characters characters

7 etape ale adolescentei

Cum parcurgi alaturi de fiica ta caile intortocheate ale adolescentei

Propus de: SuntParinte.ro   |   08 iulie 2020    |   2795 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

7 etape ale adolescentei
Lisa Damour, psiholog clinician specializat in consilierea adolescentilor, contureaza in cartea "Untangled – Guiding Teenage Girls Through the Seven Transitions into Adulthood" (tradusa in limba romana “Caile intortocheate ale adolescentei”) sapte etape pe care le parcurg adolescentele in drumul de la copilarie la maturitate si felurile in care parintii pot face fata acestor schimbari.

Daca esti parinte de adolescenta sau vrei sa te pregatesti pentru ce urmeaza, iata pe scurt care sunt schimbarile care indica o evolutie sanatoasa a fiicei tale.

Despartirea de copilarie

Nevoia de a renunta la obiecte, atitudini si actiuni copilaresti apare la fete in jurul varstei de 12 ani. Este atat o decizie constienta, cat si o nevoie implicita, pe care fiica ta nu o exprima total in cuvinte.

Cum recunosti aceasta etapa?

  • Fiica ta incepe sa isi apere spatiul personal. Poate incepe sa se inchida in camera, sa petreaca mai putin timp cu familia si sa refuze sa raspunda la intrebari.
  • Apar comportamente de respingere fata de parinti. Acestea produc multa tristete si frustrare celor din urma, dar sunt doar o modalitate prin care adolescenta ta incearca sa isi gaseasca independenta. Este recomandabil sa nu le iei personal, dar nici sa treci cu vederea lipsa de respect, pe care o poti remarca si asupra careia poti sa ii atragi atentia (fara a crea conflicte inutile si fara a folosi violenta verbala).
  • Este extrem de competenta in unele domenii si surprinzator de reticenta in altele. Adolescentele pot sa isi formeze rapid abilitati care ii impresioneaza pe adulti (organizeaza evenimente caritabile, isi organizeaza timpul eficient sau lucreaza part time), dar pot da dovada de teama in situatii care par foarte simple parintilor (sa sune pentru o programare la medic sau sa deschida usa unui curier). Acest lucru este normal, pentru ca independenta fiicei tale nu face un salt complet de la o zi la alta. Va fi nevoie sa o sprijini in continuare cand observi aceste reticente, nu doar sa ii explici ca este perfect capabila sa faca fata situatiei de care se teme.

Gasirea unui nou trib/grup social

Pentru ca lasa in urma copilaria, fiica ta adolescenta va trebui sa gaseasca un grup care sa ii ofere siguranta si acceptarea pe care le gasea in familie pana acum. De aceea, grupul de prieteni devine atat de important in adolescenta.

Cum recunosti aceasta etapa?

  • Conflictele cu alte fete devin extrem de importante. Fiica ta poate avea reactii emotionale intense in urma unei neintelegeri cu o prietena sau poate suferi foarte mult daca simte ca nu este acceptata de un grup de colege la scoala.
  • Apar schimbari in prieteniile fiicei tale. Poti fi surprins/a ca fiica ta isi neglijeaza prietena din copilarie pentru ca a descoperit o colega cu care vrea sa petreaca mai mult timp. De asemenea, fiica ta poate fi motivata sa castige popularitate la scoala, adoptand comportamente mai putin potrivite.
  • Fiica ta invata sa recunoasca adevaratele prietenii. In adolescenta, rivalitatea intre fete nu este un fenomen rar, iar multe prietenii ale fiicei tale se pot dovedi de fapt rivalitati.

Gestionarea emotiilor

Un aspect specific al adolescentei este instabilitatea si intensitatea emotionala. Fiica ta va trece prin stari emotionale opuse de la o clipa la alta, toate extrem de intense si dificil de gestionat. Va avea nevoie de rabdare din partea ta pentru a traversa aceasta perioada.

Cum recunosti aceasta etapa?

  • Fiica ta incepe sa se planga si sa fie nemultumita mai des. Apar mai multe lucruri care o nemultumesc si poti fi surprins de atitudinea negativa a copilului tau. Explicatia este simpla: in adolescenta, emotiile negative sunt traite la intensitate maxima. Daca la scoala fiica ta reuseste sa isi controleze comportamentul desi este frustrata, speriata sau furioasa, acasa se simte in siguranta pentru a-si exprima toate aceste traiti.
  • Fiica ta poate sa para neafectata de esecuri, dificultati sau probleme. O modalitate opusa de a face fata stresului este de a ne preface ca problema nu exista. De exemplu, multi adolescenti pretind ca o nota mai mica decat de obicei nu inseamna nimic grav, in timp ce parintii devin ingrijorati excesiv. Fenomenul care se intampla este ca parintele preia si ingrijorarea pe care ar trebui sa o simta adolescentul. De cele mai multe ori, copilul este cu adevarat afectat de problema, dar daca nu stie cum sa o rezolve sau este epuizat emotional, va prefera sa ii lase pe parinti sa se ingrijoreze o perioada in legatura cu ea.
  • Confuzie in legatura cu propriile emotii. Furia sau tristetea fara un motiv anume sunt specifice adolescentei, la fel ca si emotiile extreme pentru probleme obisnuite (fiica ta ar putea sa aiba o criza de plans inaintea unui test obisnut sau pentru ca nu stie cu ce sa se imbrace). Emotiile adolescentelor sunt deseori la intensitate mai ridicata decat la alte varste.

Lupta cu autoritatea parintilor

Adolescentii incep sa inteleaga ca regulile parintilor nu au intotdeauna o justificare, ca adultii din jur deseori fac greseli sau iau decizii ineficiente. Aceasta intelegere va sta la baza opozitiei adolescentilor fata de autoritatea parintilor.

Cum recunosti aceasta etapa?

  • Fiica ta incepe sa isi dea ochii peste cap, sa nu te asculte cand vorbesti si sa nu ia in serios ce ii spui. Incearca sa evaluezi daca regulile, sfaturile si cerintele tale sunt cu adevarat rationale de fiecare data si recunoaste cand ai gresit. Astfel, vei castiga teren in comunicarea cu adolescenta ta. Pe de alta parte, regulile care o tin in siguranta si care sunt logice, vor fi in continuare mentinute in familie.
  • Apar comportamente riscante sau discutii despre acestea. Fiica ta poate incepe sa se gandeasca daca sa adopte sau nu comportamente riscante sau iti poate povesti despre prieteni care fac acest lucru (de exemplu, consumul de alcool). In asemenea situatii, cel mai util este sa o incurajezi pe fiica ta sa evalueze singura riscurile, nu sa ii explici tu care sunt acestea.
  • Fiica ta iti atrage atentia cu extrema acuratete asupra propriilor tale defecte. Adolescentii sunt extrem de capabili sa vada dincolo de aparente. Pentru parinti, aceasta perioada poate fi dureroasa pentru ca adolescentii lor le vor spune exact care sunt greselile sau calitatile mai putin placute. Este important sa fii pregatit pentru aceasta etapa.

Planurile pentru viitor

Adolescenta este perioada in care copilul tau ar trebui sa isi formeze sentimentul fortei personale (increderea ca isi poate crea viitorul pe care si-l doreste), abilitatile prin care sa isi atinga obiectivele si speranta in legatura cu acestea.

Ce se intampla in aceasta etapa?

  • Fiica ta ar putea sa piarda interesul pentru propriile planuri de viitor daca o incurajezi prea mult. Nevoia de independenta a adolescentilor se exprima deseori prin opozitie fata de parinti. Asadar, atunci cand fiica ta isi exprima interesul pentru o activitate, iar tu devii mai entuziasmat fata de aceasta decat ea insasi, exista un risc semnificativ sa renunte la idee. Daca observi aceste tendinte la fiica ta, pastreaza-ti entuziasmul la un nivel moderat atunci cand iti vorbeste despre planurile sale de viitor.
  • Stresul legat de examene. Deseori, stresul legat de teste sau examene este cauzat de faptul ca fiica ta stie ca nu s-a pregatit suficient. Incurajeaz-o sa isi organizeze timpul eficient si ofera-i sprijin daca are nevoie de resurse suplimentare de invatare.

Intrarea in lumea relatiilor romantice

Cum o poti ajuta in aceasta etapa?

  • Vorbeste-i nu doar despre riscuri, ci si despre implinirea emotionala pe care o aduc relatiile romantice in adolescenta si la maturitate. Ajut-o sa isi dea seama ce vrea de la o relatie, care sunt comportamentele acceptabile si care nu si cum sa ia decizii privind baietii cu care ar vrea sa iasa in oras.
  • Nu intra in panica si nu critica alte fete de varsta fiicei tale care au „prieteni”. Este important ca fiica ta sa iti poata vorbi despre acest subiect, iar criticand sau ingrijorandu-te excesiv, vei inchide caile comunicarii.
  • Asigur-o ca nu exista o reteta perfecta cand vine vorba de relatii romantice in adolescenta. Poate alege cum vrea sa abordeze acest aspect al vietii sale si nu trebuie sa se conformeze majoritatii sau imaginii popularizate de mass media.

Grija de sine

Cea mai importanta etapa din adolescenta este cea in care fiica ta invata sa aiba grija de ea insasi, din toate punctele de vedere. Acesta este scopul tuturor parintilor: sa formeze adulti care pot sa ia cele mai bune decizii pentru ei insisi.

Cum poti sprijini aceasta etapa?

  • Evita sa dai sfaturi sau sa tii predici. Cand se afla intr-o situatie in care trebuie sa decida ce este mai bine pentru ea, intreab-o care crede ca sunt riscurile si beneficiile.
  • Invat-o sa gandeasca in termeni de “Ce este mai bine pentru mine”.
  • Arata-ti admiratia cand ia decizii benefice pentru ea insasi si vorbeste despre respectul de sine.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe