Ajutorul la teme
Cat este bine sa il ajuti pe copil la teme
Scuzele pentru temele nefacute ale copilului sunt numeroase, insa mai multe scuze apar atunci cand parintii aleg sa se implice mai mult decat ar trebui in realizarea temelor pentru acasa.
Cand ajutorul la teme scade notele copiilor
Implicarea parintilor in temele pentru acasa depinde si de varsta copiilor. O data cu inceperea gimnaziului, ajutorul la teme din partea parintilor poate contribui la scaderea notelor copiilor la teste. Aceasta este una dintre concluziile celui mai mare studiu american asupra efectelor implicarii parintilor asupra rezultatelor scolare. Studiul a vizat cercetari realizate de-a lungul a 30 ani asupra implicarii parintilor americani in viata scolara a copiilor, inclusiv ajutorul la teme, voluntariat la scoala sau alegerea facultatii.
De asemenea, pedepsele pentru notele mici luate la scoala sau impunerea cu strictete a unor reguli cu privire la temele pentru acasa nu au ajutat copiii sa aiba rezultate mai bune la scoala. Acest lucru, spun cercetatorii, se poate datora faptului ca asemenea masuri trezesc mai degraba anxietatea si teama copilului decat entuziasmul pentru invatare.
Cum se pot implica parintii in temele pentru acasa
Exista parinti care doar verifica temele, dar si mai multi sunt cei care fie le „refac pentru ca trebuie”, fie le fac in adevaratul sens al cuvantului. Esential este ca parintii sa ofere sprijinul necesar copiilor pentru ca acestia sa isi dezvolte motivatia pentru a invata. Parintii isi mai pot ajuta copiii sa se descurce mai bine la temele pentru acasa daca ii sprijina sa isi creeze o rutina a temelor.
Rutina temelor inseamna stabilirea timpului alocat invatarii, a locului si a modalitatii in care trebuie realizate temele de casa, invatarea asumarii responsabilitatii pentru invatare. Temele de casa sunt o sansa in plus pentru parinti de a-si ajuta copiii sa isi dezvolte abilitatile de autoreglare emotionala, de identificare a celor mai utile strategii de invatare si de modelare a formularii scopurilor si obiectivelor scolare. Specialistii sustin insa ca parintii ar trebui sa ofere copiilor autonomie.
Se pare ca acei copii care petrec mai mult timp incercand sa rezolve temele de casa, au performante academice mai mari, decat cei care trec rapid peste ele sau cer ajutorul adultilor. Temele sunt importante fiindca ii ajuta pe copii sa:
- puna in practica ceea ce au invatat la scoala
- se pregateasca pentru ziua urmatoare
- foloseasca resurse precum mediul online, librariile, bibliotecile si alte materiale
- investigheze tematici discutate la clasa si sa le aprofundeze
Parintii isi pot ajuta copiii sa exceleze la temele de casa prin:
- setarea unui interval de timp necesar realizarii lor
- alegerea unui spatiu de studiu
- indepartand lucrurile care pot distrage atentia copilului: telefonul, retelele sociale, televizorul etc.
- monitorizand realizarea temelor de casa
- oferind ghidare
- oferind resurse copiilor. Un astfel de exemplu ar fi site-ul educational Scoala Intuitext, AVIZAT de Ministerul Educatiei tocmai datorita continutului deosebit disponibil aici pentru copiii din clasele I-III. Acest site urmareste programa scolara si ii ajuta pe elevii din clasele primare sa inteleaga mai bine lectiile predate la clasa de invatatoare. Cum? Prin jocuri logice, filmulete explicative sau experiemente interactive foarte placute.
Acest lucru inseamna doar a oferi indrumare copiilor, nu a realiza temele de casa in locul acestora. A recapitula informatiile impreuna cu copilul tau este util si il poate ajuta pe acesta din urma sa primeasca feedbackul de care are nevoie pentru a intelege nivelul sau de pregatire.
Concluzia specialistilor este ca implicarea parintilor in realizarea temelor de catre copii este benefica, insa acest lucru nu trebuie sa insemne realizarea temelor in locul copilului. Tu cat de mult iti ajuti copilul la temele de casa?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Hiper independenta - ce inseamna si cum apare inca din copilarie
Hiper independenta inseamna determinarea deseori exagerata a unei persoane de a fi independent intru totul, chiar si atunci cand ar fi cazul sa accepte ajutorul sau sprijinul celor din jur.
-
Cand parintii corecteaza excesiv greselile copiilor
Nu e deloc usor sa iti privesti copilul facand greseli. Ne dorim ce e mai bun pentru ei si am vrea cumva sa ii ferim de orice este gresit sau chiar "imperfect".
-
De ce copiii care primesc totul risca sa esueze la maturitate
Atunci cand oferim totul copiilor, oferim cu siguranta o multime de avantaje, insa nu garantam succesul pe termen lung, chiar daca aceasta este intentia.
Comentează:3 comentarii