Traditii legate de inceputul anului scolar in alte tari
Inceputul anului scolar este un moment important in toata lumea. Si la maturitate pastram senzatia ca o data cu luna septembrie, incepe o noua etapa, chiar daca nu mai mergem de mult la scoala. Pentru parintii de copii scolari insa, chiar incepe o noua etapa. Iata cum sarbatoresc alte tari inceputul scolii in fiecare toamna si cum ii incurajeaza pe copii sa se intoarca sau sa vina pentru prima data la scoala cu entuziasm.
In Germania, copiii care incep scoala primesc conuri de hartie sau plastic, frumos decorate, pline de rechizite si dulciuri, numite „schultuten”. De obicei, copiii sunt fotografiati in prima zi de scoala alaturi de conul cu rechizite, pentru a marca acest moment important. Conurile pot fi cumparate din magazine, dar parintii obisnuiesc sa le faca ei insisi. Initial, traditia conurilor cu rechizite era ca parintii sau bunicii sa le aduca la scoala, etichetate cu numele copilului. La scoala, acestea erau asezate intr-un „copac” de metal, iar copiii trebuiau sa le „culeaga” in prima zi de scoala. Scoala incepe in perioada sfarsitul lui august-inceputul lui septembrie. Le poti vedea in imaginea alaturata.
In Rusia, anul scolar incepe la 1 septembrie. Copiii obisnuiesc sa aduca la inceputul anului scolar buchete de flori pentru invatatoare sau diriginta. In prima zi de scoala, numita si Ziua Cunoasterii, are loc un spectacol cu poezii si cantece, urmat de discursuri ale directorilor de scoli sau al altor autoritati. La finalul ceremoniei, o eleva din clasa intai este ridicata pe umeri de un elev mai mare, apoi primeste un clopotel. Urmeaza astfel momentul care marcheaza inceperea noului an scolar: fetita suna din clopotel in timp ce baiatul o poarta pe umeri pana in scoala. Dupa ce copiii intra in clasa si isi cunosc profesorii, pot fi tinute lectii deschise, la care asista si parintii. Prima zi de scoala este mai scurta, iar copiii pleaca mai devreme acasa De a doua zi insa, se va respecta programul scolar obisnuit.
In Japonia, anul scolar incepe in aprilie si este printre cele mai lungi din lume (250 zile). La inceputul anului scolar, copiii primesc un ghiozdan numit randoseru, fabricat din piele sau material sintetic asemanator pielii, cu pereti duri.In ghiozdan, sunt introduse carti, hartie origami, sosoni (pe care copiii ii poarta in clasa) si alte truse specifice culturii japoneze. Sunt daruite copiilor care incep scoala, urmand sa fie purtate mai multi ani. Traditional, ghiozdanele pentru fete sunt de culoare rosie, iar cele pentru baieti sunt negre, insa exista si modele in alte culori. Randoseru sunt obligatorii in clasele primare si pot avea preturi destul de ridicate.
Surse: Germany.info
*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/zscheyge/83530081/
Adauga tu primul comentariu: