characters characters

Tipuri de temperament la copii

Cum reactionezi ca parinte in functie de temperamentul copilului

Propus de: SuntParinte.ro   |   10 iulie 2017    |   5910 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

tipuri de temperament
Inca din primii ani de viata, diferentele dintre comportamentele copiilor sunt vizibile cu ochiul liber: unii copiii sunt veseli si prietenosi, altii se supara usor si se tem de straini, unii sunt activi toata ziua, altii au nevoie de multe momente de liniste si odihna. Aceste aspecte tin de temperament.

Temperamentul unui copil da forma felului in care acesta abordeaza si reactioneaza la lumea din jur.Temperamentul este innascut, ceea ce inseamna ca nu poate fi schimbat in mod fundamental. Insa copiii pot invata strategii de adaptare astfel incat sa aiba comportamente acceptate din punct de vedere social, potrivite cu propriul lor temperament. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, este important ca stilul de parenting sa fie adaptat la temperamentul copilului.

Cum evaluezi temperamentul copilului tau

Din punct de vedere psihologic, temperamentul este descris in functie de mai multe aspecte,

  • Nivelul de activitate – miscarile pe care le face copilul: copiii cu un nivel ridicat de activitate se agita si se misca mult, cei cu un nivel scazut prefera linistea si activitatile sedentare.
  • Emotiile pozitive - se refera la frecventa emotiilor pozitive traite de copil in fiecare zi: cat de des rade copilul tau in preajma altora, cat de usor se bucura si se entuziasmeaza, cat de vesel este in general.
  • Emotiile negative - cat de repede devine copilul frustrat, iritat sau trist?
  • Intensitatea reactiilor – nivelul de energie pe care il au emotiile copilului tau, pozitive si negative. Copiii cu o intensitate ridicata a emotiilor vor tipa sau plange atunci cand li se interzice ceva sau vor fi extrem de bucurosi ca urmeaza sa primeasca un cadou. Copiii cu un nivel scazut de intensitate al emotiilor sunt mai putin expresivi si tind sa aiba reactii calme.
  • Sensibilitate – felul in care reactioneaza la lumina, zgomote, miscarea din jur. Sensibilitatea ridicata presupune reactii intense ale copilului la zgomote neasteptate, chiar si la zgomote cu un volum scazut, sesizarea rapida a schimbarilor de gust, temperatura sau lumina. Copiii cu sensibilitate ridicata pot avea dificultati in a adormi in alt pat decat al lor si pot refuza sa manance anumite mancaruri. Copiii cu sensibilitate scazuta nu sesizeaza usor schimbarile de temperatura, lumina, zgomot etc si nu au dificultati cand trebuie sa adoarma in locuri noi sau sa incerce mancaruri noi.
  • Inhibitia: reactia pe care copilul o are in fata situatiilor noi (oameni, locuri, activitati). Copiii cu un nivel scazut de inhibitie vor initia relatii sociale cu usurinta, se vor implica usor in jocurile altor copii si vor comunica usor cu adultii mai putin cunoscuti. Copiii cu un nivel crescut de inhibitie vor prefera sa observe intai joaca altor copii, pot evita interactiunile cu adulti pe care inca nu ii cunosc bine.

Alte aspecte ale personalitatii copilului care sunt uneori incluse in descrierea temperamentului sunt: cat de usor ii este distrasa atentia de la activitatea pe care o desfasoara, adaptarea la situatii noi sau perseverenta in fata obstacolelor (cat de usor este coplesit de frustrare).


Este bine sa tii minte ca temperamentul nu dicteaza toate reactiile copilului tau si nu este tot timpul cauza pentru care un copil actioneaza intr-un fel sau altul. Dar observandu-l pe cel mic in situatii diferite, de-a lungul timpului, vei remarca felul in care aspectele de mai sus (intensitatea reactiilor, sensibilitatea etc.) se manifesta in cea mai mare parte a timpului in comportamentul sau. 

Cum sa reactionezi in functie de temperamentul copilului?

  • In principiu, disciplina pozitiva, intelegerea fata de temperamentul copilului si disponibilitatea de a-ti adapta propriul comportament la temperamentul copilului sunt lucrurile care pot ghida reactiile tale la copil.
  • Oricat ti-ai dori ca anumite trasaturi de temperament sa fie diferite, evita sa etichetezi temperamentul copilului tau ca fiind pozitiv sau negativ.
  • Observa punctele forte ale temperamentului copilului tau. De exemplu, copiii inhibati sau rezervati sunt de multe ori buni ascultatori, au un nivel ridicat de empatie si un spirit dezvoltat de observatie. A-ti concentra atentia pe calitatile copilului si nu pe defecte este primul pas catre a-l ajuta sa evolueze armonios.
  • Aminteste-ti ca reactiile parintilor si profesorilor la temperamentul copilului pot imbunatati sau inrautati comportamentul celui mic.

„Copilul e sensibil la sunete nefamiliare, schimbari, persoane, situatii necunoscute.”

Recomandare: Observa reactiile copilului si explica-i sursa sunetelor sau imaginilor noi. Lasa-l pe copil sa observe oamenii sau situatia noua inainte de a-l incuraja sa interactioneze cu alti oameni sau sa se implice in activitatea noua. Daca este suficient de calm, foloseste umorul, atrage-i atentia asupra aspectelor interesante si trezeste-i curiozitatea fata de situatia noua. Pregateste-l dinainte, pe cat posibil, pentru situatii noi, chiar si cu jocuri de rol.

„Copilul e neinfricat si isi asuma prea multe riscuri.”

Recomandare: Stabileste limite clare si ofera consistenta in programul zilnic. De asemenea, ofera-i caldura si intelegerea de care are nevoie, dar fii consecvent cand e nevoie de limite pentru siguranta sa fizica. Explica-i motivele pentru care nu are voie sa faca anumite actiuni si care sunt riscurile la care se expune.

„Copilul actioneaza fara sa gandeasca/este impulsiv sau ii e greu sa se concentreze intr-o anumita sarcina.”

Recomandare: Asigura-te ca nu exista in jurul copilului multe surse de distragere a atentiei (jucarii foarte multe, televizor aprins sau muzica), incurajeaza-l sa amane actiunile pe care vrea sa le faca sau sa mai continue pentru cateva minute activitatea pe care o realizeaza. De exemplu, ii poti spune „Hai sa mai desenam inca un catel si apoi poti trece la alta activitate, ce zici?.”

Temperamentul contribuie mult la unicitatea fiecaruia dintre noi. Ca parinte, ai ocazia de te adapta la un temperament diferit de al tau si de a-i observa calitatile si punctele forte sau, dimpotriva, de a-ti vedea propriul temperament reflectat in copilul tau. Oricare ar fi situatia ta, este un privilegiu si o ocazie importanta de invatare.

*Sursa foto:Pixabay.com


Citeste si:


Copilul introvertit 


Copilul extravertit

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe