characters characters

Patru descoperiri despre fericire

Propus de: SuntParinte.ro   |   31 iulie 2017    |   2490 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

patru lectii despre fericire
Fericirea si starea de bine sunt obiective importante ale multora dintre noi. Pentru parinti, aceste subiecte pot fi si mai arzatoare, deoarece sunt direct interesati de fericirea copiilor.

Un studiu care s-a desfasurat timp de 75 ani, avand ca subiect fericirea, ne poate ajuta sa intelegem mai bine ce ne ajuta pe termen lung sa fim fericiti.

Cercetatorii au intervievat participantii la studiu, o data la doi ani pentru a afla date cu privire la starea lor de sanatate fizica si psihica, viata profesionala, prietenii, satisfactia din relatiile romantice, luand in calcul si examenele medicale periodice, teste de sange si scanari ale creierului. Cercetatorii au putut urmari circumstantele si alegerile oamenilor si efectul pe care acestea l-au avut asupra calitatii vietii lor.

Iata mai jos prezentarea Ted pe acest subiect:


Pe scurt, concluzia principala a studiului este ca factorul esential pentru fericire il reprezinta relatiile sociale, iar singuratea poate fi un factor de risc pentru sanatatea noastra fizica si emotionala.


Iata detaliat ce este bine sa retinem despre fericire, in urma studiului realizat de Universitatea Harvard.

„O copilarie frumoasa are efecte pe termen lung.”  

Relatiile bune cu parintii in copilarie prezic relatii calde si confortante cu cei apropiati din perioada de adult. O copilarie frumoasa are efecte ani la rand si prezice calitatea relatiilor cu prietenii, precum si viitorii parteneri de viata. Nu conteaza doar relatia cu parintii, ci si cu fratii sau surorile. Relatiile distante sau conflictuale cu fratii si surorile sunt asociate cu mai multe simptome depresive si cu consumul de substante (alcool, droguri) in intervalul 20-50 ani. Relatia armonioasa cu cel putin un frate sau cu o sora este asociata insa cu un numar mai redus de probleme depresive.

„Oamenii cu o copilarie dificila pot sa devina mai fericiti la varsta mijlocie.”

In majoritatea cazurilor, participantii la studiu care au avut o copilarie haotica sau nesigura au crescut cu un nivel mai redus de fericire decat participantii cu o copilarie armonioasa. Dar in jurul varstei de 50-65 ani, nivelul lor de fericire a crescut daca s-au implicat in activitati care sa ajute si sa ghideze generatiile urmatoare: fiind mentori pentru tineri, sprijinind copii sau adolescenti in diverse situatii dificile.

„A invata cum sa faci fata stresului inseamna o viata mai buna.”

Cu totii dezvoltam metode prin care sa facem fata stresului, iar studiul a scos in evidenta care sunt modalitatile cu efecte pozitive pe termen lung:

  • Sublimarea - transformarea experientei negative intr-una pozitiva. De exemplu, o victima a unei boli cronice isi foloseste aceasta experienta pentru a infiinta o asociatie care sa ajute alti bolnavi de aceasta boala.
  • Altruismul – depasirea propriilor dificultati ajutandu-i in acelasi timp pe ceilalti. De exemplu, depasirea unor dependente oferind sprijin altor persoane care se lupta cu acelasi tip de dependenta.
  • Suprimarea stresului – cand amanam gandurile negative pana in momentul in care putem incerca sa rezolvam in mod concret problema.

Cele mai putin eficiente metode de gestionare a stresului au fost:

  • Negarea problemei: persoana refuza sa accepte ca are o problema, comportandu-se ca si cum aceasta nu ar exista.
  • Comportamente extreme: de exemplu, in locul exprimarii verbale a stresului sau furiei, persoana alege sa arunce cu un obiect sau sa loveasca un perete.
  • Proiectia: in loc sa isi accepte problemele, persoana ii acuza pe cei din jur ca au respectivele probleme.

„Timpul petrecut cu altii ne protejeaza de problemele vietii”.

Calitatea relatiillor este elementul semnificativ, insa si cantitatea conteaza. Majoritatea participantilor la studiu au declarat ca timpul petrecut cu ceilalti reprezinta cea mai semnificativa parte a vietii lor si cea care le da cele mai multe motive de mandrie.

A petrece timp cu alte persoane, zi de zi, te poate face mai fericit si te poate proteja de boli si dureri fizice si psihice.

Studiul de fata continua, cu cei peste 1300 de copii ai participantilor initiali la studiu, dand astfel ocazia cercetatorilor sa studieze relatia dintre nivelul de fericire al parintilor si cel al copiilor.  

*Sursa foto: Pexels.com

Citeste si:

Poveste terapeutica pentru copii: In cautarea fericirii


De ce nu este bine sa il inveti pe copil sa alerge dupa fericire

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Momentele mici de bucurie - glimmers
    Momentele mici de bucurie - de ce sunt importante pentru echilibrul emotional
    04 noiembrie 2024   

    Ti s-a intamplat ca privind un apus de soare, sa ramai fermecat de imagine? Sunt momente in care te opresti din ce faci pentru a-ti privi copilul cum rade si simti recunostinta intensa pentru familia ta? Astfel de clipe de incantare, momente scurte de bucurie intensa poarta numele de ”glimmers”, sau momente de bucurie pura.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

Mai multe