characters characters

Anxietatea legata de temele pentru acasa

Propus de: SuntParinte.ro   |   02 martie 2020    |   2965 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

anxietatea legata de temele pentru acasa
In multe cazuri in care copiii refuza sa isi faca temele, motivul nu este dezinteresul sau incapacitatea de a le realiza, ci teama. Toti copiii vor trece cel putin o data prin momente in care tema pentru acasa va parea cea mai dificila sarcina pe care au avut-o de realizat vreodata, aproape imposibila si insotita de un sentiment intens de teama. In functie de relatia copilului cu profesorii, de temperamentul lui si de presiunea pe care parintii o pun asupra copilului pentru a obtine rezultate bune, aceste momente pot fi foarte rare sau pot face parte din viata de zi cu zi.

Citeste si:

Cat este bine sa il ajuti pe copil la teme

De ce nu e bine sa ceri copilului sa refaca o tema


In general, un nivel scazut de anxietate poate avea rolul de a ne motiva sa actionam, insa in cantitati prea ridicate, s-ar putea sa il impiedice pe copil sa isi faca temele si chiar sa le evite. Evitarea si amanarea temelor duce la un nivel si mai ridicat de anxietate, intr-un cerc vicios pe care il recunoastem cu totii, indiferent de varsta.

Anxietatea legata de teme poate sa apara din primele zile de scoala ale copilului sau mai tarziu, dupa cativa ani de scoala (in aceasta situatie, anxietatea va fi contextuala - va fi declansata probabil de o materie pe care copilul nu o intelege sau un cadru didactic fata de care exista multe emotii negative).

Vestea buna este ca anxietatea legata de temele pentru acasa poate fi depasita cu usurinta, daca parintii il ajuta pe copil.

Ca de obicei, este bine sa stim care este cauza exacta a anxietatii. Factorii care ii pot determina pe un copil sa devina anxios legat de temele sale pot fi:

Lipsa strategiilor si a sprijinului la teme. Copiii au nevoie sa stie ca pot sa rezolve temele daca se concentreaza si depun efort. Atunci cand nu inteleg enuntul sau cerinta, e important sa fie cineva la care sa stie ca pot apela pentru a cere informatii suplimentare si clarificari.

Clasamentele de la nivelul clasei pe baza de performante. Un copil care va simti ca nu este la fel de bun ca primul de pe lista ”celor mai isteti” din clasa, va fi prea putin motivat sa isi mai dea interesul in invatare, iar frica de a nu se face de rusine, ii va declansa mai multa anxietate.

Pregatirea pentru teste. Temele date care sa ii ajute pe copii sa se pregateasca pentru teste vor crea si mai multa anxietate. Implicit din cauza nivelului ridicat de stres, memoria de lucru si cea de lunga durata le va fi afectata. Unii copii raspund bine presiunii de acest gen, in timp ce altii se blocheaza.

Etichetarea copilului ca fiind nepriceput sau netalentat la anumite materii nu va avea ca rezultat decat cresterea anxietatii fata de materia respectiva. Chiar daca observi ca are dificultati la anumite materii (ceea ce este natural), este important sa nu tragi concluzia ca aceste dificultati nu pot fi depasite pentru ca nu exista o aptitudine naturala a copilului in aceasta directie. Incurajeaza ideea ca efortul constant si sursele alternative de informatie il vor ajuta pe copil sa inteleaga orice materie, oricat de dificila pare initial.

Stilul autoritar de predare al profesorului este de asemenea o sursa importanta de frica a copiilor, indiferent de varsta. Anxietatea fata de teme generata de un profesor autoritar poate sa apara si la adolescenti, chiar daca majoritatea dintre ei nu vor recunoaste acest lucru.

Tendintele perfectioniste ale copilului aduc cu ele anxietate legate de teme. Acestea nu vor fi niciodata suficient de bune, de corecte sau de creative.

Cum poti sa reduci anxietatea legata de teme?


Incearca sa ai tu insuti o mentalitate flexibila cand vine vorba de performanta. Analizeaza-ti propriul nivel de pesimism sau descurajare cand vine vorba de invatare si incearca sa descoperi care sunt convingerile care stau la baza lor. Crezi ca doar talentul este important pentru rezultate bune? Crezi ca inteligenta copilului tau este depasita de cerintele scolare? Incearca sa pornesti in actiunile tale de la ideea ca oricine poate invata orice, atat timp cat gaseste abordarea potrivita si observa care sunt efectele daca pui in practica aceasta idee.


Ajuta-l pe copil sa se calmeze inainte de a incepe temele. Cand copiii sunt prea stresati, atentia lor nu se va putea concentra asupra invatarii. Exercitiile de respiratie, tehnicile de relaxare sau pur si simplu prezenta ta calma si blanda il pot ajuta pe copil sa depaseasca frica legata de o tema dificila.


Cand realizarea temelor devine o batalie permanenta si o rutina pentru tine si pentru copil, cere in primul rand ajutorul profesorului sau a consilierului scolar. Impreuna puteti descoperi de ce temele sunt resimtite la un nivel atat de coplesitor de catre copil.


De asemenea e important sa analizezi si cateva aspecte ce tin de teme: care este durata lor? Ce nivel de dificultate au temele? Ce abilitati sunt necesare pentru realizarea temei?


Somnul si odihna sunt foarte importante pentru un copil, iar un somn insuficient sau prost, va accentua anxietatea copilului tau legata de teme si nu numai.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe