characters characters

Pe 11 octombrie sarbatorim Ziua Internationala a Fetelor

11 octombrie 2020    |   649 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Ziua Internationala a Fetelor 2020
Incepand din 2011, in fiecare an, pe 11 Octombrie sarbatorim Ziua Internationala a Fetelor, zi care recunoaste drepturile fetelor si provocarile cu care fetele din intreaga lume se confrunta inca din copilarie.

Citeste si:

Cum crestem fete curajoase

Cum incurajezi increderea in sine a fiicei tale preadolescente

Educatia despre egalitatea de gen. Cum crestem baieti care respecta fetele

Sapte feluri in care poti incuraja stima de sine a fiicei tale


Ziua Internationala a Fetelor are rolul de a promova drepturile egale ale fetelor si accesul lor la oportunitati de formare a abilitatilor si de dezvoltare a potentialului. Fetele au dreptul la o viata sigura, sanatoasa si educata, nu doar in timpul copilariei si adolescentei, ci de-a lungul intregii lor vieti. UNESCO arata ca daca sunt in mod eficient sprijinite in copilarie si in adolescenta, fetele au puterea de a schimba lumea, atat in prezent, cat si in viitor, in roluri de angajate, antreprenoare, mentori, lideri politici sau mame. Investind azi pentru puterea adolescentelor, asiguram un viitor echitabil si prosper, in care jumatate din populatie este un partener egal in rezolvarea problemelor globale precum schimbarile climatice, conflictele politice, cresterea economica, prevenirea bolilor si sustenabilitate globala.

Un raport al organizatiei Global Education Monitoring arata ca in ultimii 25 ani, accesul fetelor la educatie a crescut semnificativ in lume:

  • din 1995, procentul de fete inscrise la scoala a crescut de la 73% la 89%, cele mai majore imbunatatiri avand loc in Africa, Asia de Sud si India
  • de trei ori mai multe femei sunt astazi inscrise in universitati fata de acum 20 ani, cu cele mai mari progrese inregistrate in Africa de Nord si Asia de Vest.

Mostenirea discriminarii la care au fost supuse femeile in trecut este responsabila de faptul ca femeile reprezinta in continuare aproape doua treimi din numarul de adulti analfabeti din lume. Multe dintre ele inca sufera de pe urma saraciei sau dizabilitatilor. In 59 tari, femeile cu varsta intre 15 si 49 ani din mediile sarace au un risc de 4 ori mai mare de analfabetism decat femeile din mediile favorizate economic.

Stereotipurile de gen nu sunt specifice doar tarilor cu venituri mici si mijlocii, ci si in tarile occidentale:

  • Un studiu din Wisconsin, SUA, a aratat ca desi consilierii scolari considerau ca fetele pot obtine rezultate mai bune la matematica decat baietii, probabilitatea de a le recomanda fetelor sa studieze matematica era mai mica decat probabilitatea de a le recomanda sa studieze literatura.
  • Un studiu din Italia arata ca profesorii au inca asteptari diferite fata de abilitatile academice ale fetelor si baietilor, asteptari care afecteaza rezultatele scolare ale copiilor.
  • In plus, fetele au un risc mai ridicat de a fi supuse hartuirii sexuale si verbale, abuzului fizic si violentei, in timp ce baietii sunt deseori victime ale violentei fizice.
  • In privinta proportiei femeilor in roluri de cadre didactice, acestea reprezinta 94% din cadrele didactice pentru gradinita, 66% din cadrele didactice pentru clasele primare, 54% din cadrele didactice pentru invatamantul secundar si 43% in invatamantul tertiar.

Afla mai multe: UNESCO.org


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu