characters characters

Invata-l despre recunostinta

Propus de: SuntParinte.ro   |   28 aprilie 2010    |   5924 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Gratitudinea sau recunostinta ca atitudine se refera la a fi capabil de a-ti arata multumirea si respectul fata de o persoana care ti-a facut un bine sau multumirea fata de ceea ce ai obtinut pana in momentul de fata. Cum poti sa-l inveti pe copilul tau sa aiba recunostinta in diverse situatii sau sa multumeasca pentru ca i se indeplinesc dorintele?

 

 Iata cateva sugestii:
1. Fii un model pentru copil. Cat de des ai auzit un parinte sa-i multumeasca copilului de 3-4 ani? Foarte rar se intampla asta. Dar copiii invata cel mai bine prin imitare. Atunci cand, in diverse situatii ai motive sa fii recunoscator pentru ca de exemplu, te-a ajutat sa intinzi hainele pe sarma sau a deschis geamul pentru a aerisi camera,  ii oferi copilului ocazia sa invete prin imitare. Asa ca nu ezita sa spui  copilului tau “multumesc” de fiecare daca cand simti ca asa s-ar cuveni.


2. Invata-l prin joc de rol. Creeaza scurte activitati in care sa-ti inveti copiii cum e sa primesti un simplu, dar important “Multumesc” de la persoana cu care interactionezi. Puteti sa jucati rolul celui care face o fapta buna si-l ajuta pe celalalt, in timp ce primeste recunostinta, dar si situatia in care nu este bagat in seama. Asa va intelege mai bine ce inseamna a multumi si care sunt efectele pe plan social si afectiv ale unui “Multumesc frumos”.


3. Arata-i cum se manifesta recunostinta in relatie cu cei din jur.  Permite-i sa te observe in timp ce tii usa pentru ca o alta persoana sa iasa din magazin, in timp ce spui “multumesc” la iesirea din supermarket sau de la doctor etc. Propune-i si urmatorul joc: atunci cand iese pe strada, sa salute cu zambetul pe buze, fiecare om pe care-l intalneste pe strada. Asa va vedea cum functioneaza in realitate, asupra oamenilor, gratitudinea. Fruntile incruntite ale oamenilor se vor insenina atunci cand il vor vedea pe cel mic zambindu-le si fiind amabil cu ei.


4. Realizeaza o lista. Arata-i care sunt lucrurile pentru care ar fi bine sa fie recunoscator oferindu-i cateva scurte exemple. Restul listei va trebui sa-l completeze singur, iar daca inca nu stie sa scrie foarte bine, poate sa-ti ceara ajutorul.


5. Invata-l ca nu intotdeauna oamenii primesc ceea ce-si doresc. Daca vei continua sa-i cumperi copilului tau de fiecare data, jucaria pe care si-o doreste, va creste fara sa dezvolte o atitudine de recunostinta. Insa atunci cand primeste ce isi doreste uneori, ca urmare a unor comportamente sau rezultate bune, bucuria va fi mai mare, iar recunostinta- pe masura.


6. Realizeaza un tabel al recunostintei. Pe o foaie de hartie pe care sunt notate zilele saptamanii, cere-i copilului tau ca de fiecare data cand se simte multumit, bucuros pentru ca a obtinut ceva, sa lipeasca un zambet in rubrica zilei respective. La final de saptamana, numarati cate fete zambitoare a adunat si treceti in revista toate evenimentele si situatiile prin care a trecut. Cat de bucuros a fost si cine a fost persoana care a contribuit la sentimentul de multumire obtinut?


7. Propune-i sa scrie o scrisoare de multumire pentru persoanele care l-au ajutat si care i-au facut un bine.
Poate sa tina scrisoarea doar pentru el sau sa o puna intr-un plic si sa o ofere persoanei respective. Scriind, va reusi sa “despice” sentimentul de recunostinta si va invata din experienta ce anume inseamna sa-i multumesti altuia, ce efecte are asupra unui om, ajutorul dat de altcineva.

 

Recomandarile tale:
Noi ti-am oferit o serie de 7 sugestii pe care poti sa le pui in practica pentru a-l invata pe copilul tau despre recunostinta. Tu ce altceva ai mai considera de folos? Tu cum l-ai invatat pe copilul tau sa fie recunoscator pentru lucrurile sau persoanele de care are parte? Asteptam raspunsurile tale.


Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    Lidia    16.11.2013 - 17:18
    Subiectul e foarte important.
    Din cauza vitezei prescurtam cuvintele si trairile. Nu mai e timp sa fim oameni?
    Recunostinta este si un transfer de bucurie.
  • Utilizator Anonim
    mihoci gabi    17.08.2010 - 14:06
    ca sa iti educi astfel copilul trebuie ca recunastinta sa faca parte activa din viata ta .haide sa ne transformam noi adultii pt ca micutii sa aiba exemple evidente in jurul lor ,la gradinita la scoala in familie

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe