Trei feluri in care copiii invata sa fie fericiti
Starea de bine si fericirea copiilor depinde de mediul in care traiesc si de relatiile cu cei din jur, dar si de o serie de competente si abilitati (emotionale si cognitive). Iata trei lucruri importante pentru fericirea pe termen lung a copiilor, pe care le pot invata din copilarie, in relatia cu parintii.
Citeste si:
Starea de bine a copiilor - 5 lucruri care o influenteaza
Trei trasaturi de caracter esentiale pentru starea de bine
Reteta fericirii se invata din copilarie
Abilitati de reglare emotionala
Starea de bine emotionala este extrem de mult influentata de abilitatile pe care le avem de a ne gestiona experientele emotionale. Abilitatile emotionale se refera la:
- felul in care identificam si constientizam propriile emotii si cauzele acestora. Deseori, copiii traiesc stari emotionale pe care nu le inteleg si nu le pot exprima in cuvinte – de multe ori, din simplul motiv ca nu au un vocabular emotional suficient de dezvoltat inca.
- felul in care exprimam emotiile. De exemplu, la varste mici, copiii isi vor manifesta frustrarea prin refuzul de a coopera sau prin incercarea de a atrage atentia parintilor prin comportamente de sfidare in loc sa isi exprime nemultumirea in mod verbal. Alteori, copiii au dificultati in a exprima emotii dificile precum Invidia sau gelozia, rusinea sau vinovatia. Este normal ca aceasta abilitate sa nu fie formata la varste mici, ea continuand sa se dezvolte si in adolescenta, in functie de relatia pe care copiii o au cu propriii parinti.
- felul in care ne calmam in urma emotiilor puternice. Cu cat copiii invata ca emotiile sunt intotdeauna trecatoare si ca pot sa isi creeze singuri o stare de calm, cu atat vor lua lua mai putin decizii impulsive, bazate pe emotii intense. In plus, cu atat mai putin se vor simti coplesiti de emotiile traite si cu atat mai mic este riscul de a dezvolta tulburari emotionale precum depresia sau anxietatea.
Autocontrolul
Strans legat de abilitatile emotionale, autocontrolul se refera la capacitatea de a ne controla propriul comportament. Disciplina, abilitatea de a evita actiunile violente sau impulsive, capacitatea de a ne planifica timpul si de a respecta planurile facute tin de nivelul de autocontrol. De aceea, acesta este esential pentru succesul scolar sau profesional, dar si pentru echilibrul emotional – cu cat suntem mai capabili sa ne respectam promisiunile facute noua insine sau altor persoane, cu atat mai protejati vom fi in fata tulburarilor emotionale. Increderea in sine si in propriile abilitati de a obtine ceea ce ne dorim se construiesc in urma experientelor in care suntem eficienti si competenti. Cand copiii au un autocontrol scazut, aceste experiente sunt rare si de cele mai multe ori, insuficiente pentru a forma o incredere in sine puternica.
Abilitatile sociale
Cel mai indelungat studiu despre fericire a aratat ca relatiile sociale sunt principalul factor care influenteaza nivelul de fericire de-a lungul vietii. Cu cat relatiile de familie, de prietenie si de munca sunt mai armonioase, cu atat nivelul fericirii personale creste.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.
-
De ce este necesara tristetea
Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.
-
Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.
Adauga tu primul comentariu: