characters characters

Copilul care crede ca i se cuvine totul

Propus de: SuntParinte.ro   |   21 octombrie 2013    |   3174 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani.

Ti se intampla des ca parinte sa fii tras de maneca la tot pasul de copilul tau pentru ca vrea ceva? Astazi vrea o haina noua, maine isi doreste sa aiba ghizodan la fel cu al colegului de banca, apoi isi mai doreste un nou joc video si de ce nu, peste cateva zile altul pentru ca de cel pe care il are s-a plictisit. Insa copilul tau nu este singurul care sufera de sindromul “Vreau...!”. Se pare ca suntem cu totii afectati de acest fenomen.

Specialistii aduc in discutie termenul de “paradoxul abundentei”. Acesta se refera la faptul ca, desi avem tot ce ne trebuie, mereu vrem mai mult. Motivele sunt diverse: ni se spune in nenumarate feluri ca obiectele pe care le putem cumpara ne vor face mai fericiti, exista o oferta variata de produse in aceeasi gama si suntem inclinati in mod natural sa ne comparam cu cei din jur, care detin alte lucruri decat noi.

La fel functioneaza si copiii, ajungand foarte usor sa isi doreasca lucrurile din reclame sau lucrurile pe care le au alti copii. Cand parintii cedeaza tuturor cererilor copilului, afirmand des ca “Pentru copii, fac orice sacrificiu.” sau “Ie ofer tot ce au nevoie.”, copilul poate ajunge usor la concluzia ca i se cuvine orice.

Cum interactionezi cu copilul care crede ca i se cuvine orice?

1. Una dintre cele mai bune metode de a depasi sentimentul de proprietate asupra a tot ce e in jur este recunostinta. Invata-ti copilul sa fie recunoscator pentru ceea ce primeste, indiferent care este valoarea in bani a  obiectului in posesia caruia a intrat.

2. Ajuta-ti copilul sa faca diferenta intre dorinta si nevoie. In acelasi timp invata si tu aceasta distinctie pentru a trece cu mai mare usurinta peste sentimentul de vinovatie atunci cand nu i-ai dat copilului ceva ce isi dorea foarte mult.

3. Incurajeaza-ti copilul sa ofere, nu doar sa primeasca. La zilele de nastere, dar nu numai!Chiar si la scoala, atunci cand un coleg are nevoie de ajutor, a-l oferi inseamna un pas spre dezvoltarea colaborarii si a spiritului de echipa. Starea de bine pe care o avem atunci cand primim ceva sau cand suntem ajutati este la fel de mare si atunci cand noi suntem protagonistii: noi oferim cuiva, noi ajutam pe cineva.

4. Invata-ti copilul sa isi gestioneze corect banii de buzunar pe care ii primeste. Responsabilizandu-l financiar, ii dai ocazia sa decida cum cheltuieste banii, ajutandu-l sa inteleaga ca banii sunt o resursa limitata, pe care o putem valorifica la maximum daca planificam cheltuielile. Isi doreste o rochie noua? Cere-i sa economiseasca din banii de buzunar o parte din suma necesara pentru rochie.

5. Obisnuieste-l pe copil cu realizarea obiectelor handmade. Isi doreste o geanta noua? Cum ar fi sa o realizati impreuna, bucurandu-va de posibilitatea de a o personaliza asa cum doriti? Astfel, copilul are ocazia sa descopere ce presupune procesul de fabricare a obiectului pe care si-l doreste si sa il aprecieze mai mult.

6. Acorda atentie felului in care tu insuti cheltuiesti banii. Daca nu iti refuzi niciun capriciu, nu economisesti bani si cheltuiesti prea mult, copilul tau va invata acelasi model de gestionare a banilor. Situatiile in care copiii decid sa nu urmeze exemplul negativ al parintilor sunt destul de putin frecvente si tin mult de temperamentul copilului.

Si desigur, inainte de a ceda insistentelor copilului tau care vrea o multime de lucruri, intreaba-te urmatoarele lucruri:
  • Copilul meu are cu adevarat nevoie de asta?
  • Ce se poate intampla daca pur si simplu spun “NU”?
  • De ce ar trebui sa il ascult si sa ii dau pe loc ceea ce isi doreste?

Pana la urma, lectia pe care trebuie sa o invete copilul este ca toti suntem indreptatiti sa credem ca putem avea orice, dar nu fara a depune un efort pentru acest lucru si nu putem obtine orice chiar in momentul in care vrem. Tu cat de des il refuzi pe copilul tau?

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    adriana    23.12.2013 - 16:27
    Cred ca singura solutie pentru copiii care s-au obisnuit sa obtina tot ce isi doresc, este ca parintii sa fie fermi in decizia de a nu le mai cumpara orice cer acestia sau de a le indeplini orice "moft", desi cu siguranta este si dificil. Este bine pentru copii sa invete sa astepte, sa depuna un efort, sa invete sa reactioneze la un refuz si sa negocieze, iar daca li se implinesc toate dorintele, tot timpul, nu vor avea ocazia sa invete aceste lucruri.

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Comportamentele nedorite ale copiilor si cauzele lor
    Comportamentele nedorite ale copiilor si cauzele lor
    05 iulie 2019   

    Intelegand comportamentele nedorite ale copiilor in termeni de nevoi, avem mai multe sanse sa ii ajutam pe copii sa le inlocuiasca cu alte comportamente mai adecvate.

  • „Mami, poti sa-mi dai mai multi bani?” Tehnici de negociere cu preadolescentul
    „Mami, poti sa-mi dai mai multi bani?” Tehnici de negociere cu preadolescentul 1
    01 august 2011   

    Pe masura ce cresc, copiii isi doresc din ce in ce mai multe lucruri. Parintii stiu acest lucru cel mai bine si reusesc din ce in ce mai greu sa ajunga la un compromis cu ei.Pentru parintii care simt ca au nevoie de cateva tehnici speciale pentru a negocia cu copilul lor, prezentam in continuare cateva asemenea metode.

  • Tehnici de negociere pe intelesul copiilor
    Tehnici de negociere pe intelesul copiilor 4
    07 februarie 2011   

    Cele mai multe conflicte intre copii  pot fi evitate invatandu-i pe acestia importanta tehnicilor de negociere, a diplomatiei si a capacitatii de a-l asculta pe celalalt. Cum il poti invata pe copil sa nu apeleze la comunicarea violenta si sa obtina ce isi doreste prin negociere? Prezinta-i cateva metode pe care le poate aplica atunci cand doreste sa obtina un anumit lucru.

Mai multe