characters characters

Abilitatea de a rezolva probleme

Cum cresti un copil orientat spre solutii

Propus de: SuntParinte.ro   |   23 ianuarie 2020    |   2057 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

abilitatea de a rezolva probleme
Momentele in care copiii se confrunta cu probleme sunt momentele in care invata sa formuleze strategii si sa gaseasca solutii. Un copil expus la probleme care ii permit sa fie parte din solutii, va deveni un copil care isi construieste o multime de abilitati de care va avea nevoie si in viata sa de adult.

Citeste si:

Cum cresti un copil orientat spre solutii

Activitate practica pentru copii: Orice problema are si o solutie

De ce este important sa il incurajezi pe copil inca de mic sa caute solutii pentru problemele cu care se confrunta? Cand copiii isi formeaza obiceiul de a cauta solutii pentru probleme sau obstacole:

  • au mai multe sanse sa evite descurajarea excesiva in momentele dificile
  • devin mai increzatori in ei insisi, pentru ca si-au dovedit ca pot sa faca fata dificultatilor cu care se confrunta
  • sunt mai optimisti si mai rezilienti - cu cat se confrunta cu mai multe provocari, cu atat devin mai curajosi
  • le este mai usor sa isi asume responsabilitatea pentru greseli: atunci cand stiu ca pot sa corecteze o greseala, vor fi mai putin tentati sa o ascunda
  • se vor teme mai putin de greseli si esecuri

Pe scurt, copiii si adultii care se orienteaza rapid catre solutii au mai multe sanse sa fie echilibrati emotional.

Cum incurajezi abilitatea copilului de a rezolva probleme?


Acorda atentie reactiilor tale in fata problemelor (obstacolelor, dificultatilor si greselilor). Cauti vinovatul atunci cand ceva nu decurge cum trebuie, pentru a-i aminti ce a gresit si cum (si eventual pentru a-l sanctiona)? Iti pierzi rabdarea si calmul? Esti usor descurajat? Desigur, aceste reactii nu sunt neaparat utile si nu ofera copilului un model eficient de urmat, dar sunt reactii naturale prin care ne exprimam frustrarea. Daca ai aceasta atitudine in fata problemelor si dificultatilor, incearca sa o transformi intr-una mai constructiva. Uneori, gasirea vinovatului este importanta pentru a intelege mai bine cum a aparut problema si cum o putem rezolva. Alteori, vina este impartita, iar timpul este mai bine folosit incercand sa gasim o solutie. Data viitoare cand intampini o problema, incearca sa iti orientezi eforturile catre a o intelege mai bine si catre a gasi solutii. Astfel, ii oferi copilului tau un model de urmat.


Incurajeaza autonomia copilului de la varste mici, evitand sa faci lucrurile pe care le poate face singur. In primii ani de viata, castigarea autonomiei pune bazele abilitatii copilului de a rezolva probleme, pentru ca va intampina inevitabil situatii noi, pentru care va trebui sa gaseasca reactiile potrivite. De ezemplu, un copil care incepe sa mearga, trebuie sa decida daca are nevoie sau nu de sprijin pentru a se deplasa, daca poate sa ajunga la jucaria dorita urcandu-se pe canapea etc.

La varste mici, invata-l despre relatia dintre cauza si efect. Daca aruncam pe jos cu o jucarie, se va sparge. Daca ne imbracam prea subtire, ne este frig. Exista o multime de situatii in care, in primii ani de viata, copiii descopera relatia dintre cauza si efect. Cu cat parintii ii incurajeaza pe copii sa gandeasca despre cauza unei probleme, cu atat celor mici le va fi mai usor pe viitor sa faca alegeri mai bune sau sa gaseasca solutii.


Adreseaza intrebarile potrivite. La varste mici, copiii vor avea nevoie de sprijin pentru a intelege o problema si pentru a-i gasi solutii. De exemplu, in loc sa incepi sa cauti tu jucaria pierduta, intreaba-l pe copil unde isi aminteste ca a vazut-o ultima data, unde se joaca de obicei cu ea sau unde a mers recent.

Invata-l despre planurile de rezerva. De cele mai multe ori, este util sa avem mai multe solutii posibile pentru o problema, pentru ca nu intotdeauna prima idee este si cea mai buna. Incurajandu-l pe copil sa gaseasca cat mai multe idei si solutii, il ajuti sa nu se descurajeze atunci cand solutia gasita de el nu da rezultate.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe