characters characters

Trei tipuri de inteligenta si succesul in viata

Propus de: SuntParinte.ro   |   24 august 2017    |   3471 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

trei tipuri de inteligenta
Cand spunem inteligenta, ne referim deseori la inteligenta de tip logic, cea care ne ajuta sa rezolvam probleme sau sa formulam rationamente. Tot la ea ne gandim si cand vorbim despre succesul scolar al copiilor sau cel profesional la maturitate. Insa lucrurile nu sunt atat de simple, iar inteligenta incepe sa fie definita din ce in ce mai specific, de diverse teorii, astfel incat sa putem sa ii ajutam pe copii cat mai eficient sa isi puna in valoare potentialul.

Teoria inteligentelor multiple vorbeste despre sapte tipuri de inteligenta, iar teoria triarhica a inteligentei, despre trei tipuri de inteligenta importante pentru copilul tau: inteligenta practica, inteligenta creativa si inteligenta analitica.

Care sunt tipurile de inteligenta importante pentru succes?

IQ-ul sau inteligenta „logica” este puterea de a procesa, intelege si sintetiza informatia. Avem nevoie de aceasta pentru a analiza sau pentru a rezolva probleme. Acest tip de inteligenta se masoara in general prin teste de logica si prin teste verbale. Acest tip de inteligenta determina viteza cu care intelegem informatii noi, gasim solutii potrivite la probleme si vedem legaturi si asocieri intre notiuni si fenomene.

Inteligenta emotionala este cea care ne ajuta sa ne controlam reactiile impulsive (precum cele dictate de furie), sa interpretam corect emotiile celorlalti si facem fata situatiilor stresante. Cadrele didactice stiu ca este esentiala pentru succes, deoarece sunt martore la problemele cu care se confrunta copiii inteligenti, dar prea tematori sau anxiosi. Inteligenta emotionala presupune capacitatea de a constientiza propriile trairi, de a incuraja anumite emotii si de a le pune in valoare in anumite activitati si de gestiona emotiile (de exemplu, capacitatea de a nu lasa teama sa ne copleseasca).

Inteligenta sociala corespunde in mare parte cu inteligenta interpersonala din teoria inteligentelor multiple formulata de Howard Gardner si se refera la capacitatea de a interpreta corect situatiile sociale, de a reactiona adecvat si de a mentine relatii sociale armonioase. Este esentiala pentru succesul in calitate de lider. Exista studii care arata ca abilitatile sociale in copilarie sunt mai relevante pentru succes la maturitate decat rezultatele academice.

 

Ce pot face parintii pentru a-si ajuta copiii sa aiba succes

Cercetarile arata ca atunci cand copiii sunt convinsi ca inteligenta este flexibila si ca poate fi imbunatatita prin efort, obtin rezultate mai bune la scoala. Astfel, este important sa incurajezi convingerea copilului ca inteligenta poate fi antrenata prin efort constant si sa pui accentul pe progresul facut de copil, nu pe 

De asemenea, abilitatile emotionale si sociale ale copiilor pot fi imbunatatite considerabil, chiar daca cei mici au un temperament introvertit sau rezervat. Punand accentul pe abilitatile sociale si emotionale ale copiilor, parintii ii pot ajuta sa aiba succes la maturitate.

*Sursa foto: Pexels.com


Citeste si:


Cum poti creste coeficientul de inteligenta al copilului


Mituri despre inteligenta copiilor

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Trei aspecte ale rezilientei
    Trei aspecte ale rezilientei
    03 iunie 2024   

    Rezilienta este un proces dinamic ce se dezvolta si se consolideaza de-a lungul intregii vieti.

  • Roluri disfunctionale pe care le adopta copiii in relatia cu parintii
    Roluri disfunctionale pe care le adopta copiii in relatia cu parintii
    15 mai 2024   

    Relatia dintre parinti si copii influenteaza starea de bine personala pe termen lung si dicteaza dinamica emotionala a intregii familii. In functie de cat de dependenti, vulnerabili sau din contra, independenti si puternici sunt adultii, copiii vor castiga sau vor suferi de pe urma relatiei cu parintii lor.

  • Tatii indisponibili emotional
    Tatii indisponibili emotional
    01 aprilie 2024   

    Din pacate, din motive obiective sau nu, uneori tatii sunt indisponibili atat fizic, cat si emotional. Tatii indisponibili emotional sunt cei care evita conversatiile profunde cu copiii si nu creeaza un spatiu in care cei mici sa se simta in siguranta pentru a discuta despre ce simt.

Mai multe