulile nescrise se pot referi la subiecte tabu, despre care parintii nu pot sau nu cred ca este bine sa vorbeasca, la principii de viata (de exemplu, „Nimeni nu iti vrea binele.”, „Totul este o competitie.” etc) si la felul in care membrii familiei interactioneaza (de exemplu, parintele considera ca a fi contrazis de copil este un semn de lipsa de respect).
Tocmai pentru ca nu sunt verbalizate, regulile nescrise ale familiilor sunt dificil de recunoscut si, mai ales, de acceptat. Deseori ele devin evidente la maturitate, cand copiii adulti reflecta la propria familie sau compara propria copilarie cu cea a altor persoane apropiate. Iata cateva exemple de reguli nescrise si felul in care acestea se formeaza in familie:
„Nu vorbim despre....” – cand parintii reactioneaza cu tacere, repros sau dezgust fata de intrebarile si curiozitatea copiilor in legatura cu anumite subiecte.
„Tacerea este gresita. Trebuie mereu sa vorbesti despre ceva.” – cand parintii forteaza interactiunile cu copilul, ii reproseaza ca este prea tacut sau izolat, valorizeaza excesiv conversatiile superficiale si confunda comunicarea permanenta cu apropierea emotionala.
„Nu vorbi altora despre ce se intampla in casa noastra.” – deseori, aceasta este o regula verbalizata, dar uneori se manifesta doar prin dezaprobarea, critica si reprosurile parintilor adresate copilului daca acesta vorbeste altor persoane despre evenimente din propria familie.
„Cine vorbeste mai tare, castiga.” – cand parintii folosesc violenta verbala pentru a-si impune punctul de vedere.
„Nu iti supara niciodata parintele.” – aceasta regula poate sa apara atunci cand parintele este prea fragil emotional pentru a face fata opozitiei copilului (ii reproseaza acestuia ca il face sa sufere prea mult daca nu il asculta) sau cand il pedepseste pe copil prin tratamentul tacerii sau prin violenta fizica.
„Sa nu ai incredere in nimeni altcineva din afara celor din familie.” – aceasta regula este consolidata indirect de replici precum „Familia este pe primul loc.”, „Noi nu avem asa multi prieteni, mai mult petrecem timpul in familie.”, „Doar familia iti este alaturi la greu.” etc. Este o regula nescrisa daunatoare in special in situatiile in care membrii familiei au tendinte narcisiste, exista abuz emotional sau fizic in familie sau comportamente parentale toxice.
„Comporta-te ca si cum nu vezi ca....” – o regula care apare deseori in familiile cu probleme de dependenta sau abuz de substante sau in familiile in care unul dintre parinti are o problema de sanatate fizica sau psihica. Dar poate sa apara la fel de usor si in familiile in care parintii au tendinta de a evita problemele sau de a amana rezolvarea lor. Acestia pot nega ca o problema reala le afecteaza familia, iar copiii invata indirect sa nu aiba incredere in propriile perceptii si in propria gandire.
„Nu e gresit sa modifici putin adevarul cand e nevoie.” – o regula pe care copiii o observa cand parintii folosesc frecvent minciunile „nevinovate” sau cand nu spun adevarul pentru a obtine un avantaj sau a evita o consecinta neplacuta.
„Atat timp cat nu recunosti, inseamna ca nu s-a intamplat.” – o regula care apare atunci cand parintii evita sa isi asume responsabilitatea pentru greseli, sa isi ceara scuze cand gresesc si astfel, reusesc sa evite consecintele neplacute ale propriilor comportamente.
„A avea nevoie de ceva este un gest de egoism.” – cand copilul este certat, criticat, etichetat ca egoist pentru ca isi exprima nevoile sau dorintele.
„Emotiile sunt semn de slabiciune.” – pedepsele pentru exprimarea emotiilor, dezaprobarea sau respingerea copilului atunci cand este trist, descurajat sau dezamagit sunt modalitati prin care aceasta regula influenteaza relatiile de familie.
„Nu pune intrebari.” – cand curiozitatea sau spiritul de observatie al copiilor sunt pedepsite.
„Nu vorbi neintrebat.” – apare atunci cand copilul este ignorat sau pedepsit pentru ca initiaza o conversatie cu un parinte sau cu un alt adult.
„Doar parintii stiu care este realitatea.” – cand adultii din familie neaga existenta unor probleme evidente pentru copii sau cand ii neaga acestuia propriile emotii sau experiente.
„Nu vorbi despre lucruri banale.” – cand parintele nu acorda atentie replicilor copiilor despre subiecte mai putin importante (de exemplu, muzica lui preferata sau o conversatie cu un coleg de la scoala), cand il ridiculizeaza sau il incurajeaza sa vorbeasca despre altceva mai interesant.
„Conflictele inseamna lipsa de educatie.” – in familiile in care copiii sunt descurajati sa isi exprime un punct de vedere diferit de al parintelui sau in care furia copiilor este etichetata drept obraznicie, conflictele sunt deseori vazute ca lipsa de educatie sau buna crestere.
„Nu este bine sa atragi atentia asupra ta.” – cand parintii minimizeaza reusitele copiilor, ridiculizeaza incercarile acestora de a primi apreciere si atentie sau cand ii critica pentru ca vor sa fie mereu in centrul atentiei.
Observand interactiunile dintre tine si copil in momentele dificile (cand esti furios, nemultumit sau frustrat), poti sa deduci unele reguli nespuse care va pot influenta comportamentul si relatia. Asemenea reguli apar in toate familiile, sunt deseori transmise din generatie in generatie si devin evidente cand partenerii de cuplu au stiluri diferite de parenting. Momentele de conflict dintre parinti pot deveni momente in care acestia exploreaza si incearca sa inteleaga mai bine care sunt convingerile si principiile mai putin constientizate ale fiecaruia dintre ei, legate de familie si rolul de parinte.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum poti intelege mai bine temperamentul copilului
O relatie reusita intre parinte-copil se formeaza in timp si cu efort constant, rabdare si deschidere catre tot ce inseamna nou si provocari.
-
Relatia parinte-copil adult - cum o poti imbunatati
Copilul tau a ajuns deja adult iar relatia dintre voi pare sa fie mai dificila decat inainte? Iata cateva schimbari pe care le poti aduce pentru o relatie armonioasa parinte-copil adult.
-
Zece replici ale parintilor care nu functioneaza
Modul in care comunici cu copilul tau poate face diferenta in cum anume se dezvolta din punct de vedere emotional si comportamental.
Adauga tu primul comentariu: