characters characters

Adaptarea la schimbari

Propus de: SuntParinte.ro   |   27 aprilie 2018    |   3284 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

adaptarea la schimbari
Una dintre cele mai importante abilitati pe care copiii trebuie sa si-o dezvolte este abilitatea de a face fata schimbarilor. Copiii au capacitati diferite de a se adapta la schimbari, in functie de temperament, de alte trasaturi de personalitate si de mediul social in care se afla (atunci cand copiii au un model pozitiv de urmat, adaptarea la schimbare poate fi mai usoara).


Cum reactioneaza copiii la schimbari
In timpul schimbarilor, cele mai frecvente reactii pot fi: tristetea, anxietatea, iritabilitate, frica, un nivel mai scazut de sociabilitate sau chiar izolare. In cazul copiilor mai mici, acestia pot trece prin fenomenul de regresie (revin la un stadiu anterior de dezvoltare cu privire la un anumit comportament). De exemplu, copilul ar putea sa urineze in pat noaptea sau ar putea sa inceapa sa se joace iar cu jucariile cu care se juca cu luni in urma. Aceste comportamente de obicei dispar pe masura ce copilul incepe sa se adapteze schimbarii. Il poti ajuta pe copil recunoscand existenta semnelor si a reactiilor ca fiind ceva normal. Discuta cu copilul tau despre ceea ce simte si fi un bun ascultator. Ofera atentie si iubire din plin, incurajare si suport pe toata aceasta perioada.


Ajustarea la schimbari majore, precum un divort, deces sau alt eveniment traumatic poate fi mai dificila si necesita mai mult timp. In situatii dificile de acest fel, poti apela la psihologul scolii, la un consilier, medic pediatru sau la alte entitati din comunitate care ofera astfel de servicii.

Citeste si alte materiale pe aceasta tema:

Drum cu gropi si lumina de la capat - cum fac fata copiii schimbarilor

Schimbarile majore din viata copilului


Adaptarea la schimbari – cum o poti incuraja la copilul tau


Iata ce mai poti sa faci pentru a-ti ajuta copilul sa se adapteze la schimbari:


Fa tot posibilul sa fii alaturi de copilul tau in timp ce au loc schimbarile. Daca copilului tau ii este greu la inceputul sau la finalul anului scolar, cauta sa petreci mai mult timp cu el. Incearca sa simplifici viata de familie in asa fel incat sa te concentrezi pe nevoile copilului tau.


Discuta despre schimbari. Vorbeste cu copilul tau despre cum se simte, ce crede si ce inseamna pentru el toate aceste schimbari. Afla care sunt asteptarile sale, ce nelamuriri si temeri are si inceara sa ii oferi raspunsuri.


Fii constient de fricile si ingrijorarile copilului tau. Permite copilului sa se simta infricosat, furios, trist, confuz in timpul schimbarii. Aceste trairi sunt normale, iar copilul tau este indreptatit sa le traiasca si sa le exprime. A valida emotiile sale este foarte important pentru copil. Ii poti spune „Da, a spune adio unui prieten este foarte greu. Si pe mine ma intristeaza.” Asigura-te ca cel mic intelege ca iei cat se poate de in serios toata aceasta treaba.


Pregateste-ti copilul pentru schimbare. Daca este vorba de mutatul la o alta scoala sau intr-un alt oras/tara, e important sa pregatesti terenul din timp. Discuta despre noile schimabri, formeaza-i niste asteptari cat mai realiste si incearca sa ii oferi o imagine cat mai reala asupra noii schimbari ce va veni.


Marcheaza intr-un mod placut schimbarea. Daca prietenul copilului tau se muta din oras, ajuta-l sa ii scrie o scrisoare de ramas bun sau sa ii pregateasca un cadou. Daca animalul de companie a murit, ajuta-l sa ii organizeze o ceremonie prin care sa isi ia ramas bun si prin care sa va amintiti momentele frumoase petrecute impreuna.


Mentine rutinele din familie. A sti la ce anume sa se astepte inseamna a oferi copilului siguranta si securitate, mai ales pe timpul schimbarilor. Mentine rutinele din jurul orelor de somn, de masa etc.


Aminteste-ti ca un copil care deja a mai trecut prin momente dificile si schimbari va avea nevoie de mai multa atentie si mai mult sprijin decat alti copii. Cauta sa mentii o legatura cu cadrele didactice si prietenii copilului tau, astfel incat, impreuna sa puteti oferi mai mult ajutor copilului. Asigura-te ca cel mic idoarme destul are o alimentatie sanatoasa. Daca e suficient de mare, ai putea sa ii oferi copilului un jurnal in care sa noteze impresiile, gandurile si emotiile pe care le simte. In plus, nu uita ca esti un model de rol pentru copilul tau, iar modul in care tu faci fata schimbarilor va fi preluat si de cel mic. Atitudinea ta il poate incuraja sa priveasca schimbarea intr-un mod pozitiv, asa ca ai grija cum te raportezi la situatie.


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • 3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    18 noiembrie 2024   

    Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

Mai multe