Traditii pentru inceputul scolii
Intampina noul an scolar cu o traditie de familie
Ne amintim cu totii amestecul de nostalgie si entuziasm pe care il simteam la inceputul unui nou an scolar. Tristetea pentru ca se termina vacanta, entuziasm pentru lucrurile noi care urmeaza sa se intample sau, pentru cei mai anxiosi dintre noi, teama fata de toate lucrurile noi care urmeaza sa ni se intample :).
Noul an scolar vine cu emotii si pentru copilul tau. Insa tu il poti ajuta sa le depaseasca petrecand mai mult timp cu el, intr-un mod placut si marcand un nou inceput printr-o traditie de familie.
Iata cateva idei de traditii in familie pentru inceputul scolii:
Ajunul inceputului de scoala. Poti organiza o mica petrecere in familie sau alaturi de alti prieteni cu copii care se intorc la scoala, pregatind felurile de mancare preferate ale copilului si organizand activitati distractive pentru copii. Astfel, tristetea inerenta sfarsitului de vacanta va fi inlocuita cu entuziasmul pentru un nou inceput.
Cumparaturile Cu cateva zile inainte de a incepe scoala, parintii, impreuna cu copiii innoiesc garderoba. Desi materialele didactice nu se cumpara decat la recomandarea cadrelor didactice, poti incepe cu ghiozdanul si hainele de toamna.
Retetarul micului dejun scolar. Tot cu cateva zile inainte, parintii stabilesc meniul pentru gustarea de dimineata a copilului, inainte de a merge la scoala. Acesta se afiseaza in bucatarie, la vedere si parintii se vor asigura sa il respecte.
Lista de dorinte. Desi unii fac liste de dorinte la inceputul anului calendaristic, poti face acest lucru si la inceputul anului scolar. Stabileste impreuna cu copilul cateva obiective pe termen scurt si lung, obiective atat scolare care il vizeaza strict pe copil, cat si legate de familie si ceea ce vor facem impreuna in timpul liber.
Interviul primei zile de scoala. Dupa festivitatea de deschidere a anului scolar, poti nota primele impresii ale copilului intr-o agenda sau intr-un carnetel, alaturi de cateva poze reprezentative. De-a lungul anilor, vei aduna mai multe astfel de interviuri si veti putea observa impreuna cum a evoluat copilul tau. Il poti formula ca un chestionar pe care copilul tau sa il completeze. Iata cateva idei de intrebari pentru interviul primei zile de scoala:
- „Ma numesc ...”
- „Anul acesta incep clasa...”
- „Abia astept sa...”
- „Cand voi fi mare, vreau sa devin...”
- „Cel mai bun prieten al meu/cea mai buna prietena a mea este...”
- „Cartea mea preferata este...”
- „Lucrul care mi-a placut azi cel mai mult la scoala a fost...”
Fotografii in prima zi de scoala. In fiecare an fotografiaza-l pe copil in prima zi de scoala. Poti imortaliza cat mai multe momente ale zilei: trezitul de dimineata, imbracatul, pe drum spre scoala, in curtea scolii, alaturi de colegi si cadre didactice, in clasa sau poti opta pentru o fotografie realizata in acelasi decor si in aceeasi postura in fiecare an, pentru a observa in timp cum a crescut copilul tau.
Surpriza primei zile de scoala. An de an poti sa iti surprinzi copilul cu o activitate pe care o faceti pentru prima data impreuna. Dupa festivitatea de deschidere, poti sa iesi in oras cu el la cinema sau teatru, sa ii cumperi un animal de companie, sa mergeti cu rolele pentru prima data sau la o ora de inot sau sa invatati ceva nou. Gandeste-te la lucrurile care ii plac copilului tau si care il intereseaza.
Talismanul norocos. An de an poti sa oferi copilului un obiect caruia sa ii oferi valoare sentimentala. Poate fi vorba de o pereche de cercei, un stilou, o bratara, un inel, un ceas sau orice alt obiect care stii ca i-ar placea copilului tau.
In familia voastra exista traditii pentru inceputul anului scolar?
*Sursa foto: photomyheart, FreeDigitalPhotos.net
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Obiective pentru copii in noul an scolar
A stabili obiective la inceput de an scolar este un pas important in organizarea si obtinerea succesului scolar.
-
Cum il pregatesti pe cel mic pentru inceperea scolii
Copilul tau incepe scoala la toamna? Dincolo de intrebarile despre cat de pregatit este copilul din punct de vedere cognitiv pentru inceperea scolii, un aspect esential este pregatirea lui emotionala si sociala pentru aceasta schimbare.
-
Teama din prima zi de scoala sau gradinita. Cum ii ajutam pe copii
Orice nou inceput poate trezi neliniste, frica sau ingrijorare, la orice vârsta. In cazul copiilor, aceste emotii pot fi si mai intense, pentru ca cei mici nu si-au format inca abilitatile de reglare emotionala si nu pot anticipa intotdeauna corect ce presupune schimbarea prin care urmeaza sa treaca.
Adauga tu primul comentariu: