Bullying-ul la fete. Cand fetele sunt victime
Putine sunt fetele care reusesc sa treaca de adolescenta si sa nu fi intalnit o alta fata rautacioasa care sa le puna bete in roate. Insa de la simpla tachinare la bullying sau hartuire este o distanta scurta, iar copiii o pot parcurge usor. Fetele sunt mai afectate de bullying decat baietii, iar efectele se pot manifesta si la maturitate. De aceea, este bine sa nu neglijezi aceasta problema si sa o ajuti pe fiica ta sa ii faca fata.
Cum devin fetele victime ale bullyingului?
- Alte fete le exclud brusc din planurile lor (iesiri in oras sau petreceri)
- Primesc porecle rautacioase si sunt subiectul glumelor ironice ale colegelor sau colegilor.
- Ceilalti copii refuza sa vorbeasca cu ele.
- Sunt lansate barfe si zvonuri despre ele, mentinute de comentariile celorlalti copii
- Zvonurile si comentariile pot aparea si pe internet, pe retelele sociale, fiind vorba in acest caz de cyberbullying.
- Sunt amenintate ca vor fi exclude din grupul de prietene daca nu vor accepta sa aiba un anumit comportament.
Citeste si:
Bullying-ul la fete. Cand fetele sunt agresoare
Bullying-ul la baieti. Cand baietii sunt victime
Care sunt fetele care ajung victime ale bullyingului?
Deseori poate fi vorba de fetele care in mod normal nu au nicio problema cu nimeni. Fetele care sunt dragute ca infatisare, care sunt bune la invatatura sau care cauta sa nu iasa deloc in evidenta, insa sunt apreciate de altii pentru sistemul de valori pe care il au, pot deveni victime ale bullying-ului la scoala. Fetele timide sau introvertite devin frecvent victime ale bullyingului.
Alteori, fetele care arata altfel decat majoritatea (din diverse cauze, precum problemle cu greutatea sau sanatatea fizica) risca sa devina victime ale bullying-ului.
Cum iti ajuti fiica sa treaca peste o astfel de situatie?
Invat-o sa isi exprime furia
Furia este o emotie naturala care apare de obicei in situatii in care ne confruntam cu nedreptatea sau cu frustrari puternice. Furia o poate ajuta sa faca fata situatiilor de bullying daca nu devine la randul ei violenta verbal sau fizic si daca reuseste sa comunice asertiv.
Probabil cel mai bun lucru pe care il poti face pentru fiica ta este sa empatizezi cu ea. Aminteste-i ca nimeni nu merita sa fie tratat urat si ca fetele care sunt agresive au de multe ori ele insele o problema.
Invat-o sa isi pastreze calmul
Chiar daca copilul tau nu are control asupra a ceea ce spun ceilalti, poate sa isi controleze propriul raspuns. „Zambeste si ramai puternica” este un indemn pe care ar trebui sa il dai copilului tau in aceasta situatie. Fetele agresive sunt mai putin predispuse sa isi repete tacticile prin care sa faca rau, daca observa ca cealalta persoana ramane increzatoare si in control. Daca nu reuseste sa fie calma, poate sa ignore comentariile si sa mearga mai departe.
Arata-i ca ai incredere in ea.
Pastreaza-ti calmul atunci cand vorbesti cu fiica ta despre conflictele sale cu alti copii. Alarmandu-te excesiv sau aratandu-ti suferinta pe care ti-o provoaca aceasta situatie poti transmite mesajul ca nu ai incredere in capacitatea ei de a gestiona situatia sau ca esti descurajat in fata situatiei cu care se confrunta.
Ajut-o sa isi faca alti prieteni
Relatiile de prietenie armonioase sunt modalitatea cea mai eficienta de aparare in fata hartuirii sau bullying-ului.
Sfatuieste-ti copilul sa isi caute un alt grup de prieteni si sa isi gaseasca alte lucruri asupra carora sa se concentreze, decat asupra unor fete agresive.
Ce este bine sa stii despre victimele bullying-ului
Pentru majoritatea adolescentilor si preadolescentilor, parerile celor de aceeasi varsta sunt extrem de importante pentru imaginea de sine. Desi comentariile negative la adresa victimelor nu sunt adevarate, de multe ori acestea vor fi interiorizate. Fetele agresate risca sa ajunga sa creada ca nu merita sa aiba prietene, ca nu sunt suficient de inteligente, frumoase sau competente din punct de vedere social. De aceea, ajutorul cel mai eficient pe care poti sa il oferi fiicei tale daca este victima a bullying-ului este sa ii creezi ocazii in care sa fie apreciata pentru calitatile sale si in care sa se convinga de existenta acestora.
Bullying-ul are efecte pe termen lung. Cand nu este oprita suficient de repede, hartuirea din copilarie si adolescenta poate afecta sanatatea mintala a copilului tau si la varsta adulta. Pentru fete, acest risc este mai crescut decat pentru baieti, potrivit statisticilor.
Ajuta-ti fata sa inteleaga ca nu trebuie sa se descurce de una singura, ci ca poate sa iti vorbeasca, si tu sa o asculti, fara a incerca sa rezolvi lucrurile. Asigur-o ca vei interveni daca iti cere ajutorul, dar incurajeaz-o sa incerce sa rezolve problema si pe cont propriu.
*Sursa foto:Pixabay.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Rusinea si experientele adverse din copilarie
Experientele adverse din copilarie (trauma, abuz, separarea de parinti, bullying-ul sau hartuirea) pot da nastere la rusine toxica pe termen lung, care nu dispare la maturitate fara un efort constient sau fara sprijin terapeutic.
-
Efectele bullying-ului. Cum sunt afectate victimele, dar si agresorii si martorii acestuia
Bullying-ul sau hartuirea intre elevi nu le afecteaza doar pe victimele acestuia, ci si pe agresori si pe copiii care asista la aceste interactiuni.
-
Comportamentele agresive in randul fetelor
De la ce varsta incep fetele sa fie rautacioase sau agresive verbal? Cum poti sa o ajuti pe fiica ta sa faca fata acestei probleme?
Adauga tu primul comentariu: