Bullying-ul la baieti. Cand baietii sunt victime
Bullyingul sau hartuirea si agresiunea copiilor a devenit o problema serioasa si e asociat tot mai des cu tulburari emotionale de tipul depresiei si anxietatii. Cine e predispus sa devina victima?
Din pacate, chiar copiii care sunt cel mai mult afectati de bullying risca sa devina si victime ale acestuia. Specialistii sustin ca 20% din populatie are un sistem nervos sensibil, iar 1 din 5 baieti poate deveni victima a bullyingului avand un sistem nervos sensibil, care presupune reactii emotionale puternice, dar si sensibilitate la zgomote, miscari sau lumini puternice. Multi copii sensibili devin victime ale bullying-ului deoarece au reactii emotionale la comportamentele de hartuire, lucru care alimenteaza motivatia copilului agresor. In plus, copiii sensibili, mai ales baietii, ies in evidenta destul de usor, iar respingerea sociala incepe de multe ori de la diferente evidente intre copii.
Citeste si:
Bullying-ul la baieti. Cand baietii sunt agresori
Copilul sensibil. Cum il ajuti sa supravietuiasca
Un studiu recent realizat pe copii cu rezultate scolare peste medie, confirma faptul ca elevii inteligenti, in special baietii, sunt deseori victime ale agresiunilor altor elevi, de aceea vor cauta sa „invete mai prost”, pentru a nu mai iesi in evidenta. Unii copii reusesc sa isi mentina popularitatea printre colegi in ciuda rezultatelor bune la invatatura. De cele mai multe ori, reusesc acest lucru evitand eticheta de „tocilari”, prin abilitatile lor sportive sau prin preocupari si interese care ii ajuta sa se integreze usor in grupurile de copii populari
Cum poti sa iti ajuti baiatul daca este victima a bullying-ului
Daca ai un copil mai sensibil care a fost sau poate fi victima a bullyingului, iata cateva sugestii despre cum anume il poti ajuta:
Dezvolta increderea copilului tau, oferindu-i iubire neconditionata si sprijin. Petrece mai mult timp alaturi de copil, discuta deschis despre orice il preocupa si ofera-i cat mai multe experiente pozitive.
Mareste cercul social al copilului tau. Cand copiii au relatii pozitive cu alti oameni din familia extinsa sau din afara familiei, increderea in ei insisi creste, iar imaginea lor de sine este suficient de pozitiva pentru a face fata tachinarilor copiilor de la scoala. Pentru baieti, este important sa aiba cat mai multe modele masculine si cat mai multe relatii pozitive cu acestea. Incearca tu insuti sa ai o viata sociala cat mai activa, pentru a-i oferi copilului tau modele diverse de interactiune sociala.
Fa din scoala un loc sigur pentru copilul tau. Implica-te in viata lui de scolar, discuta in mod regulat cu profesorii si cu ceilalti parinti, identificati problemele si cautati sa le rezolvati. Cereti ajutorul consilierului scolar si solicitati programe si campanii in scoala care sa previna comportamentele de tip bullying.
Ajuta-ti copilul sa isi gaseasca prieteni care sa il respecte pentru cine este. Orice copil isi poate gasi grupul potrivit de prieteni, daca este ajutat sa caute suficient de mult. Poti porni de la interesele copilului tau pentru a-l inscrie la cursuri extrascolare si il poti incuraja sa isi invite acasa colegii de clasa cu care se intelege bine.
Invata-l sa foloseasca umorul in comunicarea cu cei din jur. O gluma scurta care se intoarce impotriva cuvintelor neprietenoase ale agresorului sau o replica inteligenta la amenintarile unui agresor pot fi suficiente pentru a preveni ca hartuirea sa se repete pe viitor. Poti sa il inveti sa foloseasca umorul in comunicare razand cat mai des in familie si glumind cu copilul tau.
Tu cum iti ajuti copilul sa faca fata tachinarilor?
*Sursa foto: Pixabay.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Rusinea si experientele adverse din copilarie
Experientele adverse din copilarie (trauma, abuz, separarea de parinti, bullying-ul sau hartuirea) pot da nastere la rusine toxica pe termen lung, care nu dispare la maturitate fara un efort constient sau fara sprijin terapeutic.
-
Efectele bullying-ului. Cum sunt afectate victimele, dar si agresorii si martorii acestuia
Bullying-ul sau hartuirea intre elevi nu le afecteaza doar pe victimele acestuia, ci si pe agresori si pe copiii care asista la aceste interactiuni.
-
Comportamentele agresive in randul fetelor
De la ce varsta incep fetele sa fie rautacioase sau agresive verbal? Cum poti sa o ajuti pe fiica ta sa faca fata acestei probleme?
Adauga tu primul comentariu: