Asertivitatea
De ce este importanta si cum o incurajam la copii
Asertivitatea ne ajuta sa ne facem auziti fara a deveni agresivi fata de ceilalti, respectand atat propriile nevoi si drepturi, cat si nevoile si drepturile celorlalte personae. Asertivitatea inseamna ca putem spune ce gandim unei alte persoane, cu calm si incredere, chiar daca parerea noastra este opusa acesteia. Persoanele asertive inteleg ca nu detin adevarul absolut si ca mai au o multime de lucruri de invatat, astfel ca, nu le este frica sa fie contrazisi sau sa aasculte pareri diferite. Asertivitatea este despre a-ti cunoaste propriile nevoi si de a le expune, fara a fi agresiv, comunicand respectuos cu cei din jur, chiar daca parerile si gandurile celorlalti nu sunt la fel.
Citeste si:
Cum il inveti pe copil sa fie politicos si asertiv
Asertivitatea la copii. Cum o incurajam
Asertivitatea este un aspect important pentru felul in care comunicam cu cei din jur, dar si pentru echilibrul nostru interior. Daca pentru unele persoane, asertivitatea este o calitate naturala, pentru altele, aceasta trebuie invatata. Acelasi lucru este valabil si pentru copii: unii dintre ei vor continua sa isi sustina nevoile si parerile dincolo de anii prescolaritatii, in timp ce altii vor invata treptat, sa devina fie extrem de agresivi, fie extrem de pasivi in comunicarea cu cei din jur. Ambele categorii de copii pot fi ajutate sa adopte asertivitatea in comunicare.
Pentru copiii de varste mai mici, jocurile de rol pot fi eficiente cand vine vorba de exersarea asertivitatii. Poti pune in scena jocuri de rol in care copilul exerseaza cum poate reactiona asertiv atunci cand:
- un copil vrea sa ii ia jucaria din mana la locul de joaca
- a facut o greseala sau nu stie cum sa rezolve o problema
- are nevoie de ajutor
- vrea sa se imprieteneasca cu un alt copil pe care nu il cunoaste
- vrea sa ii spuna unui alt copil sa inceteze un anumit comportament sau actiune care il afecteaza direct
- vrea sa refuze invitatia sau rugamintea unui alt copil
Pentru copiii de varste mai mari si pentru adolescenti, asertivitatea vine ca rezultat al increderii in sine si a autocunoasterii. De aceea, este important sa ai discutii deschise si sincere cu copilul tau despre:
- ce inseamna popularitatea si cat de importanta este pentru copil
- care sunt valorile, interesele si preocuparile sale
- care sunt modalitatile prin care il poti ajuta sa aiba mai multa incredere in sine
- cum poate spune nu
- cum poate face fata presiunii sociale
- pentru fete, care sunt etapele de tranzitie din adolescenta
- tot pentru fete, care sunt diferentele dintre a fi amabil si a fi prea permisiv
Cum poti incuraja in general asertivitatea in familie?
Invata-l pe copil despre granitele interpersonale de la varste cat mai mici. Granitele interpersonale il mentin pe copil in siguranta, aparandu-l de abuzuri fizice sau sexuale, dar ajuta si la mentinerea echilibrului emotional. A avea granite interpersonale inseamna ca nu lasam parerile altor oameni sa ne defineasca sau sa ne afecteze stima de sine si increderea in sine. De asemenea, granitele sau limitele interpersonale ne ajuta sa facem diferenta intre emotiile proprii si emotiile altor persoane, intre gandurile si opiniile lor si gandurile si opiniile noastre. In lipsa limitelor interpersonale, ne lasam usor influentati de cei din jur, suntem usor convinsi ca valorile noastre morale nu sunt neaparat importante sau ca alte persoane stiu mai bine ce ne dorim sau ce ne ajuta sa crestem.
Incurajeaza independenta copilului tau. Cand incurajam initiativele si autonomia copiilor, acestia vor invata mai usor sa isi exprime propriile pareri si sa le sustina cu argumente.
Acorda atentie comunicarii nonverbale si invata-l pe copil sa aiba un limbaj corporal asertiv: un contact vizual constant, umerii drepti, dar relaxati, zambet autentic, gesturi spontane, dar nu excesive.
Cand observi lipsa de asertivitate in comunicarea copilului tau, incearca sa intelegi care sunt obstacolele care il impiedica sa fie asertiv. Majoritatea obstacolelor in calea asertivitatii sunt convingeri pe care ni le-am format despre noi insine si despre relatiile cu cei din jur. De exemplu, copilul tau poate fi convins ca parerile sale nu sunt luate in considerare in familie, poate fi confuz cu privire la nevoile si emotiile lui, se poate teme ca va fi respins de cei din jur daca este asertiv sau ca va ofensa pe cineva.
Asertivitatea ii apara pe copii de problemele emotionale precum anxietatea si depresia si este un semn important al dezvoltarii lor armonioase. Daca iti propui sa il inveti pe copil sa comunice asertiv, acorda atentie abilitatii tale de a face acest lucru. Care sunt aspectele pe care le poti imbunatati cand vine vorba de asertivitate la tine insuti? Invatand sa comunici tu asertiv, ii vei oferi un model pozitiv copilului tau.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum poti intelege mai bine temperamentul copilului
O relatie reusita intre parinte-copil se formeaza in timp si cu efort constant, rabdare si deschidere catre tot ce inseamna nou si provocari.
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
-
Critica excesiva a copilului si comportamentele de autosabotaj
Critica excesiva din partea parintilor poate avea multiple efecte negative asupra dezvoltarii bunastarii emotionale a copiilor.
Adauga tu primul comentariu: