characters characters

Regresia la copil - ce inseamna si cand apare?

Propus de: SuntParinte.ro   |   12 mai 2014    |   5176 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/daveynin/8247736961


Deseori, copiii au comportamente specifice copiilor de varste mai mici. Poate fi vorba de refuzul olitei si nevoia de a folosi scutecul din nou sau cererea biberonului la mult timp dupa ce a renuntat la el. Crizele de plans, suptul degetului sau revenirea la vorbirea incorecta sunt alte exemple de comportamente regresive ale copiilor prescolari.


Regresia a fost definita ca o reintoarcere la un stadiu anterior de dezvoltare si de comportare, la un nivel mental si emotional anterior. Regresia este frecvent asociata cu comportamente din copilaria mica.


Vorbim de regresie daca reintoarcerea la comportamente anterioare apare atunci cand copilul a invatat deja si stapaneste de ceva timp un comportament specific varstei sale. Nu vorbim de regresie atunci cand copilul este in procesul de a invata un comportament nou. In asemenea perioade, reintoarcerea din cand in cand la comportamentul anterior este absolut normala.

De ce apare regresia?

Specialistii sustin ca astfel de comportamente pot fi cauzate de stres, frustrare sau evenimente traumatice. Cele mai frecvente cauze sunt: aparitia unui nou copil in familie, divortul parintilor, moartea unei persoane apropiate, mutarea intr-o alta locatie, o noua bona sau inceperea gradinitei. In astfel de situatii, copii trec prin nesiguranta, sunt speriati sau furiosi, iar lipsa abilitatilor de a comunica ceea ce simt pot accentua aceste sentimente. Drept consecinta, ei se vor reintoarce la comportamente specifice unui stadiu in care s-au simtit bine (de exemplu, aparitia unui copil in familie poate sa-l determine pe cel mai mare sa inceapa sa isi suga din nou degetul, copiind comportamentul bebelusului, manifestand o nevoie mai mare de afectiune din partea parintilor decat pana in momentul acela).

Cum este bine sa reactionezi ca parinte?

Parintii si adultii din preajma copilului care trece prin regresie trebuie sa observe toate semnele care indica o reintoarcere la un comportament inferior al celui mic. Pedeapsa ori retragerea intaririlor nu sunt cele mai bune metode pentru a-l readuce pe copil la stadiul de comportare normal. Acesta are nevoie de iubire, afectiune si intelegere in doze marite. Cea mai buna metoda este aceea de a ignora regresia si de a te focusa pe comportamentele pozitive.

Iata cativa pasi in relationarea cu un copil ce trece prin regresie:

  • Asaza-te si vorbeste cu copilul tau. Adreseaza-i intrebari despre emotiile pe care le traieste si identifica din discutiile cu el care ii sunt temerile.
  • Manifesta empatie si intelegere fata de copil si cauta modalitati prin care sa reduci nivelul de stres pe care il traieste.
  • Evita sentimentele negative (precum furia) care pot fi trezite in tine de comportamentul regresiv. Cauta sa nu il faci de rusine pe cel mic pentru modul in care se comporta pentru ca nu vei obtine decat o prelungire a regresiei.
  • Intelege si accepta faptul ca fiecare copil trece prin acest moment de regresie din motive diferite si in modalitati diferite.
  • In cazul in care regresia dureaza mai mult de cateva zile sau saptamani si observi ca au aparut si alte schimbari in comportamentul copilului este indicat sa cauti ajutorul unui specialist. Cauzele regresiei ar putea fi mai profunde, iar o persoana specializata iti poate fi de ajutor.

Stiai ca unii specialisti sustin ca perioadele de regresie inseamna de fapt, perioade rapide de schimbare? Ei explica regresia drept un moment in care copiii au nevoi emotionale foarte mari si pot fi mai degraba considerati dezorganizati. Psihologii Trevarthen si Aitken sugereaza ca cei mici se comporta intr-un asemenea mod atunci cand au nevoie de o mai mare implicare sociala care sa ii ajute sa faca fata cu bine etapelor de dezvoltare.

Copilul tau a trecut prin asemenea momente?

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    Ali_Cojo    10.09.2015 - 09:54
    Da, trecem printr-un moment de regresie. In iulie am schimbat gradinita, o gradi cu care fiul meu (3 ani) nu prea a fost de accord. A inceput sa ciocaie la masa, sa impinga copiii, sa le smulga jucariile, sa se tarasca pe jos, sa faca treba mica pe el in somn si sa faca treaba mare pe el fara sa spuna... o sa cerem ajutorul unui specialist cat mai repede.

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

  • Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    16 octombrie 2024   

    Pentru unii copii, mesele luate in familie sau zgomotul din clasa pot insemna o adevarata tortura. Misofonia este fenomenul in care sunete mici, repetitive precum mancatul sau respiratul pot sa fie extrem de deranjante si imposibil de ignorant. Deranjul auditiv este insotit intodeauna de a reactie emotionala puternica.

Mai multe