characters characters

Ce sa faci atunci cand copilul tau uraste scoala

Cum il ajuti sa redescopere bucuria de a invata

Propus de: SuntParinte.ro   |   06 octombrie 2016    |   5174 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

copilul uraste scoalaCopilul tau uraste scoala? Cel mai probabil nu este vina lui, nici a profesorului, ci mai degraba a creierului lui care functioneaza in mod adecvat. Desi poate parea ciudat, creierul care functioneaza in parametrii normali se protejeaza de lucrurile sau situatiile pe care le percepe ca fiind amenintatoare.

Scoala de astazi este stresanta, deseori cu standarde si cerinte prea ridicate, cu teste numeroase si decisive. Pentru a trece cu bine peste toate e nevoie de multa informatie, perceputa ca nefolositoare de catre copii si pe care acestia trebuie sa o invete mecanic. Iar aceasta este perceputa ca o amenintare in plus.

„Multi dintre elevii de astazi esueaza atunci cand vine vorba de scoala. Alegerile pe care le fac nu mai sunt ale lor. Ganditi-va doar la modul in care ajung la un liceu, repartizati prin computer, nicidecum pe baza interesului lor. Creierul a evoluat ca un organ care sa ne ajute sa supravietuim si sa ne diferentiem de celelalte specii. Prioritatea noastra este sa evitam pericolul, de aceea selectam orice informatie pe care o primim. Stresul, plictiseala si frustrarea ii determina atat pe oameni, cat si pe animale sa fie agresive, distructive si uneori sa manifeste comportamente de automutilare. In plus, stresul determina creierul sa actioneze ca in fata unei amenintari. Ca urmare a acestui fapt, comportamentul nostru nu va mai fi influentat de ratiune, ci stresul va prelua controlul.”, arata Judy Willis, neurolog si profesoara.

Copiii stresati ori plictisiti, de ore in care se prezinta informatii pe care nu le considera relevante pentru ei, vor deveni frustrati si nu vor reusi sa se concentreze la ore. Emotiile vor lua locul rationalului si astfel vom avea parte in clasa de acei elevi care perturba ora, care isi pierd repede rabdarea sau care sunt neatenti si dezinteresati.

Ce poti sa faci daca copilul tau uraste scoala?

In aceasta situatie, provocarea cea mai mare pentru parinti este aceea de a se reconecta cu copilul si de a-i ajuta sa redescopere bucuria de a invata. La gradinita si in primi ani de scoala copiii sunt dornici sa invete si se arata satisfacuti de informatiile pe care le invata si activitatile in care se implica. Mai tarziu insa, este posibil ca acest lucru sa se schimbe. Retrezind copilului interesul pentru invatare, il vei ajuta sa faca fata mai bine scolii.

Cum il ajuti sa redescopere bucuria de a invata?

  • Ajuta-l sa lege informatiile de la scoala cu interesele si pasiunile personale, pentru a gasi relevanta materiilor predate. Este foarte probabil sa nu poti gasi o astfel de relevanta pentru toate materiile predate, dar este suficient daca gasesti pentru una sau cateva.
  • Ajuta-l sa puna in aplicare informatiile invatate la scoala, in activitati distractive si interesante. De ce distractive? Pentru ca iti doresti sa asocieze invatarea cu emotii pozitive (entuziasm, curiozitate, incredere in sine), astfel incat si abilitatile sale cognitive sa fie activate (atentie, memorie etc). Atunci cand traim emotii pozitive, putem fi mai motivati sa invatam.
  • Cere-i sa te invete ceva. Atunci cand copilul foloseste in mod practic informatiile predate la scoala, le va retine mai usor si, deoarece interactioneaza pozitiv cu tine, va asocia emotiile pozitive cu activitatea de invatare.
  • Invata-l sa faca fata esecurilor si profesorilor prea autoritari. Daca un elev a fost certat de profesor in fata clasei, isi va aminti emotiile neplacute pe care le-a trait, de fiecare data cand va vedea acel profesor. Implicit, performantele scolare pot suferi din cauza acestei intamplari, emotiile blocand ratiunea. De asemenea, atitudinea negativa a copiilor cu privire la scoala se formeaza deseori si din cauza unor esecuri scolare. Creierul va memora astfel de situatii, iar amintirea lor poate duce la noi esecuri scolare in situatii similare.
  • Ajuta-l sa invete eficient. Creierul nostru alege care sunt situatiile in care merita sa depuna efort in functie de experientele anterioare. Atunci cand un copil incearca sa fie atent in clasa, isi face temele, incearca sa invete si nu obtine rezultate bune la scoala, data viitoare va fi foarte putin motivat sa faca toate aceste lucruri din nou. Cu alte cuvinte, poate deveni descurajat sau apatic. Pentru ca in mare parte invatarea pe de rost este apreciata si evaluata la scoala, copiii care nu reusesc sa invete mecanic vor primi mesajul ca nu sunt suficient de inteligenti pentru a reusi. Ajuta-l pe copil sa invete mai usor legand informatiile noi de la scoala de informatiile deja cunoscute de catre copil si adresand intrebari care vor anticipa lucrurile pe care urmeaza sa le invete la scoala. De exemplu, poti lega noile informatii de geografie despre fauna din Romania, amintindu-i despre vizita la gradina zoologica. Si ii poti trezi interesul fata de ce urmeaza sa invete la limba romana intrebandu-l cum crede ca se termina o anumita carte. De asemenea, descoperiti impreuna tehnici eficiente de memorare.

Desigur, toate aceste recomandari sunt adecvate daca ai eliminat alte cauze posibile pentru care copilul tau poate sa respinga scoala: tulburari sau dificultati specifice de invatare, probleme de atentie, bullying sau hartuire din partea colegilor sau abuz emotional din partea cadrelor didactice.

Ajutorul tau il poate ajuta pe copil sa faca fata mai usor provocarilor si obstacolelor pe care le prezinta scoala. Il vei ajuta sa isi construiasca circuite neuronale ceea ce inseamna abilitati dezvoltate pentru a transfera si aplica ceea ce invata la scoala, in viata de zi cu zi. Rezultatul va fi un copil vesel, curios si motivat, cu atitutdini pozitive privind invatarea si scoala.


*Sursa foto: David Castillo Dominici, FreeDigitalPhotos.net

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • 10 intrebari pentru sfarsitul de an scolar
    Exercitiu de reflectie la sfarsit de an scolar
    18 iunie 2024   

    Inca un an scolar incheiat, inca o ocazie de a reflecta asupra experientei scolare a copilului tau. Fiecare sfarsit este si un nou inceput, dar pentru a marca cu adevarat incheierea anului scolar, este util sa il incurajezi pe copil sa faca un exercitiu de reflectie sau bilant cu privire la acesta.

  • Beneficiile automonitorizarii
    Beneficiile automonitorizarii: cum cresti motivatia si performanta
    18 septembrie 2023   

    Automonitorizarea este cea mai simpla si mai eficienta metoda pe care o avem la dispozitie pentru a ne imbunatati rezultatele, indiferent de domeniul de activitate.

  • Lipsa de motivatie cauze frecvente
    Lipsa de motivatie pentru invatare - cauze frecvente
    14 septembrie 2023   

    La inceput de an scolar, motivatia copiilor pentru invatare este la nivel crescut: entuziasmul revederii colegilor, un nivel mai ridicat de energie si bucuria unui nou inceput contribuie la elanul cu care cei mici incep scoala.

Mai multe