characters characters

Ce este bine sa stii inainte sa devii mama vitrega

Propus de: SuntParinte.ro   |   26 august 2020    |   1440 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 18 ani +, 0 - 3 ani.

mama vitrega
Familiile refacute in urma divortului sau separarii parintilor sunt din ce in ce mai frecvente. Rolul de parinte vitreg vine cu provocari specifice, multe dintre ele dificil de anticipat. Daca urmeaza sa devii mama vitrega sau daca deja te afli in acest rol, iata cateva principii care te vor ajuta sa te adaptezi mai usor.

Citeste si:


Sase abilitati care te ajuta sa fii un parinte mai bun


Drepturile copiilor cu parinti divortati


Copilul va fi mereu pe primul loc.
Relatia de cuplu cu un partener care este deja parinte presupune adaptarea la aceasta idee de baza: nevoile copilului vor fi intotdeauna prioritare. Acest lucru este usor de inteles in teorie, dar poate da nastere la conflicte atunci cand devii in mod real parte din familie si iti asumi rolul de mama vitrega. Alegerile privind timpul liber, responsabilitatile zilnice, relaxarea, toate deciziile din familie vor fi luate punand pe primul loc nevoile copilului. Este nevoie de limite interpersonale si comunicare asertiva pentru a te asigura ca si nevoile tale sunt respectate.

Vei avea o multime de responsabilitati noi. Daca nu ai si tu un copil, rolul de mama vitrega s-ar putea sa fie destuld e dificil la inceput, nu doar privind comunicarea si relatia emotionala cu copilul, ci si cand vine vorba de responsabilitatile si sarcinile casnice care vin o data cu acest rol. O mare parte din ingrijirea copilului iti va reveni tie, de la gatit, pregatit haine, ajutor la teme pana la dus si adus de la scoala sau gradinita etc. Este bine sa poti discuta deschis cu partenerul tau de viata despre timpul si energia disponibile pentru aceste responsabilitati.

Furia, resentimentele si gelozia sunt sentimente normale in aceasta situatie. Se intampla deseori ca mamele vitrege sa se simta date la o parte, lipsite de importanta sau de putere in familie. Aceste emotii sunt foarte puternice si ele trebuie analizate cu grija, nu date deoparte fiindca la un moment dat, vor izbucni cu forta. Discuta despre ele cu partenerul de viata, alege sa vorbesti cu un terapeut sau pur si simplu expune-le unei analize atente. Vorbeste deschis cu partenerul tau despre propriile tale nevoi emotionale si gasiti impreuna o solutie convenabila pentru fiecare dintre voi.

Copilul va fi, cel mai probabil, ambivalent in legatura cu tine. Chiar daca ai o relatie armonioasa cu acesta, este bine sa te astepti si la momente tensionate, in care copilul te respinge, iti aminteste ca nu esti mama lui adevarata sau in care iti este pusa la indoiala autoritatea. Aceste atitudini sunt naturale: copiii au un nivel de autocontrol mai scazut si sunt pusi in situatia dificila de a accepta despartirea parintilor si de a imparti afectiunea acestora cu noii lor parteneri. Ramanand calma in aceste situatii si aratand in continuare afectiune copilului, le veti putea depasi cu succes.

Asuma-ti treptat rolul de a disciplina copilul si discuta clar cu partenerul tau despre metodele de discplina pe care le veti adopta. La inceputul relatiei, este cel mai benefic sa lasi disciplinarea si deciziile legate de copil partenerului tau de cuplu. Esti inca in faza in care copilul accepta noua relatie a tatalui sau si a-l grabi sa iti accepte autoritatea poate face acest proces mai dificil. Pe de alta parte, din dorinta de a te face placuta de copil, poti fi tentata sa fii mai indulgenta decat este benefic. Invata sa spui nu cu blandete cerintelor exagerate ale copilului si aminteste-i intotdeauna regulile pe care este bine sa le respecte.


Acorda atentie relatiei de cuplu. Conflictele pot sa apara frecvent si brusc in familiile cu parinti vitregi si pot sa duca la probleme pe termen lung. Faceti un obicei din a petrece timp impreuna in cuplu si de a va relaxa fara a discuta despre copil, divort sau alte conflicte.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe