Bullying-ul in scoli: efectele pe termen lung asupra copiilor
Hartuirea si intimidarea afecteaza copiii pe termen lung
Bullying-ul este o problema destul de frecvent intalnita in randul copiilor, mai ales la scoala, si poate avea consecinte puternice asupra increderii de sine, a stimei de sine, afectand nu doar din punct de vedere emotional, ci si comportamental, viata victimei, cat si a agresorului.
Studii recent realizate arata ca acei copii care cad victima agresiunii verbale sau fizice, in perioada ciclului gimnazial, tind sa sufere mai frecvent de depresie doi ani mai tarziu si adopta mai des comportamente precum consumul de alcool, droguri si tutun, in clasa a zecea, spre deosebire de elevii care nu sunt victime ale comportamentelor de bullying.
„Elevii care sunt mai frecvent victime ale abuzului emotional din partea colegilor in clasa a cincea, au mai multe simptome de depresie in clasa a saptea si adopta mai frecvent comportamente de risc precum consumul de alcool si fumatul, atunci cand vor ajunge in clasa a zecea”, sustin cercetatorii.
Studiul a fost realizat folosind date despre peste 4000 de elevi, din clasa a cincea pana in clasa a zecea, din SUA.
Desi bullying-ul este comun in scoli, in timpul copilariei, precum si in adolescenta, putine studii au urmarit aceiasi copii de-a lungul mai multor ani, pentru a descoperi efectele acestuia pe termen lung. Autorii studiului arata ca adolescentii pot apela la comportamentele de risc (alcoolul, fumatul sau drogurile) pentru a face fata simptomelor depresive cauzate de bullying. Consumul de alcool si droguri in preadolescenta si adolescenta afecteaza dezvoltarea creierului, putand avea impact asupra sanatatii copilului pentru intreaga viata, iar fumatul, asa cum stim, creste riscul de boli respiratorii si cancer pulmonar.
Medicii pediatri, cadrele didactice si parintii sunt indemnati sa observe cu atentie semnele de depresie la copii si adolescenti si sa intervina activ atunci cand apar cazuri de bullying, intimidare si hartuire in randul copiilor. Consecintele acestora sunt pe termen lung.
Sursa: ScienceDaily.com
*Sursa foto:freegreatpicture.com
Citeste si:
Adauga tu primul comentariu: