characters characters

Mituri despre copiii agresori si bullying

Propus de: SuntParinte.ro   |   25 august 2014    |   3433 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/clairity/1356967666


Bullying-ul  poate incepe ca un joc sau poate fi privit ca “o gluma nevinovata” intre copii, dar poate ajunge in scurta vreme o sursa de suferinta pentru cei implicati. Asadar, este important sa il pregatesti pe copil si sa treci dincolo de miturile legate de acest fenomen.


A fi agresat face parte din maturizare.

Adevarul: Nu este nimic normal in a fi agresat, umilit si speriat de colegii de scoala. Daca esti parinte si esti convins ca acest lucru se rezolva de la sine sau ca toti copiii trec prin aceasta faza, ia in considerare ca daca nu actionezi, lucrurile nu se vor schimba. Bullying-ul nu este un simplu joc intre copii, ci o experienta traumatizanta pentru toti copiii implicati, indiferent de rolul jucat: victima, agresor sau martor.


Doar copiii agresati devin agresori.

Adevarul: Exista multe motive pentru care copiii aleg sa fie violenti. Intr-adevar, copiii agresati risca sa devina ei insisi violenti, insa la baza comportamentului copiilor agresori pot sta multe motive: dorinta de a impresiona liderul grupului, teama de a nu deveni ei insisi victime, dorinta de a castiga putere si atentie sau lipsa de incredere in abilitatile lor de a se impune in fata celorlalti altfel decat prin forta.


Imediat ce un copil te-a agresat verbal sau te-a amenintat, este bine sa apelezi la un adult.

Adevarul: Daca prima reactie a copilului este sa apeleze la altcineva pentru a rezolva problema, aceasta va fi interpretata ca semn de slabiciune (atat de catre agresor, cat si de catre copilul victima). De aceea, primele reactii la hartuire este bine sa imbine umor, relaxare, stapanire de sine si incredere in sine. Insa, daca agresorul continua hartuirea si apeleaza la violenta fizica, este momentul ca un adult sa intervina, asa ca recomanda-i copilului ca atunci cand umorul si detasarea de situatie nu functioneaza, sa apeleze cu incredere la un adult.


Pentru a-l opri pe un agresor este bine sa te bati cu el sau sa te razbuni.

Adevarul: Razbunarea sau violenta fizica nu face decat sa intensifice conflictul si poate duce la vatamarea serioasa a copiilor. Invata-l pe copil sa evite sa se razbune sau sa raspunda hartuirii cu violenta. In locul violentei, invata-l sa apeleze la umor si sa raspunda agresorului printr-o replica prin care sa reduca tensiunea.


Daca ii ignori, agresorii te vor lasa in pace.

Adevarul: Este posibil ca unii dintre ei sa reactioneze invers si sa il provoace pe copil tocmai pentru a obtine un raspuns de la el. Singura forma in care este bine sa ii ignore pe agresori este aceea de a nu se lasa afectat emotional de ceea ce acestia spun: sa nu creada si sa nu ia in serios insultele sau injuriile lor.


Este bine sa te aperi de zvonurile neadevarate.

Adevarul: O forma de hartuire printre copii este raspandirea de zvonuri neadevarate. Recomanda-i copilului sa priveasca situatia detasat: nu poate controla ce cred sau spun alti oameni despre el. Incercarea de a stabili adevarul il va incuraja pe agresor sa continue hartuirea. In schimb, o replica precum „Fiecare e liber sa creada sau sa spuna ce vrea.” Va dezamorsa conflictul si ii va scadea motivatia agresorilor de a continua.


Cum il ajuti pe copil pentru a nu fi afectat de bullying

  • Vorbeste-i despre ce poate si ce nu poate controla
  • Consolideaza-i increderea in el insusi.
  • Incurajeaza-i originalitatea si exprimarea propriilor pareri, convingeri si valori. Il vei ajuta astfel sa isi creeze o imagine de sine corecta si puternica, greu de zdruncinat de vorbele rautacioase ale celorlalti.
  • Ajuta-l si permite-i sa isi faca prieteni. Daca la scoala nu gaseste copii cu care sa se inteleaga, orienteaza-l catre alte grupuri in care se poate integra, inscriindu-l la cursuri extrascolare, ateliere pentru copii si permitandu-i sa participe la evenimente in cadrul carora poate cunoaste alti copii.
  • Nu ignora problemele copilului tau si nu le diminua importanta. De asemenea, este important sa nu adopti tu insuti/insati atitudinea de victima. Actioneaza pentru a-l apara pe copilul tau, indiferent de statutul social pe care il ai sau de atitudinea celor din jur. Violenta la scoala nu poate fi tolerata sau minimalizata.

Oricare ar fi ipostaza in care copilul tau este implicat in violenta de la scoala (agresor, victima sau spectator), este important sa vorbesti cu el despre acest fenomen, despre cum ii poate face fata si despre cum il poti ajuta tu sau cadrele didactice. Copilul tau stie cum sa faca fata bullying-ului?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe