Scapa de procrastinare
Amanarea unor sarcini sau activitati poate deveni cu usurinta un obicei daunator, atat din punct de vedere practic (pentru ca nu suntem eficienti), cat si din punct de vedere emotional. Obiceiul de a amana, numit si procrastinare, poate duce la anxietate si depresie.
Citeste si:
Cum il ajuti pe copil sa nu mai amane temele pentru acasa
Ce este procrastinarea si ce se ascunde in spatele ei
Scapa de procrastinare. Sapte idei care te pot ajuta
Pentru copii, obiceiul de amana apare deseori in legatura cu scoala: temele dificile, lectiile sau pregatirea pentru teste pot da nastere la anxietate si stres intense. Evitarea acestor responsabilitati este una dintre cele mai usoare modalitati de a gestiona stresul pe termen scurt. In timp insa, procrastinarea duce la un nivel si mai ridicat de stres.
Iata cum poate fi recunoscuta procrastinarea cronica, la orice varsta:
- Ai impresia ca mereu ai ramas in urma cu ceva si ii dezamagesti pe cei din jur.
- Ai un nivel ridicat de stres, pentru ca lista de responsabilitati creste pe masura ce le amani.
- Folosesti strategii mai putin benefice de gestionare a stresului, precum timpul excesiv petrecut pe internet sau pe retelele de socializare, timpul petrecut in fata televizorului sau consumul de dulciuri sau substante care te ajuta sa te relaxezi.
- Regreti oportunitati pierdute din cauza faptului ca ai amanat actiunile necesare pentru a le valorifica (de exemplu, amanarea inscrierii la un curs sau la un concurs).
- Tinzi sa gasesti mereu cauze externe pentru amanarea responsabilitatilor. In randul copiilor, aceste scuze sunt legate de refuzul de a invata sau de a-si face temele la timp.
Ce poti sa faci pentru a controla procrastinarea sau obiceiul de a amana?
Creeaza un sistem care sa te ajute sa iti monitorizezi mai usor propriul progres.
Invata despre tehnica activarii comportamentale si incearca sa o aplici in legatura cu acele activitati pe care tinzi sa le amani frecvent.
Invata sa refuzi activitatile sau responsabilitatile care nu sunt obligatorii sau importante. Timpul si energia tuturor sunt limitate, iar tendinta de a ne supraincarca programul duce la amanare si la stres.
Prioritizeaza activitatile in functie de importanta, nu doar in functie de urgenta. Unele responsabilitati trebuie indeplinite urgent (de exemplu, pentru copii, temele pentru a doua zi sau pentru adulti, un proiect care se apropie de termenul limita). Altele insa au un termen limita indepartat, iar acest lucru poate incuraja amanarea. De exemplu, un proiect care trebuie predat in doua luni, dar care este esential pentru progresul scolar sau profesional poate fi amanat pana in ultima saptamana inainte de termen, desi importanta lui este majora.
Invata sa ai compasiune fata de propria persoana. A fi dur cu tine nu va face decat sa iti creasca frustrarea si sentimentul de inadecvare si sa te autosabotezi. Foloseste in schimb incurajari si afirmatii pozitive pe care sa ti le adresezi cat mai des.
Acorda atentie sanatatii tale fizice si emotionale. Este dificil sa renuntam la obiceiul de a amana daca suntem in permanenta obositi, extrem de stresati sau agitati. Cu cat acorzi mai multa atentie nevoilor tale de odihna si relaxare, cu atat vei avea mai multa energie disponibila pentru a te ocupa de toate responsabilitatile.
Organizeaza mediul in care traiesti astfel incat sa iti fie usor sa faci alegerile benefice pentru tine pe termen lung. Asa cum mediul de invatare este esential pentru rezultatele scolare ale copilului tau, si pentru adulti, felul in care este organizat mediul de lucru sau mediul de acasa poate influenta eficienta acestora. De exemplu, este mai usor sa amani un proiect daca nu ai spatiu suficient pentru a-l incepe sau este mai usor sa renunti la alimentatia sanatoasa daca ai in jurul tau multe dulciuri sau alimente nesanatoase.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Doua motive pentru care copiii amana invatarea
Doua stari fizice si emotionale diferite care duc la decizia de a amana proiectele importante.
-
Productivitatea pe intelesul copiilor. Cum ii ajutam sa fie eficienti
Productivitatea nu este primul lucru care ne vine in minte cand ne gandim la copii si copilarie, dar este o abilitate de care au nevoie o data cu inceperea scolii si de-a lungul intregii lor vieti.
-
Copilul cu rol de parinte. Urmarile la maturitate
Un fenomen deseori intalnit in familiile mai putin functionale este copilul care isi asuma rolul de parinte, avand responsabilitati specifice adultilor.
Adauga tu primul comentariu: