Divort cu copii
Drepturile copiilor cu parinti divortati
Multe divorturi se transforma in campuri de lupta emotionala intre parinti, iar copiii sunt prinsi la mijloc, suferind mai mult decat este nevoie. Poti evita greselile pe care le fac multi parinti in mijlocul divortului daca te concentrezi pe drepturile copilului tau.
Poti privi drepturile scrise mai jos ca o adaptare a drepturilor universale ale copiilor, „traduse” pentru a se potrivi situatiei de divort.
Copilul are dreptul de a iubi si de a fi iubit de catre ambii parinti.
Parintele cu care copilul ramane are responsabilitatea de a usura comunicarea copilului cu parintele care pleaca, iar parintele care pleaca are responsabilitatea de a-si tine promisiunile facute copilului.
Copilul are dreptul de a fi fericit fara a se simti vinovat.
Parintii au sarcina de a-i explica copilului ca divortul nu este cauzat de relatia cu copilul, ci este rezultatul relatiei dintre parinti. De asemenea, parintii au responsabilitatea de a-l lasa pe copil sa petreaca timp cu celalalt parinte fara a se simti vinovat de acest lucru.
Copilul are dreptul de a nu fi implicat in conflictele dintre parinti.
Ambii parinti au responsabilitatea de a nu-l pune pe copil in situatia de a tine partea unuia dintre parinti, de a auzi critici adresate celuilalt parinte sau de a transmite mesaje celuilalt parinte. Ambii parinti sunt responsabili pentru comunicarea dintre ei.
Copilul are dreptul de a fi informat cu privire la ce i se va intampla intr-un limbaj adecvat varstei lui.
Parintii au responsabilitatea sa comunice copilului din timp care sunt schimbarile care vor afecta familia voastra: mutarea unui parinte din casa, programul de vizite, schimbarea locuintei etc.
Copilul are dreptul sa isi exprime emotiile si gandurile cu privire la divort.
In aceasta categorie intra si furia, frustrarea sau ostilitatea. Parintii au responsabilitatea de a-l ajuta pe copil sa faca fata starilor emotionale dificile (chiar si atunci cand se manifesta prin comportamente „obraznice”) si de a-i clarifica orice nelamurire.
Copilul are dreptul de a nu fi impovarat cu problemele emotionale ale parintilor.
Mai ales atunci cand copilul este de varste mai mari sau este considerat „matur pentru varsta lui”, parintii pot fi tentati sa dea copilului rolul de confident, detaliind felul in care divortul le-a facut viata mai grea. Parintii au datoria de a discuta despre problemele lor emotionale cu prietenii adulti, cu rude sau cu un psihoterapeut, daca este nevoie.
Copilul are dreptul de a alege daca vrea sa se apropie de noul (noua) partener (partenera) a parintelui plecat de acasa.
Ambii parinti ai copilului au responsabilitatea de a ajuta copilul sa formeze o relatie pozitiva cu noul sau noua partenera a parintelui care a parasit locuinta, atunci cand copilul isi exprima aceasta dorinta.
Copilul are dreptul de a-si spune parerea referitor la programul de vizite si timpul petrecut cu fiecare dintre parinti.
Ambii parinti au datoria de a tine cont de dorintele si preferintele copilului atunci cand organizeaza timpul pe care acesta in petrece cu parintii.
Copilul are dreptul de a primi sustinere financiara din partea ambilor parinti.
Divortul nu anuleaza responsabilitatea parintilor de a oferi copilului conditii decente de trai si conditii optime pentru dezvoltare.
Ce alte drepturi ai adauga pe aceasta lista?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Reactiile copiilor la divortul parintilor
Principala grija a parintilor care decid sa divorteze este legata deseori de echilibrul emotional al copiilor. Cum se vor adapta cei mici la aceasta schimbare si cum pot fi ajutati sa o depaseasca mai usor? Iata cateva reactii frecvente ale copiilor la divortul parintilor.
-
Cum se dezvolta copiii crescuti de mame singure
Din ce in ce mai multe mame isi cresc copiii singure, fie ca urmare a unei alegeri personale, fie care urmare a separarii sau a pierderii partenerului. Ce spun cercetarile despre dezvoltarea copiilor crescuti de mame singure? In general, acestia evolueaza la fel de bine precum copiii crescuti de ambii parinti.
-
Primul Craciun dupa divort. Cum il putem face mai usor pentru copii
Sarbatorile de iarna pot fi in mod special dificile pentru copiii ai caror parinti au divortat recent. Daca este primul Craciun dupa divort, tristetea, singuratatea, vinovatia si chiar gelozia pot fi emotiile prin care trec atat parintii, cat si copiii, in incercarea de a se adapta la un alt fel de sarbatori.
Adauga tu primul comentariu: