characters characters

Trei trasaturi de caracter esentiale pentru starea de bine a copiilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   30 iunie 2021    |   3412 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

trasaturi de caracter esentiale pentru starea de bine
Trasaturile de caracter se refera la un set de aspecte pozitive ale personalitatii, care pot prezice succesul in diferite domenii ale vietii (succesul la locul de munca, performante scolare, o stare buna de sanatate etc.). Care sunt trasaturile de caracter asociate cu un nivel mai ridicat de fericire sau stare de bine emotionala?

Citeste si:

Trasaturile de caracter pozitive ale copiilor

Cum identifici calitatile pozitive ale copilului tau


Cele mai importante trasaturi de caracter pentru starea de bine


Fiecare trasatura de caracter are rolul ei, iar unele sunt mai strans legate de starea de bine psihica, decat altele. In total au fost identificate 24 de trasaturi pozitive de caracter, precum aprecierea pentru frumos si excelenta, curajul, creativitatea, curiozitatea, corectitudinea, iertarea, gratitudinea, onestitatea, speranta, umilinta, umorul, bunatatea, iubirea, perseverenta, spiritualitatea, munca de echipa, prudenta etc. Cele care prezic o stare de bine psihica si o satisfactie ridicata in viata sunt, potrivit unui studiu recent: entuziasmul sau vitalitatea, speranta si umorul.

Entuziasmul sau vitalitatea

„Persoanele care au aceasta trasatura de caracter sunt descrise ca viguroase si energice, entuziasmate si vioaie, reziliente si pline de viata, efervescente si exuberante.” – Martin Seligman si Christopher Peterson in cartea „Character Strengths and Virtues: A Handbook and Classification”.

Aceasta trasatura are legatura cu abilitatea de a face fata diferitelor situatii de viata cu entuziasm si energie are cea mai mare legatura cu satisfactia cu viata, din motive usor de inteles. Cand ne mentinem nivelul de motivatie si energie la un nivel ridicat, putem gasi solutii mai usor, depasim esecurile mai repede si luam decizii in mod mai eficient.

La varste mici, multi copii au un nivel ridicat de entuziasm si vitalitate, insa pe masura ce cresc, in functie de interactiunile si experientele pe care le traiesc, pot sa isi piarda aceasta trasatura.

Cum poti incuraja aceasta trasatura la copilul tau?

Desi ai putea crede ca este o trasatura pe care o mostenim genetic si care tine mai degraba de temperament, entuziasmul si vitalitatea pot fi incurajate in mod voluntar.

  • Pentru ca aceasta trasatura depinde in mod direct si de starea fizica, este necesar sa il incurajezi pe copil sa aiba grija de propriul corp: odihna suficienta, miscarea fizica si alimentatia sanatoasa sunt esentiale.
  • Observa care sunt activitatile care trezesc entuziasmul si interesul copilului tau in mod natural si incurajeaza-l sa le aprofundeze.
  • Petreceti frecvent timp in natura. Timpul petrecut in natura creste nivelul de vitalitate si de interes sau entuziasm pentru lume si viata.
  • Faciliteaza relatii sociale pozitive. Socializarea raspunde unei nevoi umane de baza, poate creste nivelul bucuriei si il ajuta pe copil sa se exprime si sa primeasca apreciere din partea celor din jur. Toate acestea, in mod indirect, cresc entuziasmul pentru viata.

Speranta

Speranta poate fi definita drept convingerea ca avem abilitatile necesare pentru a parcurge drumul necesar pentru atingerea propriilor scopuri si convingerea ca, in ciuda evenimentelor negative, este posibil un deznodamant fericit. Spre deosebire de optimism, care consta doar in convingerea ca totul va fi bine, speranta are si o latura practica sau concreta. Speranta ne ajuta sa continuam in ciuda dificultatilor si sa planificam pasii necesari pentru a ne atinge scopurile. De aceea, speranta este in mod direct legata de starea de bine.

Copiii au in mod natural un nivel ridicat de speranta din primii ani de viata, insa pe masura ce cresc, experientele traite in familie sau in afara ei pot creste sau pot descuraja speranta.

Copiii cu un nivel ridicat de speranta raspund afirmativ la urmatoarele afirmatii, din cadrul Scalei de evaluare a sperantei in randul copiilor:

  • Cred ca ma descurc in general destul de bine.
  • Pot sa gasesc multe feluri in care sa obtin lucrurile care sunt importante in viata pentru mine.
  • Ma descurc la fel de bine ca alti copii de varsta mea.
  • Cand am o problema, pot sa gasesc multe feluri de a o rezolva.
  • Cred ca lucrurile pe care le-am facut pana acum ma vor ajuta in viitor.
  • Chiar si cand altii vor sa renunte, pot gasi feluri de a rezolva problema.


Cum incurajam speranta in randul copiilor

Iubirea neconditionata a parintilor. Speranta este strans legata de siguranta emotionala traita de copil in familie. Cand copiii isi formeaza un atasament sigur cu propriii parinti, invata ca sunt in siguranta in lume – orice s-ar intampla, copilul se poate intoarce in bratele parintelui care il poate apara sau consola. Aceasta siguranta sta la baza sperantei. In timp copilul descopera lumea din jur, isi formeaza abilitati in urma explorarii lumii din jur si isi formeaza convingeri pozitive despre el insusi si despre lume.

Increderea parintilor. Cand parintii au incredere in potentialul si abilitatile copiilor lor, mai ales cand acestia se confrunta cu probleme, copiii invata sa aiba aceeasi incredere in ei insisi.

Rezolvarea de probleme. Cand parintii ofera copiilor sprijin in rezolvarea problemelor cu care cei mici se confrunta, fara a le rezolva insa in locul lor, le incurajeaza speranta. Cu cat copiii sunt mai increzatori in propriile abilitati de rezolvare a problemelor, cu atat vor avea un nivel mai ridicat de optimism si speranta.

Formularea de scopuri. Inca de la varste mici, copiii pot fi incurajati sa isi stabileasca scopuri si sa faca planuri pentru a le atinge. Redefinirea planurilor in fata dificultatilor sau obstacolelor este de asemenea esentiala.

Umorul

Umorul inseamna o abordare mai putin serioasa a dificultatilor, abilitatea de a observa aspectele amuzante ale unei situatii si de a vedea lucrurile dintr-o perspectiva mai putina apasatoare. De aceea, umorul este esential cand vine vorba de pastrarea unei stari emotionale echilibrate si de confruntarea cu probleme.

Cum incurajam aceasta trasatura la copii?

  • Exprima-ti tu umorul, intr-o maniera acceptabila si adaptata varstei copilului.
  • Fa haz de necaz in situatiile mai putin grave, dar neplacute – de exemplu, daca varsati o punga de zahar sau un pahar cu apa, daca trebuie sa asteptati la coada etc.
  • Foloseste umorul atunci cand vrei sa obtii cooperarea din partea copilului tau.
  • Foloseste umorul la adresa ta – a rade de propriile greseli este un semn al echilibrului emotional.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • 3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    18 noiembrie 2024   

    Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

Mai multe