Cum il ajuti pe copil sa isi stabileasca scopuri
In vacanta, poti profita de timpul liber disponibil al copilului tau pentru a-i dezvolta abilitatea de a-si stabili scopuri si obiective. Desi poate suna prea serios sau neinteresant, stabilirea si urmarea scopurilor personale sunt abilitati esentiale pentru fericire si implinire personala. Copiii care sunt responsabili, motivati sa invete sau dispusi sa depuna efort constant pentru lucrurile pe care vor sa le obtina au invatat sa isi stabileasca scopuri.
De ce este important pentru copii sa isi stabileasca obiective si scopuri?
- Ii ajuta sa isi dezvolte increderea in sine
- Isi imbunatatesc functiile executive, cele care ii ajuta sa planifice si sa se organizeze
- Isi exerseaza abilitatea de a face diferenta dintre realitate si dorinta
- Ii invata sa isi asume responsabilitatea pentru ei insisi
- Invata sa prioritizeze si sa isi organizeze activitatile si eforturile
- Isi dezvolta abilitatea de a gasi solutii si de a depasi obstacole
- Descopera sentimentul puterii personale si al controlului asupra propriei evolutii
Cum poti sa il inveti pe copil sa isi stabileasca scopuri?
Cere-i sa scrie pe o hartie ceea ce isi doreste folosind cuvinte clare si termeni de indeplinire (din perspectiva temporala, calitativa etc. De exemplu: „Imi doresc sa citesc pana la finalul lunii toate cartile din trilogia X” sau „Vreau sa invat sa joc baschet pana la finalul anului” sau „imi doresc sa am un animal de companie pe care sa il ingrijesc singur cel putin o luna de zile”).
Invata-l sa scrie un plan de actiune pentru fiecare obiectiv stabilit anterior. Pentru a te asigura ca va avea succes, invata-l sa imparta planul de actiune in pasi cat mai simpli. De exemplu, daca vrea sa invete sa joace baschet, poate incepe prin a urmari un curs online pentru incepatori sau poate incepe doar prin a cumpara o minge de baschet si a invata cum sa o tina si sa o arunce corect.
Este important ca planul de actiune sa includa nu doar pasii pe care ii va face, ci si intervalul de timp si zilele alocate acestor pasi.
Reciteste impreuna cu copilul obiectivul sau, precum si planul de actiune formulat.
Ajuta-l sa vizualizeze planul de actiune si reflectati asupra posibilelor obstacole.
Vizualizati progresul, iar daca este cazul, ajustati planul de actiune.
Ajuta-l sa puna in practica planul.
Este esential ca scopurile si planul de actiune sa apartina copilului. El este cel care va pune in aplicare pasii pe care i-a stabilit cu ajutorul tau. Incearca sa intervii doar cand observi ca intampina probleme, oferindu-i ajutor sau incurajandu-l daca se simte descurajat.
Copiii au nevoie de ajutor in stabilirea scopurilor. Unii s-ar putea sa nu stie cum anume sa isi formuleze scopuri care sa ii motiveze sau care sa ii mentina motivati. Adesea copiii au nevoie sa fie scosi din zona lor de confort, iar de fiecare data cand e posibil, completeaza scopul copilului sau du-l la un nivel mai inalt pentru a-i starni curiozitatea, interesul si determinarea. Invata-l ca in formularea oricarui obiectiv sa tina cont de urmatoarele reguli:
- Obiectivele trebuie sa fie specifice. „Vreau note mai mari la scoala” devine un obiectiv specific daca este formulat astfel: „Voi lua cel putin doua note de 10 la materia X pentru a-mi imbunatati media semestrul viitor”.
- Obiectivele trebuie sa fie masurabile. In acest caz, cate note de zece sunt necesare pentru a ridica media la final de semestru?
- Obiectivele trebuie sa fie usor de atins. „Vreau note mai mari la scoala” devine mai usor de atins daca este formulat astfel „Vreau sa imi maresc notele la matematica cu 2 puncte”.
- Obiectivele trebuie sa fie realiste si relevante pentru copil. Daca acest criteriu nu este luat in considerare, nu va fi motivat suficient pentru a-si indeplini scopul final.
- Obiectivele trebuie sa fie limitate in timp si usor de urmarit. Incurajeaza-l pe copil sa spuna mereu in cat timp va obtine ceea ce si-a propus (o medie mai mare se vede la final de semestru si nu la final de luna).
O lectie importanta pe care copiii o pot invata este ca diferenta dintre reusita si esec sta de multe ori in disponibilitatea noastra pentru a actiona si a depune efort. Fiind alaturi de el atunci cand isi stabileste scopuri si incearca sa le atinga, il ajuti sa isi construiasca increderea in sine si in propria capacitate de actiune.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cand copilul spune frecvent "Nu pot!"
Copilul care spune deseori ”Nu pot!”, ascunde probleme diverse ce pot sa aiba legatura cu dezvoltarea sa de natura emotionala, increderea in sine sau cu modul in care percepe situatia cu care se confrunta.
-
Descurajarea la copii - cum o poti reduce
Copiii nu au nevoie de multe pentru a se descuraja: o simpla privire dezaprobatoare din partea parintilor, un deget ridicat sau un cuvant ironic sunt suficiente pentru a-i face pe cei mici sa isi piarda speranta in propriile puteri.
-
6 moduri de a-i ajuta pe copii sa evite problemele legate de imaginea corporala
Studiile sustin ca inca de la varsta de 3-5 ani, copiii incep sa dezvolte ingrijorari cu privire la aspectul fizic si la greutatea corpului si implicit sentimente de nefericire
Adauga tu primul comentariu: