characters characters

Video: Copiii stangaci, intr-o lume a dreptacilor (I)

11 februarie 2014    |   1454 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.


Sursa foto: Flickr.com

De vorba cu Ioana Tarau, profesor Scoala Gimnaziala nr. 5, Bucuresti

Cum a aparut preocuparea ta pentru copiii stangaci?

Povestea este simpla. Si eu m-am numarat printre cei care s-au intrebat in copilarie “de ce nu am voie sa scriu cu mana stanga?” Am invatat sa scriu si sa citesc de la 5 ani insa in familie nimeni nu mi-a interzis sa folosesc stanga in activitatile de zi cu zi, ba dimpotriva, eram incurajata. Calvarul a inceput in clasa I pentru ca la scoala trebuia sa folosesc dreapta. In timp, m-am obisnuit cu “pedeapsa” de a folosi mana dreapta (pentru a scrie…si atat!). In rest, scoala nu avea cum sa ma controleze sau sa ma pedepseasca ca nu folosesc “mana care trebuie”. Inca imi aduc aminte de orele de educatie fizica pe care le adoram (ca orice copil din vremea aceea) chiar daca eram total debusolata cand primeam comenzile “La dreaaapta! sau la stannnga!” Norocul meu ca atunci aveam un mic semn pe mana dreapta si asa stiam in ce parte sa ma intorc!

In liceu nu am avut colege stangace si nici in facultate, asa ca “problema” am dat-o uitarii. Doar in timpul liber, cand ma intalneam cu prietenii imi mai aduceam aminte de “stangacia” mea pentru ca celor din jur li se parea ca fac lucrurile anapoda (de exemplu taiatul painii folosind cutitul cu mana stanga, turnatul cafelei dintr-un ibric pentru dreptaci folosind mana stanga sau cand jucam carti si eram tot timpul apostrofata ca ”joc sah” – cartile de joc pentru dreptaci sunt inscriptionate in doua colturi, stanga sus si dreapta jos, iar eu care “deschideam” cartile inspre stanga ma trezeam ca nu mai am numere deoarece acestea se acopereau).

 *Foarfeca pentru stangaci:


Si totusi, acum este mai usor, nu?

Da, pentru ca exista obiecte create special pentru stangaci. Totusi, putem spune, chiar daca suntem in secolul XXI, stangacia este ignorata. Si eu am ignorat-o pana nu demult (doar pentru ca a trebuit sa ma adaptez unei lumi in care toate obiectele sunt facute pentru dreptaci).

Insa, in urma unei intalniri cu prietenii am aflat ca exista si obiecte pentru stangaci: pixuri, creioane, rigle, foarfece, ascutitori, ibrice si tot felul de alte accesorii pentru casa si bucatarie. Asa s-a nascut ideea Left Shop, magazin on-line (http://www.left-shop.ro), ce vinde produse destinate copiilor dar si adultilor stangaci.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe